Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze způsobů jak dosáhnout to, že budeme nejen zdravě vypadat, ale budeme se i tak cítit. A to je pocit, který opravdu nezažíváme všichni, přestože si to všichni moc přejeme. A právě červená řepa nám v tom může hodně pomoct.

červená řepa, zdraví, krása, imuniíta, vitalita, energie

Zázraky nedělá žádná potraviny

Červená řepa se dá se použít jako kořenová, ale také jako listová zelenina. Rozhodně je to zdravá potravina, ale není třeba ji ani přeceňovat a přisuzovat jí zázraky.

Bojovník za zdraví a krásu

Červená řepa je bojovníkem za zdraví a krásu, což potvrzuje právě svým složením. Je bohatá je na důležité minerální látky. Jód, zinek a měď jsou zodpovědné za pevné nehty a vlasy, pružnosti cév pomůže důležitý křemík. Hořčík a draslík zase zabraňují překyselení organismu a pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové. Vitamín C podporuje imunitní systém, vitamín E zpomaluje stárnutí, vitamín skupiny B a kyselina listová podporují růst tkáně.

Nedoceněná potravina

Červená řepa je stále nedoceněnou potravinou, z dostupných zdroj se dozvídáme, že spotřeba u nás představuje v průměru asi ½ kg na osobu ročně, přičemž odborníci doporučují až 3 kilogramy. Konzumace červené řepy má svůj význam, ale také je třeba dbát na to, abychom si k ní přidali zeleninu bohatou na vitamin C (zelí, křen, citron), čímž se zneškodňují dusičnany.

Proč zařadit červenou řepu do jídelníčku?

  • Podporuje srdečně - cévní systém, zpevňuje cévy, snižuje krevní tlak a vařená snižuje cholesterol.
  • Celé tělo zbavuje toxických látek, významně neutralizuje zejména toxiny v mozku.
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy.
  • Obsahuje látky s protirakovinnými účinky.
  • Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, předchází zácpě.
  • Doporučuje se jako součást diety při nemocech jater a ateroskleróze.
  • Je vhodná při redukčních dietách, obsahuje hodně vlákniny, má nízký obsah tuku a minimum kalorií, urychluje metabolismus.

Výživová bomba

Sklenice šťávy z červené řepy má úžasné účinky a nastartuje organismus správným směrem. Domácí odšťavovač se určitě vyplatí. Pokud nám nechutná samotná, můžeme si ji kombinovat například s jablečnou šťávou. Výborný je energetický nápoj ze sušené červené řepy: 1 - 1,5 dl teplé vody (ne horká ani studená), ½  lžíce sušené červené řepy, 1 lžíce medu a 5-6 kapek citrónové šťávy. Konzumace se doporučuje před jídlem maximálně 2x denně po dobu 14 dní, na jaře i na podzim.

Využití červené řepy v gastronomii

Nejčastěji používáme bulvu červené řepy. V syrovém stavu je výborná na saláty (strouhaná, nakrájená na tenké plátky, či nudle) kombinovaná se zelím, s jablky a různými zálivkami. Vařená, dušená a sterilovaná je vhodná, jako příloha k jídlům nebo na polévky. Hodí se i na sladko, například na muffiny.

Pikantní salát z červené řepy

  • Extra zdravý, extra chutný a nenáročný.
  • Suroviny: 300 g červené řepy, 300 g celer,u 150 g mrkve, 1 větší jablko, 2 lžíce strouhané křenu, 2 PL hustého bílého jogurtu, 3 PL sekaných vlašských ořechů.
  • Zálivka: 4 PL olivového oleje, 2 lžíce vinného ocetu, případně šťáva z citronu, 4 stroužky prolisovaného česneku a podle chuti sůl.
  • Postup: Řepu, celer, mrkev a jablko nastrouháme. Přidáme křen, bílý jogurt, zálivku a vše dobře promícháme. Na závěr můžeme a nemusíme posypat sekanými ořechy.

Konzumace pro zdraví a krásu

Červená řepa je určitě ta správná volba, pokud se chceme projíst ke zdraví a ke kráse!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Batáty chrání naše oči, zvyšují imunitu těla a snižují krevní tlak

Sladké brambory, to nejsou klasické brambory přešlé mrazem. To je jen česká přezdívka pro batáty. Ty jsou plné...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Bakterie má zacíleno na oslabenou imunitu

Polovina populace běžně na kůži nebo ve sliznicích krku nosí zlatého stafylokoka zcela bez obtíží, ovšem...
více…

Zhubněte dvě kila bez pocitu hladu a navždy

Shodit pár kil, to je pro někoho nadlidský úkol a jiní shazují desítky a znovu je rychle nabírají. Jak zabránit...
více…

Polévky pro chladné zimní počasí - polévky posilující imunitu

Chladné roční období, to čas pro zvýšenou konzumaci teplých nápojů, ale také teplých jídel. A součástí menu by...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Mandarinky - ozdoba stolu, vůně do bytu a účinná prevence chorob

Mandarinky dříve byly symbolem blížících se vánočních svátků. Dnes se dají koupit po celý rok, ale v létě a na...
více…

Rajčata nepatří do ledničky a jsou ideálním ovocem pro boj s podzimními virózami

Sezóna rajčat, která u nás dozrávají za pomoci sluníčka, pomalu končí. Ale i nedozrálá rajčata vám v domácích...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…