Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy
Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši předkové a jíme je rádi i my. Přestože čas od času se někteří vědci snaží vejce vyškrtnout z našeho jídelníčku a tvrdí nám, jak jsou nezdravá.
Jak je to s tím cholesterolem?
V médiích se šíří informace na stejném principu jako drby. Pravdou je, že vejce obsahují skutečně hodně cholesterolu. Každé jedno disponuje přes 200 mg cholesterolu, což je více než polovina doporučené denní dávky. Jenže cholesterol ve stravě se nutně nepromítne do cholesterolu v krvi a to je zásadní. Naše samotná játra produkují vysoké množství cholesterolu. V praxi to znamená, že vejci jen odlehčíte játrům. Čím více cholesterolu přijmete, tím méně se ho vyloučí. Mimochodem 70 % lidí vejce cholesterol vůbec nezvýší. Zbytek může mít přechodně jemně vyšší cholesterol, ale nejen špatný, ale i dobrý. Skoncujte tak s vyhazováním žloutků. Zbytečně se připravujete o živiny i bílkoviny.
Vysoký obsah bílkovin
Kvalitních a komplexních. Proto právě vejce navzdory pověsti mohou při hubnutí pomáhat. Zvyšování příjmu bílkovin na úkor sacharidů, jak již víme, pomáhá tělu snadněji spalovat tuky a tak eliminovat nepříjemné faldy pod pokožkou. Jedno vejce má asi 6 gramů bílkovin. Kromě toho i cenné omega 3-mastné kyseliny, které hledáme v mořských rybách. Podporují pevné kosti, snižují tlak, váhu, budují svaly, podporují energii a vitalitu.
Nezbytné minerály
Železo, zinek, fosfor. Silná trojice, která se nachází pod skořápkou. Díky tomuto spektru je vejce k snídani správným životabudičem, který dodá potřebnou dávku živin, energie a prvků proti únavě. Vylepšuje fungování imunitního systému. Jak bonusové složky lze označit jód prospěšný pro správnou funkci štítné žlázy, selen a antioxidanty likvidující volné radikály odpovědné za rakovinné bujení.
Protinádorová pochoutka
V roce 2003 vyšla na Harvardu studia, že konzumace vajec v mládí výrazně snižuje možnost onemocnění rakovinou prsu v pozdějším věku. V roce 2005 ke studii doplnili poznatek, že alespoň šest vajec týdně snížilo ženám možnost onemocnění rakovinou prsu o 44% vzhledem k těm, které si dopřály vejce jen dvě. O tři roky později se zjistilo, že právě žloutek v tomto tahá za delší konec. Obsahuje cholin, který snižuje rakovinu prsu o 24% bez ohledu na věk. Jeden žloutek přitom obsahuje až čtvrtinu denní dávky cholinu. Je ještě důvod odmítat vejce k snídani? Naše předky mnohé moderní nemoci obcházely a vejce k tomu výrazně přispívaly.