Proč zařadit proso do zdravého jídelníčku?

Proso patří mezi nejstarší obiloviny. Přitom v dnešní době, kdy vládne pšenice, upadá neprávem v zapomnění. Nejčastěji se s ním můžeme setkat v podobě jáhel. Proso má nejen blahodárné detotoxikační účinky, ale také pomáhá k růstu svalové hmoty a má i obrovský energetický potenciál.

Proso je využíváno jako základní potravina v rozvojových zemích

Je to nejen proto, že výborně zasytí a dodá energii, ale je nabité živinami. Předností je vysoký obsah vitaminů skupiny B, které příznivě ovlivňují metabolismus a činnost nervové soustavy. Denní potřebu vitaminu B1 pokryje 100 gramů prosa na zhruba 26 procent, vitaminu B3 na 22 procent, kyseliny listové na 20 procent a vitaminu B6 na 18 procent. V prose nechybí ani proteiny a vláknina. Z minerálů a stopových prvků jsou zastoupeny hlavně železo, draslík, hořčík a zinek. V prose se nacházejí i zdravé tuky. Je bezlepkové, tedy vhodné i pro celiaky. Proč jíst prso?

Chrání srdce

Počet lidí s kardiovaskulárními chorobami narůstá, proto je důležitá prevence. V tomto směru hrají důležitou roli draslík a magnézium, které snižují vysoký krevní tlak. Zastoupená vláknina zase pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, a tedy také podporuje zdraví srdce.

Je prevencí cukrovky

Dostatečné množství hořčíku v organismu vede k lepšímu využití inzulínu v tkáních a snižuje inzulínovou rezistenci. Tedy podílí se na udržení stabilní hladiny cukru v krvi.100 gramů prosa pokryje denní potřebu hořčíku přibližně na 26 procent.

Eliminuje trávicí potíže

Máte problémy se zácpou, nadýmáním či křečemi? Pravidelnou konzumací prosa můžete tyto problémy odstranit, protože proso je zdrojem vlákniny. Ta napomáhá pravidelnému vyprazdňování, a tedy i odstraňování toxinů z těla. Doporučuje se konzumovat nejen při zácpě, ale například i při průjmu a zvracení.

Je prevencí rakoviny

Denně je třeba přijmout 30 gramů vlákniny. Toto množství snižuje riziko onemocnění, a tedy i rakoviny. Podle odborníků se zkonzumováním tohoto množství snižuje riziko vzniku rakoviny prsu u žen až o 50 procent. Ve sto gramech prosa se nachází 11 procent z doporučeného denního příjmu vlákniny.

Detoxikuje

Dennodenně jsme vystaveni škodlivým volným radikálům. Výbornou formou ochrany jsou antioxidanty. Ty se podílejí na odstranění škod napáchaných radikály na buňkách a buňky ochraňují. Několik z nich je zastoupeno i v drobných zrnkách prosa.

Prospívá svalům

Pro svaly je důležitý hořčík, který má mimo jiné schopnost zabránit nepříjemným svalovým křečím. Zastoupené bílkoviny se podílejí na růstu a obnově svalové hmoty.

Příprava prosa

Před přípravou je třeba proso nejdříve umýt. Pak se vaří v dvojnásobném množství vody, tedy v poměru 1: 2, přibližně 5 minut a nechá se dojít pod pokličkou. Dá se připravit na sladko i na slano.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články