Život bez sacharidů? Nesmysl!
Bojíte se o svou štíhlou linii, nebo po ní jen toužíte a sacharidy vám v tom brání? Ale to není úplně pravda. Ne všechny sacharidy jsou škodlivé a nemůžeme je vinit z civilizačních chorob a nadváhy. Ba naopak, diety, které se sacharidům vyhýbají a způsobují tím rychlou ztrátu na váze, mohou ve svém důsledku i organismus vážně poškodit!
Život bez sacharidů
Lidé, kteří sacharidy vyloučili ze života, by podle dietologů mohly trpět nedostatkem energie, změnami nálad či špatnou koncentrací. Všeobecně je známo, že zpracované sacharidy jako bílý chléb či těstoviny, přispívají k rapidnímu tloustnutí, ale lékaři jsou stále více znepokojeni trendem, který je zakazuje celkově. Způsobuje totiž prý přibírání také. Sacharidy najdeme také v ovoci, cukru či mléce. Existují však "pravé sacharidy", které by měly tvořit dokonce třetinu našeho příjmu. Víte, o kterých potravinách je řeč?
Tyto byste měli jíst
Hnědá rýže a celozrnný chléb jsou plné vlákniny, která vám dá pocit sytosti. Právě vláknina je důležitá při správném trávení, chrání srdce a bojuje proti některým druhům rakoviny. Takové sacharidy mají i vyšší glykemický index a udrží vás déle "najedené" a nebudete tak bezhlavě sahat po fast foodech či kalorických sušenkách.
Supersacharidy
Sladké brambory, quinoa, kroupy, kukuřičná mouka, špalda či černé fazole mají glykemický index, který je předurčuje k přidávání k jídlům a zařazení do jídelníčku. Z dlouhodobého hlediska je úspěšnou dietou zejména ta, která se dá držet nepřetržitě, bez jakýchkoliv nezdravých odchylek, výluky jakékoli skupiny potravin, shodují se odborníci ve světě. Právě odpírání si sacharidů, směřuje k tomu, že tělo si o ně po čase začne samo říkat. Výsledek? Nezdravé přejídání se a špatný vztah k jídlu, který rozhodně ke hubnutí nepovede!