Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu rychleji energii než celé plody

Už ve třicátých letech 20. století doktor Norman Walker objevil a první upozornil širokou veřejnost na terapeutickou hodnotu šťáv z ovoce a ze zeleniny. Od té doby experti výživy zjistili, že čerstvě vylisované šťávy upevňují imunitní systém a dodávají velmi rychle novou energii.

odšťavování, šťáva, zeleninová šťáva, džus, vitaminy, minerály, energie

Na zpracování celého ovoce a zeleniny tělo potřebuje čas a energii

Při pití čerstvých šťáv je proces trávení zredukován na minimum - pouze na několik minut a tělo tak dostane rychle potřebné množství vitálních látek. V šťávách jsou enzymy a vitamíny přímo rozpuštěné a tělo je může rychle přijmout, proto jsou zeleninové a ovocné šťávy ideální na svačinky. Je to vlastně posilovací drink, který nás ihned postaví na nohy, osvěží a umožňuje nám provádět i náročné výkony. Navíc ti, kteří neradi jedí syrovou zeleninu nebo ovoce, popíjením šťávy mohou udělat první krok ke zdravějšímu způsobu své výživy. U zeleniny, kterou většina z nás konzumuje pouze tepelně upravenou, můžeme připočítat ještě další aspekt. Enzymy a mnohé vitamíny jsou citlivé na teplo. Při vaření nad 46 stupňů Celsia se ničí, naproti tomu v syrových šťávách zůstávají v původním stavu. Už půl litru šťávy, kterou si rozdělíme v průběhu dne, nám přinese pocit uvolnění a dobrou pohodu. Ovocné a zeleninové šťávy jsou bezpochyby zdraví velmi prospěšné. Pochopili to už téměř všude, jen u nás je jejich spotřeba hluboko pod úrovní spotřeby v Evropské unii. Mnozí neznají skutečné rozdíly mezi jednotlivými džusy. Na některých, možná i na ty, které kupujete právě vy, je označení 100%  šťáva vyrobená z koncentrátu. Mezi ní a šťávou z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny je však výrazný rozdíl. Jaký je rozdíl mezi šťávami?

Výroba

Při výrobě koncentrátu je ovoce nebo zelenina do 24 hodin od sklizně v zemi původu vylisovaná a šťáva zkoncentrovaná - odpaří se část vody, která tvoří jeho přirozenou součást. Takto koncentrovaná šťáva je zmrazená a následně je dopravena do země určení, kde se zpětným přidáním pitné vody naředí na původní koncentraci. Šťávy z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny se připravují máčením čerstvého ovoce a zeleniny z vybraných odrůd. Ihned po odšťavňování a šetrné pasterizaci se balí a dostávají se do chladicích zařízení prodejen.

Voda

Při výrobě šťávy z koncentrátu se odstraňuje přirozená voda - ta, která je obsažena v dužině plodu a přirozeně se nachází v ovoci a zelenině. Tato voda je nahrazena pitnou vodou, a proto to už nikdy nebude ta pravá naturální voda z ovoce a zeleniny. Naopak při výrobě šťáv z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny zůstává přirozená voda zachována.

Vitamíny a minerály

V šťáva z koncentrátu se zachovává nižší procento vitaminů a minerálních látek oproti šťávám z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny. Proč je to tak? Koncentrát totiž vzniká určitými přesně stanovenými procesy odpařování. Během několika tepelných zásazích včetně klasické pasterizace se množství užitečných látek ztrácí. V tabulce na konci se dočtete, jaké vitamíny a minerály obsahují šťávy z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny a jak působí.

Vláknina

Šťávy z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny na rozdíl od 100% šťáv z koncentrátu obsahují i ​​vlákninu. Šťávy vyrobené z koncentrátu mají delší trvanlivost, na pultech prodejen se mohou prodávat i rok. Z toho vyplývá, že z takto připravených šťáv se musí odfiltrovat látky, které jsou mikrobiologicky nestabilní. Patří mezi ně vláknina, která je však pro lidský organismus velmi prospěšná. Šťávy z koncentrátu procházejí čířícími a enzymatickými procesy, dokud šťávy nejsou čiré. Šťávy z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny jsou zakalené a obsahují více nutričních složek, zejména vlákninu.

Připravte si šťávu doma

Žádná jiná šťáva nebude zdravější než ta, kterou si připravíte doma. Je třeba ji však vypít hned po odšťavňování. Chvíli ji můžete uskladnit i v chladničce, její biologická hodnota však klesá.

Jak působí jablečná šťáva

  • Vitamíny: betakaroten, kyselina listová, C, B, E, biotin.
  • Minerály: draslík, fosfor, hořčík, vápník, pektin.
  • Redukuje množství cholesterolu, posiluje peristaltiku střev - zlepšuje trávení a imunitu. Upravuje bakteriální flóru a neutralizuje toxické látky v organismu - doporučuje se proto i kuřákům. Působí proti horečce a sráží teplotu.

