Je to nejen proto, že výborně zasytí a dodá energii, ale je nabité živinami. Předností je vysoký obsah vitaminů skupiny B, které příznivě ovlivňují metabolismus a činnost nervové soustavy. Denní potřebu vitaminu B1 pokryje 100 gramů prosa na zhruba 26 procent, vitaminu B3 na 22 procent, kyseliny listové na 20 procent a vitaminu B6 na 18 procent. V prose nechybí ani proteiny a vláknina. Z minerálů a stopových prvků jsou zastoupeny hlavně železo, draslík, hořčík a zinek. V prose se nacházejí i zdravé tuky. Je bezlepkové, tedy vhodné i pro celiaky. Proč jíst prso?
Počet lidí s kardiovaskulárními chorobami narůstá, proto je důležitá prevence. V tomto směru hrají důležitou roli draslík a magnézium, které snižují vysoký krevní tlak. Zastoupená vláknina zase pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, a tedy také podporuje zdraví srdce.
Dostatečné množství hořčíku v organismu vede k lepšímu využití inzulínu v tkáních a snižuje inzulínovou rezistenci. Tedy podílí se na udržení stabilní hladiny cukru v krvi.100 gramů prosa pokryje denní potřebu hořčíku přibližně na 26 procent.
Máte problémy se zácpou, nadýmáním či křečemi? Pravidelnou konzumací prosa můžete tyto problémy odstranit, protože proso je zdrojem vlákniny. Ta napomáhá pravidelnému vyprazdňování, a tedy i odstraňování toxinů z těla. Doporučuje se konzumovat nejen při zácpě, ale například i při průjmu a zvracení.
Denně je třeba přijmout 30 gramů vlákniny. Toto množství snižuje riziko onemocnění, a tedy i rakoviny. Podle odborníků se zkonzumováním tohoto množství snižuje riziko vzniku rakoviny prsu u žen až o 50 procent. Ve sto gramech prosa se nachází 11 procent z doporučeného denního příjmu vlákniny.
Dennodenně jsme vystaveni škodlivým volným radikálům. Výbornou formou ochrany jsou antioxidanty. Ty se podílejí na odstranění škod napáchaných radikály na buňkách a buňky ochraňují. Několik z nich je zastoupeno i v drobných zrnkách prosa.
Pro svaly je důležitý hořčík, který má mimo jiné schopnost zabránit nepříjemným svalovým křečím. Zastoupené bílkoviny se podílejí na růstu a obnově svalové hmoty.
Před přípravou je třeba proso nejdříve umýt. Pak se vaří v dvojnásobném množství vody, tedy v poměru 1: 2, přibližně 5 minut a nechá se dojít pod pokličkou. Dá se připravit na sladko i na slano.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu