Pokud se rozhodneme pro pěstování na zahradě můžeme brutnák vysít už na podzim, rostlina přezimuje. Bylinkáři však doporučují výsev na jaře (duben), kdy je půda již dostatečně teplá. Během vegetace se doporučuje bylinku vícekrát okopávat.
Kvete od května do září. Pro své léčebné účinky se sbírá celá lodyha nebo zvlášť květy a listy. Sklizeň se provádí ručně, nejlépe v rukavicích. Odstraněné části rostlin po sklizni opět dorostou. Bylinku necháme zavadnout a sušíme ve stínu. Příjemně voní a chutná jako okurka.
Brutnák lékařský obsahuje sliz, pryskyřici, éterický olej, modré barvivo, třísloviny, kyselinu křemičitou, vitamin C , má vysoký obsah vápníku a draslíku.
V lidovém léčitelství se využívá zejména pro protizánětlivý a močopudný účinek. Dále pomáhá:
Léčivka se pěstuje hlavně pro listy, které poskytují chutný kořeněný salát. Čerstvé mladé listy, jemně nasekané a a lehce spařené přidáváme do salátů. Také ho můžeme přidat do pomazánek z másla a sýra. Vhodný je i do masové nádivky, a také jako koření do polévek.
20 g natě zalijeme 500 ml vody a necháme 10-15 louhovat. Pije se 2x denně, případně ho použijeme na obklad nebo na oplachování.
2-3 g na 250 ml vroucí vody, necháme louhovat 10-15 minut. Pije se 2x denně.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu