Dejte potraviny správně do páru a podpoříte tak jejich účinnost

Dva jsou vždy lépe než jeden. A je tomu tak i ve výživě. Jen je třeba přidat do páru tu správnou polovinu. Nevěříte? Tak třeba oblíbené a poměrně známé duo je mléko s medem. A zase méně známá pro někoho může být kombinace kurkumy s pepřem.

potraviny, zdravá výživa, zdraví

Vědecká zkoumání

Vědci přešli od zkoumání jednotlivých potravin k jejich synergickým účinkům. Některá dua si nejen vzájemně zvýrazňují chuť, ale podporují i absorpci výživných látek. Výživovou hodnotu jednotlivých jídel je možné podpořit. Některé živiny pouze projdou trávicím traktem, aniž je tělo naplno využilo. Část z nich vyloučíte a to je škoda. Vědci přišli na to, že jejich vstřebávání dokážete podpořit, pokud je přijmete společně s jinými potravinami.

Jogurt s banánem

Mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti, zuby a je také nepostradatelný při přenosu informací v nervové soustavě. Pokud zkombinujete tento důležitý minerál s rozpustnou vlákninou zvanou inulin, zvýšíte jeho vstřebávání. Získáte ji z banánů. Ty dokážou mléčné výrobky příjemně osladit, a tak nebudete muset přidávat žádný cukr navíc. Přidejte ještě ovesné vločky, oříšky a zdravé snídaně jsou na světě.

Kurkuma s pepřem

Kurkumin se ve sliznici střeva rychle rozkládá a mění se na neúčinný metabolit. Jeho zdravotní účinky se proto nemohou naplno projevit. Bylo prokázáno, že pálivá složka piperin v pepři zvýší vstřebání této protizánětlivé látky z oranžové koření kurkumy až 20x! Přidejte je proto do jídla společně. Kurkumin je přírodním bojovníkem proti zánětům a infekcím. Piperin je silným antioxidantem a společně působí jako podpora neurochemické aktivity mozku. Jejich kombinace je také přírodním antidepresivem.

Karotenoidy s tuky

Zeleninu s obsahem vysokého procenta protinádorových karotenoidů (špenát, mrkev, brokolice, kapusta, zelí, hlávkový salát, dýně či rajčata) spojujte s tuky. Platí, že čím tmavší a barevnější je zelenina a ovoce, tím vyšší má obsah karotenoidů. Karotenoidy podporují imunitu, mezibuněčnou komunikaci a jsou také prevencí kožních onemocnění. Vědci dokázali, že pokud je sníte s 3-5 gramy zdravého tuku, zvýší se tím jejich absorpce. Při jejich nejbližší konzumaci proto neváhejte a pokapejte je například olivovým olejem.

Med a mléko

Babičky dobře věděly, proč nám před spaním do teplého mléka dávaly i lžičku medu. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, který v mozku produkuje serotonin známý pro zklidňující účinky a navíc i spánkový hormon melatonin. Jeho využití podporuje i samotný vápník a také sacharidy z medu, které relaxační účinek a využití tryptofanu znásobí.

Zelený čaj s citronem

Tento ozdravující nápoj je známý jako bohatý zdroj antioxidantů. Nejeden výzkum dokázal, že každodenním pitím šálky kvalitního zeleného čaje posilujete imunitní systém a předcházíte rozvoji mnoha chorob. I tato zdravá bomba může být ještě účinnější. Stačí si do čaje vymačkat šťávu z citronu. Výzkumníci totiž zjistili, že díky ní se množství antioxidantů v zeleném čaji ještě zvýší.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…

Polenta - kukuřičná kaše, která je vhodná nejen pro lidi s bezlepkovou dietou

Polenta - česky a výstižně kukuřičná kaše. Velké oblibě se těšila hlavně v Itálii a na Balkáně. Dříve byla...
více…

Zmrzlina láká, ale nekupujte ji všude!

Léto je čas, kdy si bez ohledu na věk rádi dopřejeme osvěžující zmrzlinu. Ale jakou? Dáváte přednost točené,...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

Nadýmání nemusí způsobovat jen potraviny, může ho způsobit i stres

Nadýmání je velice nepříjemný pocit, který ovšem lze ovlivnit. Chce to upravit nejen skladbu potravin, ale také...
více…

Potraviny, které vám pomohou zdolat únavu

Proti únavě lze bojovat několika způsoby. Tyto způsoby záleží i na tom, kdy a proč jsme unavení. Někdy stačí...
více…

Čím nahradit pšeničnou mouku, když chceme žít zdravěji?

Často v poslední době slýcháme, jak je pšeničná mouka nezdravá. Ona by nebyla tak nezdravá, kdyby jsme ji...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak ušetřit na jídle a zároveň jíst zdravě?

Výdaje rodin na bydlení i běžné věci denní spotřeby se neustále zvyšují. Proto nejedna domácnost se snaží...
více…

Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy

Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši...
více…