Potraviny, které jsou nebezpečné, když se ohřívají v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je ve většině domácností samozřejmostí. Určitě je to vynikající společník, který nám ušetří spoustu času. Ale u některých jídel platí, že by se ohřívat v mikrovlnce neměla. Která jídla to jsou a proč?

mikrovlnná trouba, zdraví, toxiny, infekce, vaření

Mikrovnná trouba

"Mikrovlnka" je skvělým pomocníkem při zahřívání jídla. Díky mikrovlnám je tento proces mnohem rychlejší, než v případě ohřívání v troubě či na sporáku. Na druhé straně však není až tak trvanlivý a důkladný. Jídlo zahřáté v mikrovlnce totiž vychladne stejně rychle, jako se zahřeje. Některé potraviny mohou být v případě nedostatečného zahřátí dokonce nebezpečné, protože se v nich nacházejí různé bakterie, které zabije pouze vysoká teplota.

Rýže

Vaření rýže nemusí vždy zabít všechny patogeny žijící v ní. Riziko otravy se zvyšuje, pokud ji ponecháme při pokojové teplotě a dostatečně ji neohřejeme.

Celer, špenát a řepa

Ohřev této zeleniny se nedoporučuje kvůli dusičnanům, které se mohou uvolnit a jsou karcinogenní.

Houby

Proteiny v houbách se mohou okamžitě rozložit po jejich rozkrájení. Pokud jsou připravené houby uloženy v chladničce po dobu delší než 24 hodin, je bezpečné je jíst jen po ohřevu na vysokou teplotu.

Kuře

Protein v kuřecím mase se mění, když je studené, což může vést k zažívacím potížím. Důležité je proto ohřát jej na velmi vysokou teplotu v troubě.

Brambory

Brambory mohou hostit bakterie zvané Clostridium botulinum, což může způsobit botulismus. Riziko se zvyšuje, pokud nejsou zmrazeny brzy poté, co jsou uvařené. Botulismus je sice vzácné onemocnění, ale může vést až k paralýze.

Vařená vejce

Pokud vejce neohříváme dostatečně dlouhou dobu, mohou způsobit otravu jídlem. Vařená vejce by nikdy neměla být ponechána mimo chladničku déle než dvě hodiny, protože bakterie se v nich množí opravdu velmi rychle.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Praní prádla při nízkých teplotách ohrožuje zdraví nejen alergiků

Napadlo vás někdy, co všechno obsahují moderní prací prostředky? Namátkou můžeme jmenovat nikl, parfémy, barviva a...
více…

Kouření vodní dýmky má více zdravotních rizik, než kouření cigaret

Vodní dýmka je zařízení používané ke kouření. Funguje na principu filtrace a ochlazování kouře přes vodní...
více…

Koření dodává jídlu chuť, ale může i škodit!

Umět používat koření, to není vůbec jednoduchá věc. Správně odhadnout množství a chuť je pro konečný výsledek...
více…

Střevní chřipka se neléčí vitaminem C a neúčinné je i očkování

Pokud si myslíte, že užívání vitaminu C může pomoci zabránit dostat střevní chřipku, mýlíte se. Zatímco vitamin...
více…

Sladké brambory a jejich využití v kuchyni a přírodní medicíně

Tato plodina je známá i pod názvem slunečnice hlíznatá, sladký brambor či "židovský brambor", a přestože není na...
více…

Co škodí zdraví stejně jako kouření?

Ne všechny činnosti, které denně děláme naše zdraví vítá s otevřenou náručí. Ale jsou také činnosti, které...
více…

Omeleta, kde nechybí ovoce

Sladká omeleta je výborný dezert pro děti i dospělé. Můžete si ji dát jako tečku za výborným obědem, nebo také...
více…

Rukavice na outdoorové aktivity

Palcové, prstové nebo s krátkými prsty? Tak to záleží na konkrétní outdoorové aktivitě! Ale zkrátka rukavice k...
více…

Termoprádlo pro ženy

Pryč jsou doby, kdy spodní prádlo a trička ovládala bavlna, která je sice na nošení velice příjemná, ale nesvědčí...
více…

Zpříjemněte si ovzduší doma i v práci s pomocí zvlhčovačů a čističek vzduchu

Suchý vzduch je nepřítelem lidského organismu. V uzavřených budovách v hlavní topné sezóně může vlhkost vzduchu...
více…