Asi nejčastější otázka, kterou se lidé ptají, když se setkají s jedním z těchto pojmů. Obecně platí, že vegan nekonzumuje žádné potraviny živočišného původu, zatímco vegetarián konzumuje i med, vejce či mléčné výrobky. Veganství je jakoby pododdělení vegetariánství a mnoho veganů říká, že jen oni jsou skutečnými vegetariány. Vegani také nepoužívají výrobky, které pocházejí ze zvířat - kůže, vlna, a také neužívají ani produkty, které byly testovány na zvířatech.
Jedním z důvodů je víra v absolutní právo zvířat existovat svobodně bez lidského zásahu. Mnoho veganů tvrdí, že k zabíjení zvířat by docházelo i tehdy, kdyby se ze všech lidí stali vegetariáni, protože ti stále konzumují vejce či mléko. Slepice, které se chovají pouze na snášení vajec a dojné krávy jsou totiž zabíjeny hned, jak jejich produktivita klesá.
Vegani tvrdí, že chov hospodářských zvířat má negativní vliv na naši planetu. Domnívají se, že získávání potravin z chovu zvířat je neefektivní, protože to zabírá mnoho zdrojů (voda, ...), které by mohly být použity pro lidi.
Ve studiích bylo prokázáno, že konzumace živočišných tuků a bílkovin může zvýšit riziko vzniku rakoviny, cukrovky, hypertenze či revmatoidní artritidy. Např. obsah tuku a bílkovin v kravském mléce je velmi odlišný od lidského mléka, a proto vegani tvrdí, že lidský organismus není vhodný pro příjem tohoto typu mléka. Na druhou stranu celozrnná strava, zelenina, ovoce či luštěniny neobsahují cholesterol a mají jen nízký obsah tuků. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a dalších živin.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu