Červená řepa má sice zázračné účinky, ale ne takové, jaké si myslíte

Červenou řepu si stále někteří z nás vybavují pouze jako něco nechutného a barevného, co nám zůstávalo na talířích ve školních jídelnách. I vy patříte mezi lidi, které svůj pohled na tuto zdravou zeleninu nezměnili ani po létech? A přitom červená řepa, to nejsou jen kyselé kostičky, které často nahrazovaly okurky.

Zázračné účinky červené řepy

Než se dostaneme k "zázračným účinkům" červené řepy, mohlo by vás potěšit, že každá zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, kvašené výrobky a mnohé jiné přirozené potraviny (i čisté maso) obsahují obrovský komplex látek, z nichž většina má pro organismus nenahraditelný význam. Velká skupina těchto látek má různé ochranné zdravotní účinky a ty z nich, které podporují reparační mechanismy v buňkách, zkoumá genetická toxikologie a nazýváme je "nutriční desmutageny" (výživové protirakovinné látky) a mnohé z nich jsou i v červené řepě. Všechny tyto látky dohromady nás chrání nejen proti rakovině, ale proti celé řadě dalších onemocnění, metabolických poruch a zajišťují skvělé fungování organismu. Samozřejmě, že i červená řepa obsahuje mnoho z nich, stejně jako všechny druhy zeleniny a ovoce. Většina z těchto látek podporuje imunitu, detoxikaci v játrech, degradaci cizorodých látek a regeneraci. Účinky těchto látek jsou opravdu zázračné, ale trochu jinak než si to představujete. Organismus je potřebuje stále, a proto je nestačí brát v jednorázové kúře (jako lék) a navíc, až když má člověk problémy!

Konzumace řepy by měla být pravidelná

Zázračný účinek nutričních desmutagenů se projeví, pokud jsou stálou součástí naší výživy od dětství až po stáří. Tyto látky nelze uložit v těle do zásoby a jejich přísun musí být pravidelný v přirozené stravě. Výsledkem jsou zdravější orgány, buňky a tkáně těla, a pak je celý organismus schopný odolávat po delší dobu různým náhlým škodlivým zátěžím prostředí, výživy, infekcím, vyčerpání a podobně. Tyto látky se musí stát součástí vaší denní životosprávy, a tehdy se projeví jejich efekt. Proč je stále více nemocí a rakoviny v populaci, když všichni máme k dispozici tento zázračný a levný prostředek jako je šťáva z červené řepy? Stejně i celou řadu dalších zázračných produktů, kterých jsou plné lékárny a reklamy, jako například aloe vera a stovky dalších výtažků, enzymů, minerálů, vitamínů a jiných? Je to proto, že žijeme dlouhodobě nezdravě celá léta, a pak očekáváme zázračný účinek za několik dní či týdnů od výživových receptů a preparátů.

Vyzkoušejte intenzivní několikadenní kúru

Ve skutečnosti je to tak, že červenou řepu konzumuje většina lidí tak dvakrát do roka. Přestože je dostupná po celý rok a za velmi nízkou cenu, leží nepovšimnuta na pultech. Doporučujeme si udělat intenzivní několikadenní kúru se šťávou z řepy, ale pamatujte na to, že pouze ona sama vaše zdraví nezachrání. Jezte ji po celý rok i jako celou bulvu, nejen šťávu. Také je potřeba jíst různé další druhy zeleniny, ovoce, luštěniny a obiloviny. Důležité je, konzumovat tyto potraviny v přirozeném stavu a ne jen jako různé zpracované výtažky a koncentráty.

Šťáva z červené řepy

Vlastní čerstvě vyrobená šťáva je vždy hodnotnější než koupený výrobek, protože víte, jak jste ji dělali a neobsahuje žádné přidané látky ani konzervanty. Nedělejte si ji do zásoby, neboť látky v ní se znehodnocují oxidací, dělejte si vždy čerstvou. Pokud ale někdy zůstane jeden den v chladničce, nic se nestane. Při konzumaci červené řepy a šťávy z ní budete mít červenou stolici a možná i trochu zbarvenou moč. Nelekejte se toho, je to normální. Někdy můžete zkusit míchat řepnou šťávu i s jinými druhy ovoce či zeleniny, a tím ji přirozeně dochutíte (např. s jablečnou šťávou).

Na závěr

Nezapomeňte jíst červenou řepu čerstvou i vařenou pravidelně po celý rok a stejně i ostatní druhy zeleniny a ovoce v rámci prevence a zdravé životosprávy. Zajistíte si zázračnou ochranu organismu po celý rok. Každá potravina obsahuje něco jiného, a z každé si tělo vybere to, co právě potřebuje. Proto se stravujte pestře a nespoléhejte na zázračný účinek krátkodobých ozdravných kúr.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články