Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť
Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a ti, kteří se snaží shodit nadbytečná kila, je mohou u knihy či televizi chroupat namísto chipsů. Víte, proč si tyto růžové kuličky zaslouží více vaší pozornosti?
Doplňte si vitamin C
Vitamín C potřebujete přijímat každodenně, tělo ho totiž neukládá a jeho případný nadbytek vyloučí. Tento vitamín posiluje imunitu a podporuje tvorbu kolagenu, který je součástí zdravé kůže, kostí, chrupavek a dásní a hraje důležitou roli při hojení ran i popálenin. Pokud si do salátu přidáte byť jen půl šálku nakrájených ředkviček, zajistíte si tím 14 procent doporučené denní dávky.
Vláknina v ředkvičkách
V jedné ředkvičce najdete gram vlákniny, což představuje přibližně čtyři procenta doporučené denní dávky. Zkombinujte jich pár například s hlávkovým salátem, pokapejte olivovým olejem a máte salát plný vlákniny, která je mimořádně důležitá pro správné trávení. Zároveň snižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárních chorob či rakoviny tlustého střeva a konečníku. Co se týče rakoviny, pomáhají i další látky obsažené v ředkviček - takzvané isothiokyanáty, které dokáží ničit rakovinové buňky.
Vitaminy
Pro zdraví je nezanedbatelné i to, že ředkvičky mají minimální kalorickou hodnotu. Potěší i obsah kyseliny listové, B vitamínů, vitaminu K, draslíku, manganu, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku či zinku. Zřejmě je zvyknete jíst je jen syrové, ale klidně je můžete použít i v teplé kuchyni, například v polévkách. V Česku jsou nejběžnější růžové kulaté ředkvičky, ale živiny najdete samozřejmě i v těch ostatních, například černých či bílých ředkvičkách. A pokud nemůžete své děti přimět jíst zeleninu, možná se vám to podaří právě díky originálním malým růžovým kuličkám, které jsou ideální na vyřezávání, například z nich můžete vyrobit malé muchomůrky.
Co jste o nich nevěděli?
- Ředkvičky pocházejí z Číny, odkud se dostaly k nám až začátkem 18. století
- Jejich příbuznými jsou například brokolice, květák či křen.
- Šálek nakrájených ředkviček má jen 19 kilokalorií.
- Jejich odborný rodový název zní Raphanus, což znamená "rychle se objevovat". Ředkvičky skutečně rostou velmi rychle, pouze 25 dní.
- Umí pomoci s bolestmi břicha a škytavkou.,
Noc ředkviček
V mexické Oaxace se vždy 23. prosince koná Noche de Rabanos - Noc ředkviček.
Jih proti Severu
Pro vyhladovělou hrdinku knihy Odváto větrem Scarlett O 'Hara byly ředkvičky v jedné chvíli záchranou. Ve válkou zpustošené zemi totiž nemohla najít žádnou jinou potravinu. Právě tehdy prohlásila slavnou větu, která změnila její život: "Ať mi je Bůh svědkem, že nikdy víc nebudu hladovět".
Teplo má vliv na chuť ředkviček
Dlouhé a teplé léto znamená ostřejší chuť ředkviček.