Tyčový mixér v porovnání se stolním mixérem
Kuchaři často hledají zařízení, které jim usnadní práci. Mnoho lidí si začíná pořizovat tyčové (ruční, ponorné) mixéry do kuchyně místo tradičních stolních mixérů.
Než však z kuchyně vyhodíte stolní mixér, ujistěte se, že tyčový je pro Vás to pravé.
Jak se používá.
U obvyklého mixéru jednoduše nalijete ingredience do nádoby a zmačknete knoflík. Většina mixérů má nastavení, které Vám umožní různé úkoly, například míchání kaše nebo šlehání. Oproti tomu tyčový mixér se ponoří do hrnce nebo do mísy a pohybuje se jím dokola, čímž se ingredience rozmělní a našlehají.
Snadnost použití.
Přestože se stolní mixér jednoduše používá, stačí zmačknout knoflík, trvá to určitý čas, než například namixujete polévku. Musíte ji přelít do nádoby mixéru, obvykle v několika dávkách, namixovat a přelít zpátky do hrnce. Při používání tyčového mixéru však nemusíte polévku přelévat do jiné nádoby, např. do nádoby mixéru, díky čemuž vynecháte jeden krok. Při mixování tyčovým mixérem však musíte zároveň v ruce držet mixér i zmačknuté tlačítko, což může být nešikovné. Také je obtížné zjistit, jestli jste namixovali všechnu polévku, zvlášť pokud je jí velký hrnec.
Čištění.
Tyčové mixéry se obvykle lépe čistí než tradiční stolní mixéry. Většinou je lze rozebrat, odejmout hlavu s čepelemi od těla s motorem, a umýt v myčce. Stolní mixéry oproti tomu často nelze umývat v myčce a umývání ostrých čepelí v nádobě bývá obtížné. Při mytí stolního mixéru také hrozí nebezpečí, že se voda dostane do motoru.
Velikost.
Kdo má na kuchyňské lince spoustu místa, nemusí si dělat starosti s velikostí mixéru. Pokud máte dostatek místa, abyste nechali mixér na lince nebo ve skříňce, potom si můžete pořídit oba mixéry a používat je na rozdílné úkoly. Pokud nemáte dostatek místa na stolní mixér, je praktičtější ruční tyčový mixér.