Ovoce a zelenina - denně pět porcí pro zdraví
Ovoce a zelenina neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku. Ale na to, aby bylo splněno co se od nich očekává, je potřeba sníst dostatečné množství. Ale jaké je to množství, které nám zajistí zdraví? O tom, že jedno rajče ke svačině to rozhodně není, si vysvětlíme v našem článku.
Vědecky je dokázáno,
že lidé, kteří jedí denně cca 600 g - rozložené na 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce - jsou podstatně zdravější. "5 porcí ovoce a zeleniny denně" zní i celosvětové heslo programu 5 krát denně. Každým rokem se do tohoto programu zapojuje stále více organizací, institucí a podniků z oblasti zdraví a ekonomiky v mnoha zemích na všech kontinentech. Úspěšným vzorem je iniciativa, která funguje v USA a Kanadě již více než deset let. Poselství iniciativy ústavu National Cancer Institute v USA se stejně šíří v mnoha zemích Evropy a zůstává stejné: více ovoce a zeleniny nejen pro lahodný požitek, ale i pro více zdraví. Hlavním cílem programu je dosáhnout, aby se ovoce a zelenina nekonzumovaly pouze příležitostně, ale aby došlo k trvalé změně ve výživě. Bohužel my, jsme ještě od tohoto cíle velmi vzdáleni.
Už víme jaké množství zeleniny a ovoce máme denně sníst
Napadla vás teď otázka, že co znamená těch 5 porcí denně? Přesně totéž napadlo i nás, a proto vám uvádíme pár příkladů, abyste se uměli zorientovat a nastavit.
Kolik je jedna porce:
- 1 kedluben, 1 paprika, 1 velké rajče
- 2 plné hrsti salátu, 2 plné hrsti čerstvé /zmrazené/ brokolice, špenátu nebo žampiónů (125 g)
- 1 plná hrst luštěnin, například čočky, hrachu, fazolí
- 1 sklenice rajčatové nebo karotkové šťávy
- 1 jablko, 1 banán, 1 pomeranč, 1 broskev
- 2 plné hrsti jahod, malin nebo hroznů
- 4 polévkové lžíce ovocného kompotu (bez cukru)
- 2 plné hrsti zmrazených bobulí
- 5 sušených švestek nebo meruněk
- 1 sklenice (2 dl) 100% ovocné šťávy
Jak to je s vaší denní dávkou ovoce a zeleniny?
Splňujete normu 5 porcí denně? Pokud není vaše odpověď kladná, určitě se s tím pokuste něco udělat. Jde přece o vaše zdraví!