Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času
Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si náš kontinent může právem tuto zdravou lahůdku přivlastnit. Dá se bez problému vypěstovat na našich zahrádkách, ale můžete ji i běžně koupit. V obchodech se prodává celoročně. Konzumuje se celá, a pokud ji pěstujete, můžete zpracovovat i její květy.
Jaké benefity v sobě skrývá?
Cuketa je plná antioxidantů a to zejména alfa a beta karotenů. Obsahuje významné množství luteinu a zeaxantinu. Tyto karoteny slouží například k ochraně očí. Nacházejí se zejména ve slupce, proto cuketu neloupejte, ale přidávejte ji do jídla celou. Co se týče zachování živin, tak jedničkou v úpravě se stává příprava v páře. Výhodou je, že tyto živiny se výborně zachovávají i po zmrazení a následné přípravě v páře.
Cuketa patří mezi škrobovou zeleninu
Sice škrobů máme ve stravě obvykle více než dost, cuketa však obsahuje i pektin, tedy speciální polysacharid. Pektin se v různých studiích ukázal jako prevence proti diabetu typu 2, kdy zlepšuje regulaci inzulínu.
Cuketa obsahuje vitaminy,
minerály a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají v regulaci krevního cukru. Díky mnoha složkám má i protizánětlivé vlastnosti.
Výborně pomáhá i při hubnutí
Má málo kalorií, díky vláknině má sytící schopnost a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru.
Je výborná pro naše srdce
Cuketa obsahuje významné množství draslíku a tím snižuje krevní tlak. Pomáhá snižovat homocystein, který je zodpovědný například za infarkt. Podobně, jako její sestra okurka, i cuketa zbavuje otoků kolem očí, pokud se přikládá nařezaná na plátky. Je prevencí proti dně. Dna je bolestivé onemocnění (zánět kloubů), které vzniká nadbytečným množstvím kyseliny močové v těle. Cuketa je zdrojem omega-3 mastných kyselin a protizánětlivých karotenoidů, které blokují účinky nadměrné kyseliny močové.
Co obsahuje 180 g cukety
- kalorie: 36
- glykemický index je velmi nízký
- měď 21% DDD
- mangan 19% DDD
- vitamin C 13% DDD
- hořčík 11% DDD
- vláknina 10% DDD
Jak vybrat správnou cuketu?
Cuketa má být vzhledem ke své velikosti těžká a má mít leklý povrch. Bedlivý pozor je třeba dávat na odřeniny. Uchováváme ji bez mytí v chladničce. Pokud jí máme velké množství a chceme ji zamrazit, dáme ji na 3 minuty do páry a až potom ji dáme vychladlou do mrazáku.
Použití
- Cuketu můžeme přidávat téměř do každého jídla: do leča, do guláše, k těstovinám a podobně.
- Cuketu můžeme připravit ve formě placek. Recept je podobný tomu na přípravu bramborových placek, avšak cuketa nahradí brambory.
- Cuketu můžeme podávat jako přílohu: grilovanou, opékanou na pánvi, nastrouhanou apod.
- Cuketou můžeme nahradit těstoviny: cuketu nastrouháme škrabkou na brambory a chvilku opečeme na kokosovém tuku.
- Pečeme z ní koláče. Používá se namísto jablek, pak je těsto vláčnější.
- Cuketu můžeme plnit masem, houbami, sýrem a zapékat.
- Z cukety si můžeme dokonce udělat i bonbony.