Baterie ke kuchyňskému dřezu - výběr, ceny, údržba
Nejčastěji se setkáte s různými "stříbrnými" kuchyňskými bateriemi (matnými nebo lesklými), které se na první pohled zdají stejné, ale ve skutečnosti jsou z různých materiálů.
Na povrchu
Baterie se totiž vyrábějí buď z mosazi, jejíž povrch je upraven nanesením vrstvy chromu, nebo z nerezavějící (chromniklové) oceli (tzv. nerez) - tehdy je materiál stejný na povrchu i v celém průřezu tělesa baterie. Oba druhy přitom mohou být lesklé (leštěná ocel nebo chrom) nebo matné (kartáčovaná ocel nebo satinovaný chrom). V případě nerezu přitom bývají levnější matné varianty, při chromu je to přesně naopak. Způsob čištění a běžné péče o baterie a zejména výběr čisticích prostředků třeba přizpůsobit materiálu povrchu baterie. Protože není vše nerez, co se leskne. I chrom má podobný stříbřitý lesk, ale na rozdíl od nerezu je mnohem méně odolný proti kyselinám. Pokud tedy na baterii s chromovým povrchem nalijete čistící prostředek určený na odstraňování nečistot a vodního kamene z nerezu či keramiky a necháte ho působit, výsledkem budou neodstranitelné fleky. Pochromované baterie třeba čistit čistou vodou a měkkým hadříkem a hned otřít dosucha. Případně můžete použít Jar nebo jiný neagresivní čisticí prostředek (přesněji doporučení najdete v instrukcích výrobce, které bývají přibaleny k baterii). Stejně neblahý vliv jako kyseliny mívají i abrazivní čisticí prostředky (prášky, ale i "krémové" a "tekuté" prášky a pod.), které poškrábou nebo zmatní stejně chromový i nerezový povrch, a pokud se náhodou dostanou až do kartuše, dokážou tam nadělat pořádnou pohromu.
Důvodem používání mosazi jsou zejména široké možnosti při jejím odlévání a tvarování,
proto jsou mosazné pochromované baterie na trhu ve velké převaze a dokáží nabídnout opravdu zajímavý design. Moderní chromové povrchy mívají speciální úpravu (vyhlazení mikroskopických nerovností), která brání usazování vodního kamene (např. Anti-plaque apod..), A tak je jejich čištění opravdu pohodlné a baterii stačí čas od času po použití utřít do sucha měkkým hadříkem.
Pod lesklým povrchem
Abychom však nezůstaly pouze na povrchu, Nahlédněme trochu i pod lesklý chrom (nebo nerez). Technická podstata a jádro kuchyňských baterií se vlastně shodují s "útrobami" baterií umyvadlových. Základ tvoří nejčastěji keramická kartuše, která se ovládá pomocí praktické páčky (přesněji plastovo-keramické kartuše, protože z keramiky jsou jen kluzné destičky, které musí odolávat opotřebení, pouzdro a ostatní části jsou plastové - i kvůli snížení hlučnosti). Druhou možností jsou tzv.. bateriové vršky (fungují na technickém principu ventilu). Ty tvoří základ klasických dvouventilových směšovacích baterií, při kterých se teplota vody a průtok nastavují pomocí dvou "kohoutků" (pokud bychom chtěli být důslední, v technickém slova smyslu jsou to ventily). Doslova drtivou převahu mají v kuchyních pákové baterie s keramickou kartuší. Důvod je jednoduchý - jsou praktičtější. Jednodušeji se s nimi manipuluje, kvalitní kartuše jsou téměř bezporuchové, mají vysokou životnost a nepotřebují skoro žádnou údržbu. I přes technické rezervy si udržují svůj okruh příznivců - většinu obdivovatelů starodávných či rustikálních interiérů - i dvojvrškové baterie. Uvnitř se tedy od koupelnových baterií neliší. Rozdíly jsou ve tvaru a pohyblivosti. Hlavní rozdíl je v tom, že rameno kuchyňských baterií je otočné a trochu jinak tvarované - delší a vyšší. Na obě tyto odchylky existují praktické důvody, které jistě netřeba vysvětlovat nikomu, kdo už někdy v životě myl nádobí či napouštěl vodu do vázy.
Myslete i na peněženku
V případě kuchyňských baterií to nemusí být jen prvoplánové porovnávání cen. Paradoxně totiž můžete u některých dražších bateriích ušetřit více. Existují totiž úsporné kartuše (tzv. ekokartuše), které dokáží omezit vaši spotřebu vody a tím vám šetří peníze sice po trošce, ale nepřetržitě několik let. Několik firmy mají v tomto případě své metody. Jako příklad můžeme uvést úspornou kartuši německé firmy Hansa - dvoupolohovou kartuši Hansaeco (v první poloze je průtok 5, ve druhé 13 l vody, což už je opravdu intenzivní oplachování). Princip spočívá v tom, že při pouštění vody se páčka přibrzdí v určité poloze (tzv. vodní brzda), ve které je průtok optimální, takže zbytečně nepouštíte vodu naplno, jak to svádí při běžných kartuších bez brzdy. Podobné "upozornění" či brzdu najdete i při pohybu páky v horizontálním směru. Kartuše vás tedy upozorní jednak na rozumný průtok vody, ale i na oblast, ve které je voda již příliš horká.
Podle čeho si vybrat?
Při výběru kuchyňské baterie vlastně nemáte v prodejně možnost všimnout si mnohem více než vnější vzhled a cenu. Technickou kvalitu při pohledu zvenčí posoudíte jen těžko. Podobně jako u mnoha jiných věcech lze tedy důvěřovat ověřeným značkám a firmám s tradicí. Při nich se totiž lze spolehnout na preciznost technického provedení, a tedy i dlouhou životnost, bezporuchovost a kvalitu. Důkazem spolehlivosti by přitom měla být i záruční lhůta přibližně pět let. Kromě toho vám při seriózní značce prodavač poskytne i fundovaný výklad, vysvětlení funkcí, doporučení a rady. Při firmě s tradicí se dá předpokládat, že pokud se vám o pár let něco na baterii pokazí, bude ještě existovat, dodávat náhradní díly a poskytovat odborný servis (např. na baterie Hansa dostanete originální náhradní díly ještě deset let poté, co byla série vyřazena z výroby, a všechny nové komponenty jsou kompatibilní i se starými sériemi z produkce této značky, které se už dávno přestaly vyrábět). O něco vyšší investice do kvalitní baterie se vám tedy vrátí v delší životnosti a bezproblémovém fungování. I renomované firmy přitom nabízejí baterie s celkem slušným cenovým rozptylem.