Grilování a opékání pro každého - 1.část
Trávení volného času na zahradě se už nespojuje jen s pracovním výkonem amatérských zahrádkářů, ale i s příjemným posezení s rodinou a přáteli. K přípitku a přátelskému rozhovoru patří i příprava chutných grilovaných pokrmů. Otázkou zůstává, zda upřednostnit klasiku grilování na dřevěném uhlí, nebo se spolehnout na plynové grily, či dokonce najít takový model, který dokáže zkombinovat více funkcí v pěkném designu.
Hodně už toho bylo o grilech napsáno
Mnoho nadšencům grilování na čerstvém vzduchu to však rozhodování při výběru správného modelu grilovacího pomocníka vůbec neusnadnilo. Důvodem může být stále větší nabídka, odlišný způsob trávení volného času, rozmanitý design grilů, ale i rozdílné představy účastníků rodinných grilovaček o přípravě jídla na zahradě. Než se příští grilmmistr vydá do prodejny nebo nahlédne do internetových nabídek, měl by se rozhodnout, na jaký typ grilu soustředí svůj zájem. Co druh paliva, to jiné grilovací a opékací výsledky. Stojí tedy za zamyšlení, zda si pořídit gril na dřevěné uhlí a brikety, případně zda domácnosti bude více vyhovovat gril s pohonem na elektřinu nebo plyn.
Na dřevěné uhlí a brikety
Do kategorie grilů na dřevěné uhlí patří litinové grily, zahradní stavěné krby a kotlové grily. Na litinových grilech se nad rozžhaveným dřevěným uhlím grilují malé kousky masa a zeleniny, případně i ovoce. Nevýhodou grilování v takových grilech je zejména palivo - dřevěné uhlí se rychle vypálí, a tak ho třeba často doplňovat. Z litinových grilů se šíří typický shluk kouře a prachu, který přímo ovlivňuje chuť i vůni grilovaného pokrmu a náladu přísedících. Bohužel, ani životnost litinových grilů není zrovna nejdelší. Posezení u grilování na zahradě více než v jiných případech ovlivňuje počasí. Deštivé a větrné počasí ponechá gril na dřevěné uhlí a brikety chladný. Taková situace však neodradí ty, kteří se rozhodli pro zahradní stavěný gril. Pohodlí při grilování zvýší příprava pokrmů na briketách. Lisované dřevěné uhlí déle hoří, brikety netřeba často přisypávat, nevytváří se nepříjemný prach.Nejkvalitnější brikety mohou hořet až čtyři hodiny a takové grily mají dlouhou životnost. Pomocí otočného rožně lze nad přímým ohněm opékat i velké kusy masa. Při všech kladech stavěných grilů však třeba přiznat i nevýhodu: zatímco se masíčko konečně tepelně upraví do jedlého stavu, projde tolik času, že mezitím přijde o šťavnatost. Kromě toho je stavěn gril nepřenosný.
Jinou kategorií jsou kotlové grily
Obsahují dva rošty: spodní palivový a vrchní potravinový. K důslednější grilovačce nad nekouřícím ohněm přispívá i jeden spodní a také vrchní průduch. Jako palivo se používají brikety. Grilování s dřevěným uhlím není dobrý způsob. Uhlí rychle vyhoří a propadne z palivového roštu namísto toho, aby prohřálo samotný gril. V kotlových typech grilů lze opékat buď přímo, nebo nepřímo.Přímý způsob přijde vhod při grilování do 20 minut, které stačí na tepelnou úpravu steaků, malých kousků masa, ryb, zeleniny a ovoce. Nepřímý způsob se osvědčil při grilování celých kusů jídla, které potřebují grilovat více než 20 minut. Kdo si i v tomto případě opatří kvalitní brikety, ten na jedno nasypání může opékat až čtyři hodiny. Pokud se všechny brikety při přímém grilování nespotřebují, stačí uzavřít vrchní i spodní průduch a brikety bez přívodu vzduchu přestanou hořet. Lze je znovu použít kdykoliv při dalším grilování.Grilování nepřímým způsobem ušetří ve srovnání s úpravou potravy ve stavěných grilech až polovinu času. Funguje to jen v případě, že teplo zbytečně neuniká zpod uzavřeného poklopu, ale naopak - hromadí se a cirkuluje uvnitř vyhřívané nádoby grilu podobně jako v horkovzdušné troubě. Délka přípravy jídla se tak výrazně zkrátí a grilovat se může za jakéhokoli počasí. Grily jsou přenosné, mají delší životnost a v případě kvalitních modelů vydrží i 15 let.