Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou. Horko z páry jídlo pomalu připraví a to přitom zůstane mimo vodu. Pokud nemáte parní hrnec, je možné jídlo připravit v páře i s pomocí nádobí, které máte při ruce.

Na sporáku.

Na vyrobení domácího napařovače budete potřebovat dvě kuchyňské potřeby. Do hrnce dejte cedník a nalijte do něj vodu tak, aby se nedotýkala spodku cedníku. Do cedníku vložte jídlo v jedné vrstvě. Přiveďte vodu k varu a snižte teplotu, aby voda sotva bublala. Hrnec přikryjte. Pára bude procházet cedníkem a připraví jídlo.

Napařování v troubě.

Pokud máte pouze pánev a rošt na pečení, můžete si i tak udělat napařovač. Položte rošt na pánev. Dejte do pánve asi 1 cm vody a strčte ji do trouby nastavené na 95 °C. Voda vaří při 100 °C, proto budete potřebovat v troubě tuto teplotu a ne vyšší. Naplňte konvici vodou a přiveďte ji k varu. Nalijte vodu do pánve. Na rošt dejte jídlo a přikryjte ho fólií. Nechejte jídlo se vařit, dokud nebude hotové.

Upozornění.

Horká voda i pára Vás mohou popálit. Když odkryjete hrnec nebo pánev, abyste jídlo zkontrolovali, mějte obličej v dostatečné vzdálenosti, aby mohla pára unikat mimo Vás. Hrnec nebo pánev nezvedejte, mohli byste na sebe horkou vodu vylít. Až bude jídlo hotové, vyjměte ho. Vypněte sporák nebo troubu a počkejte, až voda zchladne, a pak ji vylijete.

Použití.

Přípravou zeleniny ve vodě neztratíte její živiny ve vodě. Její chuť je výraznější než u vařené zeleniny, protože voda chuť oslabuje. Některá jídla, např. čínské nebo mexické taštičky, můžete připravovat pouze v páře. Pokud byste je vařili, vyplavila by se z nich náplň. V páře můžete připravovat také kuře nebo ryby.

Alternativy.

Pokud budete připravovat jídlo zabalené v alobalu, připraví se v páře z vlastní šťávy. Mírně je osolte, abyste tento proces urychlili. Jídlo v alobalu pevně uzavřete tak, že zahnete jeho okraje. Příprava zeleniny v mikrovlnce je rychlejší než příprava v páře, avšak výsledek vypadá jinak než u páry.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články