Dejte potraviny správně do páru a podpoříte tak jejich účinnost
Dva jsou vždy lépe než jeden. A je tomu tak i ve výživě. Jen je třeba přidat do páru tu správnou polovinu. Nevěříte? Tak třeba oblíbené a poměrně známé duo je mléko s medem. A zase méně známá pro někoho může být kombinace kurkumy s pepřem.
Vědecká zkoumání
Vědci přešli od zkoumání jednotlivých potravin k jejich synergickým účinkům. Některá dua si nejen vzájemně zvýrazňují chuť, ale podporují i absorpci výživných látek. Výživovou hodnotu jednotlivých jídel je možné podpořit. Některé živiny pouze projdou trávicím traktem, aniž je tělo naplno využilo. Část z nich vyloučíte a to je škoda. Vědci přišli na to, že jejich vstřebávání dokážete podpořit, pokud je přijmete společně s jinými potravinami.
Jogurt s banánem
Mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti, zuby a je také nepostradatelný při přenosu informací v nervové soustavě. Pokud zkombinujete tento důležitý minerál s rozpustnou vlákninou zvanou inulin, zvýšíte jeho vstřebávání. Získáte ji z banánů. Ty dokážou mléčné výrobky příjemně osladit, a tak nebudete muset přidávat žádný cukr navíc. Přidejte ještě ovesné vločky, oříšky a zdravé snídaně jsou na světě.
Kurkuma s pepřem
Kurkumin se ve sliznici střeva rychle rozkládá a mění se na neúčinný metabolit. Jeho zdravotní účinky se proto nemohou naplno projevit. Bylo prokázáno, že pálivá složka piperin v pepři zvýší vstřebání této protizánětlivé látky z oranžové koření kurkumy až 20x! Přidejte je proto do jídla společně. Kurkumin je přírodním bojovníkem proti zánětům a infekcím. Piperin je silným antioxidantem a společně působí jako podpora neurochemické aktivity mozku. Jejich kombinace je také přírodním antidepresivem.
Karotenoidy s tuky
Zeleninu s obsahem vysokého procenta protinádorových karotenoidů (špenát, mrkev, brokolice, kapusta, zelí, hlávkový salát, dýně či rajčata) spojujte s tuky. Platí, že čím tmavší a barevnější je zelenina a ovoce, tím vyšší má obsah karotenoidů. Karotenoidy podporují imunitu, mezibuněčnou komunikaci a jsou také prevencí kožních onemocnění. Vědci dokázali, že pokud je sníte s 3-5 gramy zdravého tuku, zvýší se tím jejich absorpce. Při jejich nejbližší konzumaci proto neváhejte a pokapejte je například olivovým olejem.
Med a mléko
Babičky dobře věděly, proč nám před spaním do teplého mléka dávaly i lžičku medu. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, který v mozku produkuje serotonin známý pro zklidňující účinky a navíc i spánkový hormon melatonin. Jeho využití podporuje i samotný vápník a také sacharidy z medu, které relaxační účinek a využití tryptofanu znásobí.
Zelený čaj s citronem
Tento ozdravující nápoj je známý jako bohatý zdroj antioxidantů. Nejeden výzkum dokázal, že každodenním pitím šálky kvalitního zeleného čaje posilujete imunitní systém a předcházíte rozvoji mnoha chorob. I tato zdravá bomba může být ještě účinnější. Stačí si do čaje vymačkat šťávu z citronu. Výzkumníci totiž zjistili, že díky ní se množství antioxidantů v zeleném čaji ještě zvýší.