Batáty chrání naše oči, zvyšují imunitu těla a snižují krevní tlak
Sladké brambory, to nejsou klasické brambory přešlé mrazem. To je jen česká přezdívka pro batáty. Ty jsou plné karotenoidů, které působí jako antioxidanty a chrání nejen naše oči. Obsahují i cennou vlákninu, vitaminy, minerály a proteiny. Navíc, výborně chutnají!
Sladké brambory jsou stále populárnější
i u nás a to nejen kvůli jedinečné chuti, ale také obsahu živin. Snad jejich jedinou nevýhodou je o něco vyšší kalorická hodnota ve srovnání s běžnými bramborami. Jenže to nic nemění na tom, že jsou plné živin .Jeden středně velký sladký brambor (cca 114 g) pokryje denní potřebu vitaminu A na více než 100%, vitaminu C na 37% či vitaminu B6 na 16%. Kromě toho obsahuje slušné množství vitaminu B5 a manganu. Skromněji jsou zastoupeny železo, hořčík, vápník, zinek, fosfor, ale i další vitaminy ze skupiny B, vitamin E a C. Batáty je nejlepší konzumovat i se slupkou, protože i v ní je hodně výživných látek. Proč jíst batáty?
Snižují vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak způsobuje kardiovaskulární onemocnění. Na jeho snížení je nutná hlavně správná strava bohatá i na draslík. Ten je zastoupen v sladkých bramborách.
Jsou prevencí zácpy a žaludečních vředů
Zácpa je doprovázena nepříjemným pocitem plnosti a nafouknutým břichem. V případě těchto problémů je třeba zařadit do jídelníčku více vlákniny. Doporučené denní množství se pohybuje kolem 25-30 gramů a částečně jej lze pokrýt i konzumováním sladkých brambor. Obsahují nerozpustnou vlákninu, která prospívá střevům, ale i pektin, tedy rozpustnou vlákninu snižující hladinu cholesterolu. Navíc se batáty doporučují jíst i při žaludečních vředech, protože žaludek uklidňují.
Představují zdroj energie
Batáty jsou díky obsahu vlákniny a sacharidů zdrojem energie. Navíc obsahují vitaminy ze skupiny B, které se přímo podílejí na její tvorbě. Pokud jich je v těle nedostatek, člověk pociťuje únavu, malátnost, svalovou slabost či křeče. Vitamin B6 bojuje proti nespavosti a depresi, vitamin B5 působí proti stresu a B8 podporuje koncentraci.
Pozitivně ovlivňují zrak
Betakaroten se v lidském těle přeměňuje na vitamin A. Nedostatek áčka je spojen se vznikem šerosleposti, žaludečních vředů, ale i nachlazením či chřipkou. Betakaroten spolu s lutein a zeaxantin jsou zároveň bojovníky proti některým druhům rakoviny.
Posilují imunitu
Škodlivé volné radikály na nás číhají na každém kroku. Zda jim odoláme, závisí na obranyschopnosti organismu. Imunitu lze posílit i konzumací batátů, které jsou zdrojem více významných antioxidantů: vitamiínu C, E, betakarotenu a dalších.
Jsou vhodné i pro diabetiky
Batáty jsou potravinou, kterou mohou jíst i diabetici. Mají nižší glykemický index, čili nezpůsobují prudké výkyvy cukru v krvi.