Cuketa je plná antioxidantů a to zejména alfa a beta karotenů. Obsahuje významné množství luteinu a zeaxantinu. Tyto karoteny slouží například k ochraně očí. Nacházejí se zejména ve slupce, proto cuketu neloupejte, ale přidávejte ji do jídla celou. Co se týče zachování živin, tak jedničkou v úpravě se stává příprava v páře. Výhodou je, že tyto živiny se výborně zachovávají i po zmrazení a následné přípravě v páře.
Sice škrobů máme ve stravě obvykle více než dost, cuketa však obsahuje i pektin, tedy speciální polysacharid. Pektin se v různých studiích ukázal jako prevence proti diabetu typu 2, kdy zlepšuje regulaci inzulínu.
minerály a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají v regulaci krevního cukru. Díky mnoha složkám má i protizánětlivé vlastnosti.
Má málo kalorií, díky vláknině má sytící schopnost a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru.
Cuketa obsahuje významné množství draslíku a tím snižuje krevní tlak. Pomáhá snižovat homocystein, který je zodpovědný například za infarkt. Podobně, jako její sestra okurka, i cuketa zbavuje otoků kolem očí, pokud se přikládá nařezaná na plátky. Je prevencí proti dně. Dna je bolestivé onemocnění (zánět kloubů), které vzniká nadbytečným množstvím kyseliny močové v těle. Cuketa je zdrojem omega-3 mastných kyselin a protizánětlivých karotenoidů, které blokují účinky nadměrné kyseliny močové.
Cuketa má být vzhledem ke své velikosti těžká a má mít leklý povrch. Bedlivý pozor je třeba dávat na odřeniny. Uchováváme ji bez mytí v chladničce. Pokud jí máme velké množství a chceme ji zamrazit, dáme ji na 3 minuty do páry a až potom ji dáme vychladlou do mrazáku.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu