Zdravé grilování

Podle lékařů a odborníků na zdravou výživu je klasické grilování, kdy se maso opéká přímo na otevřeném ohni, velice nezdravé. Velice nám škodí heterocyklické aminy, které se tvoří při zpracování za vysokých teplot v  potravinách  živočišného původu.

Tyto látky se vytvářejí v průběhu hnědnutí masa, a to především v tekutině, která se začne uvolňovat ve chvíli, kdy se maso zahřeje.

Pro naše tělo jsou nevhodné i polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají při vysoké teplotě rozkladem tuku, který odkapává na rozžhavené uhlí. V tomto případě platí, že čím tučnější maso grilujeme, tím více škodlivin vzniká. Škodliviny se uvolňují i v případě, kdy se masa přímo dotýkají plameny a teplota přesahuje hranici 400 stupňů Celsia.

Chutného grilování se však zdávat nemusíme. Stačí si jen vybrat vhodný gril, který nám z hlediska zdraví rozhodně neublíží. Dobrou volbou jsou elektrické grily, díky nimž se maso neopéká na otevřeném ohni, nevzniká tolik připálených míst, a tudíž se nevytváří tolik rakovinotvorných látek. Elektrické grily jsou velice snadno ovladatelné a můžete je užívat kdekoliv (to znamená jak venku, tak doma). Nemusíte ani čekat na léto a své oblíbené pochoutky si můžete ugrilovat i v zimním období. Elektrický gril je také vysoce ekologický: nevzniká žádný kouř, který by znečisťoval okolí a obtěžoval vás i vaše sousedy. Navíc stačí, když elektrický gril zapojení do sítě, chvíli počkat, než se gril roztopí a můžete začít grilovat.

Elektrické grily jsou na našem trhu běžně k dostání. Mezi jednu z nejznámějších značek patří grily Weber, které jsou navíc ideální pro váš balkon či terasu. Proč nezměnit svůj přístup ke stravování a nezačít grilovat zdravěji?

Nabídku elektrických a jiných grilů najdete na www.highlife.cz 

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články