Jaký vybrat gril?
Kupujete si gril? Poradíme Vám jaký... Abyste si mohli dopřát požitek z grilování, nemusíte vlastnit rozlehlou zahradu, úplně Vám postačí i obyčejný balkon. V takovém případě je však třeba zvolit tu správnou velikost grilu. Na budoucí umístění grilu je nutno z tohoto důvodu pamatovat už při jeho výběru.
Stejně důležitá je i volba vhodného paliva. Na trhu se dají najít grily plynové a elektrické, jakož i grily na dřevěné uhlí. Každý z nich má své klady i zápory. Grilování na plynu nebo elektrice je zdravější, ale na úkor zdraví se vytrácí "kouřová" romantika, když můžete sledovat pomalu se rozpadající se žhavé uhlíky a chuť, kterou grilovaným pochoutkám dodá jen příroda.
Klasika s dřevěným uhlím
Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější (dají se koupit i za 10 euro), grilování na nich však patří k nejpracnějším. Jsou vhodné pro ty, kdo grilují jen zřídka nebo pro skalní romantiky. Tělo grilu na dřevěné uhlí je zpravidla plechové nebo litinové a většinou stojí na nožičkách. Obvykle má jednoduchý kruhový nebo obdélníkový tvar. Rošt je umístěn nad kovovou nádobou na dřevěné uhlí.
Příprava tohoto grilování je skutečným rituálem, rozdmýchávání uhlíků vyžaduje určitou zručnost a především trpělivost. Grilovací rošt musí být umístěn v optimální výšce, plameny by neměly přijít s masem do přímého kontaktu.
Plyn a láva mají hodně fanoušků
Plynové grily mají desku, pod kterou se spaluje plyn. Lávové grily nabízejí snadnější a rychlejší přípravu jídel a jejich chuť se nejvíce přibližuje pokrmům připraveným na dřevěném uhlí. Teplotu lze při těchto grilech regulovat, vyhnete se tak nežádoucímu kontaktu plamenů s potravou a možnost připálení tak omezíte na minimum. Jejich nevýhodou je větší hmotnost, vyšší pořizovací cena a následné náklady (výměna plynové bomby a lávových kamenů). Propan-butanový hořák zahřívá lávové kameny, na kterých se jídla připravují, navíc jejich porézní povrch absorbuje odkapávající tuk. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí je možné začít s přípravou pokrmů prakticky okamžitě a plameny je možné plynule regulovat.
Elektřina na balkon a terasu
Elektrické grily jsou vhodné na terasy a balkony, pokud se v blízkosti nachází zdroj elektrického proudu. Jsou vybaveny roštem nebo elektrickou pánví. Příprava pokrmů je jednoduchá a rychlá. Elektrický gril má snadnou údržbu a teplotu lze regulovat. V zásadě nabízí nejzdravější způsob grilování. Je možné ho pravidelně používat v kuchyni nebo pořídit varnou desku, která je grilování přizpůsobena. Pevné grily bývají součástí elektrických sporáků a multifunkčních pečících nebo mikrovlnných trub.
Tři v jednom
Existují i grily "3 v 1". Skrývají v sobě pec, gril a udírnu. Při nižších teplotách funguje takové zařízení jako udírna na pečení masa, při velmi vysokých teplotách se zas přemění na gril, ale může být také využíváno jako pec. Po velmi krátké době od zapálení základní vrstvy dřevěného uhlí se keramika rozpálí a regulací otvorů v komíně a popelníku si podle vestavěného teploměru kontrolujete a udržujete teplotu vhodnou pro zvolený druh přípravy jídla.