Tipy na vakuování II.

Pomocí vakuovačky můžete jídlo uchovat delší dobu než v běžných mrazicích sáčcích. Vakuovačka z balíčku odstraní vzduch, který způsobuje oxidaci a zkázu potravin.

Speciální sáčky do vakuovačky jsou sice dražší než tradiční mrazicí sáčky, přesto s nimi však ušetříte. Když z nich vakuovačkou odsajete vzduch, zabráníte tím poškození potravin mrazem a jejich nepoživatelnosti. Přestože některé potraviny nejsou po zmražení tak chutné, např. kysaná smetana, většina potravin se tímto způsobem dobře uchová, a to včetně tekutin.

Kontrola velikosti porcí

Ať už připravíte zapečené jídlo nebo sekanou, pomocí vakuovačky z nich můžete nachystat přesně velké porce. Ty pak budete moct rozmrazit a ohřát, když nebudete mít čas nebo chuť vařit, a když byste jinak sáhli po nezdravých instantních potravinách. Zmrazení jednotlivých porcí jídla se obzvlášť hodí, pokud se snažíte zhubnout dietou, protože po zvážení porce můžete snadno spočítat jeho kalorickou hodnotu.

Ušetříte místo v kuchyni

Vakuovačka neslouží pouze k přípravě potravin na zmrazování. Pokud máte malou kuchyni, vakuovačka Vám pomůže ušetřit místo ve spíži. Pevné nerozmačkatelné potraviny vyjměte z jejich obalů, ale nezapomeňte si schovat návody na přípravu. Pomocí vakuovačky z nich uděláte kompaktní balíčky, které nakonec popíšete.

Dávejte pozor, aby tekutiny vakuovačku nezničily

Potraviny obsahující tekutiny, např. maso nebo ryby, mohou zničit vakuovací mechanismus, pokud by se do něj dostala tekutina. Abyste tomu předešli, složte papírový ubrousek do úzkého pruhu, který vložíte do sáčku pod místo, kde ho budete svařovat. Ubrousek odsaje tekutinu, takže můžete přistoupit k vakuování. Sáček budete muset vakuovat i s ubrouskem uvnitř, a když ho pak rozmrazíte, uřízněte ho pod okrajem papírového ubrousku uvnitř. Potraviny i vakuovačka tak zůstanou v bezpečí.

Uchovejte stříbrné příbory zářivé

Vzduch způsobuje oxidaci potravin i kovů jako je stříbro. Nutnosti leštit stříbrné příbory před i po oslavě můžete předejít tak, že je před uskladněním vakuujete. Po vyleštění rozdělte příbory podle typu (lžíce, vidličky, nože atd.), a pak je společně vakuovačkou zabalte. Když budete chtít příště při slavnostním obědě zapůsobit na hosty rodinným stříbrem, budete mít výhodu, že je nebudete muset nejprve leštit.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…

Jak s vakuovačkou marinovat

Když jste se naučili, jak s vakuovačkou vakuovat potraviny na uskladnění, teď se dozvíte, jak s ní marinovat....
více…