Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě
Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze způsobů jak dosáhnout to, že budeme nejen zdravě vypadat, ale budeme se i tak cítit. A to je pocit, který opravdu nezažíváme všichni, přestože si to všichni moc přejeme. A právě červená řepa nám v tom může hodně pomoct.
Zázraky nedělá žádná potraviny
Červená řepa se dá se použít jako kořenová, ale také jako listová zelenina. Rozhodně je to zdravá potravina, ale není třeba ji ani přeceňovat a přisuzovat jí zázraky.
Bojovník za zdraví a krásu
Červená řepa je bojovníkem za zdraví a krásu, což potvrzuje právě svým složením. Je bohatá je na důležité minerální látky. Jód, zinek a měď jsou zodpovědné za pevné nehty a vlasy, pružnosti cév pomůže důležitý křemík. Hořčík a draslík zase zabraňují překyselení organismu a pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové. Vitamín C podporuje imunitní systém, vitamín E zpomaluje stárnutí, vitamín skupiny B a kyselina listová podporují růst tkáně.
Nedoceněná potravina
Červená řepa je stále nedoceněnou potravinou, z dostupných zdroj se dozvídáme, že spotřeba u nás představuje v průměru asi ½ kg na osobu ročně, přičemž odborníci doporučují až 3 kilogramy. Konzumace červené řepy má svůj význam, ale také je třeba dbát na to, abychom si k ní přidali zeleninu bohatou na vitamin C (zelí, křen, citron), čímž se zneškodňují dusičnany.
Proč zařadit červenou řepu do jídelníčku?
- Podporuje srdečně - cévní systém, zpevňuje cévy, snižuje krevní tlak a vařená snižuje cholesterol.
- Celé tělo zbavuje toxických látek, významně neutralizuje zejména toxiny v mozku.
- Zlepšuje funkci štítné žlázy.
- Obsahuje látky s protirakovinnými účinky.
- Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, předchází zácpě.
- Doporučuje se jako součást diety při nemocech jater a ateroskleróze.
- Je vhodná při redukčních dietách, obsahuje hodně vlákniny, má nízký obsah tuku a minimum kalorií, urychluje metabolismus.
Výživová bomba
Sklenice šťávy z červené řepy má úžasné účinky a nastartuje organismus správným směrem. Domácí odšťavovač se určitě vyplatí. Pokud nám nechutná samotná, můžeme si ji kombinovat například s jablečnou šťávou. Výborný je energetický nápoj ze sušené červené řepy: 1 - 1,5 dl teplé vody (ne horká ani studená), ½ lžíce sušené červené řepy, 1 lžíce medu a 5-6 kapek citrónové šťávy. Konzumace se doporučuje před jídlem maximálně 2x denně po dobu 14 dní, na jaře i na podzim.
Využití červené řepy v gastronomii
Nejčastěji používáme bulvu červené řepy. V syrovém stavu je výborná na saláty (strouhaná, nakrájená na tenké plátky, či nudle) kombinovaná se zelím, s jablky a různými zálivkami. Vařená, dušená a sterilovaná je vhodná, jako příloha k jídlům nebo na polévky. Hodí se i na sladko, například na muffiny.
Pikantní salát z červené řepy
- Extra zdravý, extra chutný a nenáročný.
- Suroviny: 300 g červené řepy, 300 g celer,u 150 g mrkve, 1 větší jablko, 2 lžíce strouhané křenu, 2 PL hustého bílého jogurtu, 3 PL sekaných vlašských ořechů.
- Zálivka: 4 PL olivového oleje, 2 lžíce vinného ocetu, případně šťáva z citronu, 4 stroužky prolisovaného česneku a podle chuti sůl.
- Postup: Řepu, celer, mrkev a jablko nastrouháme. Přidáme křen, bílý jogurt, zálivku a vše dobře promícháme. Na závěr můžeme a nemusíme posypat sekanými ořechy.
Konzumace pro zdraví a krásu
Červená řepa je určitě ta správná volba, pokud se chceme projíst ke zdraví a ke kráse!