Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii
Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v žádné, dobře vybavené kuchyni. Vybrat si můžete z mnoha moderních designů, barev, velikostí a způsobů zavírání.
Vynález tlakového hrnce
Vynález tlakového hrnce způsobil svého času malou revoluci ve vaření a jeho pozitivní výsledky si můžeme užívat dodnes. "Papiňák", jak se také nazývá podle svého strůjce Denise Papina, by rozhodně měl být součástí kuchyňského nádobí. Pojďme se ale podívat na to, co je třeba zohlednit při jeho výběru.
Materiál
Nejčastěji se používá nerezová ocel. Není to náhoda, vždyť nerez má výbornou tepelnou vodivost, nezadržuje pachy a je zdravotně nezávadný. Snadná je také údržba hrnců z tohoto materiálu, je možné mýt je i v myčce nádobí. To však jen v případě, že součástí hrnce není displej, časovač, zkrátka elektronika.
Dno
Kvalitní tlakový hrnec můžete poznat i podle toho, zda má či nemá sendvičové dno. Díky dnu s více vrstvami se vám jídlo při vaření nepřipálí a potraviny si tak zachovají lepší chuť a více vitamínů. Zjistěte si také pro jaké typy sporáků je hrnec vyroben. Dnes již není výjimka, jestliže jsou tlakové hrnce vhodné pro elektrické, plynové, indukční i sklokeramické sporáky.
Bezpečnost
Tlakové hrnce pracují s vyšším než atmosférickým tlakem, proto se v jejich případě klade velký důraz na bezpečnost při vaření. Tu zajišťuje série pojistek, které buď upouštějí přebytečnou páru z hrnce, případně sledují tlak v hrnci a dovolují jeho otevření až tehdy, když je to bezpečné. Jedna pojistka je málo, ideální jsou dvě až tři, které se jistí navzájem.
Velikost
Velikost tlakového hrnce je důležitá i proto, že ho nemůžete naplnit po okraj. Maximem jsou dvě třetiny jeho objemu. Pokud si tedy kupujete” tlakáč” s objemem 6 litrů, reálně budete moci využít přinejlepším 4 litry objemu. Dobrý kompromis nabízí někteří výrobci v podobě souprav tlakových hrnců. V sadě je jeden větší a jeden menší hrnec a víko mají pouze jedno a to pasuje na oba hrnce.
Značka
Při koupi tlakových hrnců se vyplatí vsadit na ověřenou značku a nekupovat příliš levné hrnce. Málokdo je tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci. Příliš drahé hrnce ale také nemusíte kupovat. Ideální je jako ve všem, zvolit zlatou střední cestu. Kvalitní tlakový hrnec koupíte zhruba za dva tisíce korun.