Brutnák lékařský do salátů a přírodní medicíny
Patří mezi jednoleté byliny, má rozvětvený stonek, na kterém střídavě vyrůstají listy vejčitého tvaru. Stonek je ukončen modrým rosetovým květem. Nať a květy jsou chlupaté a píchají. Na to je třeba při sklizni pamatovat. Brutnák lékařský se nachází ve volné přírodě, ale můžeme si ho i vypěstovat. Daří se mu v hlinito-písčité až vápenaté půdě. Známe ho i pod lidovým názvem burák nebo chlupatá okurka či radost srdce.
Pěstování na zahradě
Pokud se rozhodneme pro pěstování na zahradě můžeme brutnák vysít už na podzim, rostlina přezimuje. Bylinkáři však doporučují výsev na jaře (duben), kdy je půda již dostatečně teplá. Během vegetace se doporučuje bylinku vícekrát okopávat.
Sběr a sušení
Kvete od května do září. Pro své léčebné účinky se sbírá celá lodyha nebo zvlášť květy a listy. Sklizeň se provádí ručně, nejlépe v rukavicích. Odstraněné části rostlin po sklizni opět dorostou. Bylinku necháme zavadnout a sušíme ve stínu. Příjemně voní a chutná jako okurka.
Účinné látky
Brutnák lékařský obsahuje sliz, pryskyřici, éterický olej, modré barvivo, třísloviny, kyselinu křemičitou, vitamin C , má vysoký obsah vápníku a draslíku.
Využití v lidovém léčitelství
V lidovém léčitelství se využívá zejména pro protizánětlivý a močopudný účinek. Dále pomáhá:
- Při chorobách močových cest,
- při nemocech dýchacích cest (zápar),
- povzbuzuje organismus,
- podporuje látkovou výměnu,
- uklidňuje nervovou soustavu,
- hojí rány,
- čistí a ošetřuje pokožku.
Využití v kuchyni
Léčivka se pěstuje hlavně pro listy, které poskytují chutný kořeněný salát. Čerstvé mladé listy, jemně nasekané a a lehce spařené přidáváme do salátů. Také ho můžeme přidat do pomazánek z másla a sýra. Vhodný je i do masové nádivky, a také jako koření do polévek.
Jak si vyrobit zápar z natě
20 g natě zalijeme 500 ml vody a necháme 10-15 louhovat. Pije se 2x denně, případně ho použijeme na obklad nebo na oplachování.
Jak si vyrobit zápar z květu
2-3 g na 250 ml vroucí vody, necháme louhovat 10-15 minut. Pije se 2x denně.