Pomerančová šťáva

  • Vitamíny: beta-karoten, C, malé množství vitamínů komplexu B a vitamínu E.
  • Minerály: draslík, fosfor, hořčík, vápník, malé množství manganu, mědi, zinku a železa.
  • Chrání před nachlazením a omlazuje. Rychlý alkalický účinek při překyselení organismu.

Grapefruitová šťáva

  • Vitamíny: betakaroten, kyselina listová, C, malé množství vitamínů komplexu B a vitamín E.
  • Minerály: draslík, fosfor, hořčík, vápník, malé množství manganu, mědi a zinku.
  • Zlepšuje apetit i imunitu. Odstraňuje anorganický vápník (nevyužitelný pro tělo), který se například při artritidě usazuje v chrupavce kloubů jako důsledek narušené činnosti vylučovacích orgánů a možná i nadměrné konzumace výrobků z bílé mouky.

Ananasová šťáva

  • Vitamíny: betakaroten, kyselina listová, vitamín C.
  • Minerály: hlavně draslík, fosfor, hořčík, sodík a vápník, v menší míře také měď, zinek a železo.
  • Ideální na dobrou náladu, pomáhá hubnout, zlepšuje trávení.

Šťáva z rajčat

  • Vitamíny: C, A, B, E, K, lykopeny.
  • Chrání před srdečně-cévními onemocněními, rakovinou. Zlepšuje krvetvorbu, trávení, zvyšuje imunitu.

Hrušková šťáva

  • Vitamíny: B1, B, C.
  • Minerály: draslík, vápník, fosfor, jód
  • Vyrovnává ztrátu minerálů, zlepšuje trávení. Doporučuje se pít při zánětu močových cest a ledvinových kamenech.

Mrkvová šťáva

  • Vitamíny: betakaroten, kys. listová, C, vitamíny komplexu B, biotin a vitamín E.
  • Minerály: draslík, fosfor, hořčík, vápník.
  • Důležitá v dětství pro růst organismu, dospívající ocení její vliv na kvalitu pleti a regeneraci unaveného zraku. Vitamín A je nejlepší lék na šeroslepost. Zlepšuje zvládání stresu. Upravuje acidobazickou rovnováhu (rovnováha kyselin a zásad v organismu), brání vzniku překyselení organismu. Díky obsahu pektinů působí proti skleróze, snižuje cholesterol a tuky v krvi. Podle lidového léčitelství může mrkvová šťáva zvyšovat pohlavní pud.

Šťáva z červené řepy

  • Vitamíny: B, C.
  • Červenou řepu by měli do svého jídelníčku zahrnout i sportovci, kterým dodá potřebnou energii a vitalitu. Budoucí maminky by ji měly konzumovat, neboť napomáhá správnému vývoji plodu a dodává mu potřebné živiny. Pozitivně ovlivňuje i plodnost, proto pokud se chystáte zplodit potomka, červená řepa by na vašem talíři rozhodně chybět neměla. Ocení ji i ženy, protože je přírodním zkrášlující prostředkem.
  • Červená řepa působí příznivě na tvoření krve a očišťuje ji, upravuje trávení, mineralizuje organismus, působí proti nádorům, leukémii a rozpadu kostí, povzbuzuje činnost ledvin a lymfatického systému, posiluje peristaltiku střev. Šťáva z červené řepy má dobré účinky na posílení imunity organismu a v boji proti bujení rakovinných buněk. Lidové léčitelství ji doporučuje při vysokém krevním tlaku.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Snídaně, obědy a večeře, které nedovolí vaší pleti zestárnout

Potřebujete rozjasnit a omladit svoji pleť? Tak změňte jídelníček! Pokud tedy používáte i kvalitní pleťovou...
více…

Smoothie, po kterém se hubne

Smoothie je název pro koktejl, jehož základ tvoří ovoce nebo zelenina, ale může být zastoupeno obojí. Dále se...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

Hubnutí pomáhají vůně, voda a to, když nebude mít kalorická jídla hned na očích

Stále si láme hlavu nejnovějšími hity mezi dietami a při představě, že byste měli pár kilo shodit, vás napadají...
více…

Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Potraviny, které bojují proti demenci

Staráte se správně o svůj mozek? Děsí vás nejnovější civilizační choroby, které jsou nervového původu a...
více…

Ovoce a zelenina - denně pět porcí pro zdraví

Ovoce a zelenina neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Ale na to, aby bylo splněno co se od nich očekává, je...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Mandarinky - ozdoba stolu, vůně do bytu a účinná prevence chorob

Mandarinky dříve byly symbolem blížících se vánočních svátků. Dnes se dají koupit po celý rok, ale v létě a na...
více…