Vaření a příprava jídla venku má neodmyslitelné kouzlo, a to nemluvíme jen o grilování. Trend vaření na čerstvém vzduchu je už desetiletí velmi populární záležitostí zejména v Austrálii, avšak stále oblíbenější i v Evropě - alespoň, když to počasí dovolí. Dokonce už i v zemích Skandinávie tento trend úspěšně pokračuje navzdory chladnějším klimatu.
Mnohé rodiny, které mají rády nejen stolování, ale i vaření venku investují do grilu. Ten však ani zdaleka není vším, co by měla nebo mohla letní kuchyně zahrnovat. Základem je venkovní kuchyňská linka s úpravou do exteriéru, pracovní pult, a samozřejmě vnější "obal". Venkovní kuchyně dnes najdeme v různých stylech - od romantických, přes moderní minimalistické. Některé exteriérové kuchyně zahrnují dokonce i pece na pizzu.
Nejefektivnější je řešit letní kuchyni ostrůvkem nebo ve stylu baru, kde je v rámci jednoho celku všechno. Samozřejmostí by měly být kamenné základy nebo betonové stěny vnější kuchyňské linky. Vlastní stavba vychází zpravidla dráž, nemluvě o množství času a případných komplikacích, které s sebou přináší - pokud nejste profík.
Bez toho, abyste věděli kolik financí můžete do vnější kuchyně investovat nemůžete začít. Takže stanovení rozpočtu je momentem číslo jedna. Pokud víte, přesně kolik peněz můžete investovat, začněte se poohlížet po materiálech, které budete potřebovat nebo již hotových sestavách, či firmách, které exteriérové kuchyně realizují. Mnohé prvky exteriérových kuchyní, jakož i vnější nábytek najdete i v kamenných prodejnách s nábytkovým a zahradním sortimentem.
Ne všichni jsou nadšení z grilování a barbecue. Pokud máte raději pizzu, jestli vaříte nebo dusíte na varné desce, ani ve vaší exteriérové kuchyni by neměla chybět tato možnost. Samozřejmě, může zahrnovat hned několik možností nebo kombinaci všech, abyste nemuseli odbíhat vařit cosi do vnitřní kuchyně. Tím pádem by byl efekt vnější zcela smazán.
Důležité je, aby vám vnější kuchyňská linka poskytovala dostatek prostoru na přípravu jídla, ale i na odkládání nádobí. Stejně jako i odložení připraveného jídla, které se může zkonzumovat později během večera. Vše by mělo být zabezpečeno tak, aby kuchyně byla soběstačná, abyste nemuseli chodit dovnitř po věci, nebo je tam odnášet. Pozor: Důsledně dbejte o to, aby syrové a připravené pokrmy byly od sebe odděleny, aby nemohlo dojít jejich kontaminaci (stačí, když kleště, které používáte na syrové maso použijete i na připravené a může nastat nemalý zdravotní problém).
Pokud chcete, aby vám venkovní kuchyně dlouho a dobře sloužila, důležité je, abyste brali v úvahu povětrnostní vlivy, jakým bude vystavena během celého roku. Vyhněte se dřevu, ale spíše volte beton a nerezovou ocel. Můžete použít i exteriérové dlaždice nebo obklady, které by měly být ošetřeny akrylovým těsnícím materiálem. Tím se zvýší jejich odolnost a snadněji se budou čistit.
V kuchyni, která nemá dřez se pacovat nedá. Nejednou však je instalace vnějšího dřezu nákladnou záležitostí, a tak zvažte umístění umyvadla na vnější stěně domu pod existujícím už vodovodním rozvodu. Odborníci vám mohou navrhnout další úsporná opatření. Rozhodně však táhnout vodu z domu na druhý konec zahrady to není. Také není nezbytné, abyste měli přístup i k teplé vodě, obvykle stačí jen studená. Někteří pro tento účel využívají vodu ze studny. V zimě umyvadlo překryjte bezpečným materiálem a chraňte ho před mrazy. Také je dobré zakrývat ho i během ostatních ročních období, kdy ho nepoužíváte. Ušetříte si tím zbytečné čištění a další možné problémy.
Pokud vám to možnosti dovolí, řešte vnější kuchyni pod přístřeškem, či alespoň do jisté míry krytou. Výborným řešením je stříška, která se dá odstranit nebo alespoň částečně složit, abyste si vychutnali sluníčko, a v případě potřeby znovu roztáhnout.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu