Než se dostaneme k "zázračným účinkům" červené řepy, mohlo by vás potěšit, že každá zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, kvašené výrobky a mnohé jiné přirozené potraviny (i čisté maso) obsahují obrovský komplex látek, z nichž většina má pro organismus nenahraditelný význam. Velká skupina těchto látek má různé ochranné zdravotní účinky a ty z nich, které podporují reparační mechanismy v buňkách, zkoumá genetická toxikologie a nazýváme je "nutriční desmutageny" (výživové protirakovinné látky) a mnohé z nich jsou i v červené řepě. Všechny tyto látky dohromady nás chrání nejen proti rakovině, ale proti celé řadě dalších onemocnění, metabolických poruch a zajišťují skvělé fungování organismu. Samozřejmě, že i červená řepa obsahuje mnoho z nich, stejně jako všechny druhy zeleniny a ovoce. Většina z těchto látek podporuje imunitu, detoxikaci v játrech, degradaci cizorodých látek a regeneraci. Účinky těchto látek jsou opravdu zázračné, ale trochu jinak než si to představujete. Organismus je potřebuje stále, a proto je nestačí brát v jednorázové kúře (jako lék) a navíc, až když má člověk problémy!
Zázračný účinek nutričních desmutagenů se projeví, pokud jsou stálou součástí naší výživy od dětství až po stáří. Tyto látky nelze uložit v těle do zásoby a jejich přísun musí být pravidelný v přirozené stravě. Výsledkem jsou zdravější orgány, buňky a tkáně těla, a pak je celý organismus schopný odolávat po delší dobu různým náhlým škodlivým zátěžím prostředí, výživy, infekcím, vyčerpání a podobně. Tyto látky se musí stát součástí vaší denní životosprávy, a tehdy se projeví jejich efekt. Proč je stále více nemocí a rakoviny v populaci, když všichni máme k dispozici tento zázračný a levný prostředek jako je šťáva z červené řepy? Stejně i celou řadu dalších zázračných produktů, kterých jsou plné lékárny a reklamy, jako například aloe vera a stovky dalších výtažků, enzymů, minerálů, vitamínů a jiných? Je to proto, že žijeme dlouhodobě nezdravě celá léta, a pak očekáváme zázračný účinek za několik dní či týdnů od výživových receptů a preparátů.
Ve skutečnosti je to tak, že červenou řepu konzumuje většina lidí tak dvakrát do roka. Přestože je dostupná po celý rok a za velmi nízkou cenu, leží nepovšimnuta na pultech. Doporučujeme si udělat intenzivní několikadenní kúru se šťávou z řepy, ale pamatujte na to, že pouze ona sama vaše zdraví nezachrání. Jezte ji po celý rok i jako celou bulvu, nejen šťávu. Také je potřeba jíst různé další druhy zeleniny, ovoce, luštěniny a obiloviny. Důležité je, konzumovat tyto potraviny v přirozeném stavu a ne jen jako různé zpracované výtažky a koncentráty.
Vlastní čerstvě vyrobená šťáva je vždy hodnotnější než koupený výrobek, protože víte, jak jste ji dělali a neobsahuje žádné přidané látky ani konzervanty. Nedělejte si ji do zásoby, neboť látky v ní se znehodnocují oxidací, dělejte si vždy čerstvou. Pokud ale někdy zůstane jeden den v chladničce, nic se nestane. Při konzumaci červené řepy a šťávy z ní budete mít červenou stolici a možná i trochu zbarvenou moč. Nelekejte se toho, je to normální. Někdy můžete zkusit míchat řepnou šťávu i s jinými druhy ovoce či zeleniny, a tím ji přirozeně dochutíte (např. s jablečnou šťávou).
Nezapomeňte jíst červenou řepu čerstvou i vařenou pravidelně po celý rok a stejně i ostatní druhy zeleniny a ovoce v rámci prevence a zdravé životosprávy. Zajistíte si zázračnou ochranu organismu po celý rok. Každá potravina obsahuje něco jiného, a z každé si tělo vybere to, co právě potřebuje. Proto se stravujte pestře a nespoléhejte na zázračný účinek krátkodobých ozdravných kúr.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu