Grilování a opékání pro každého - 2.část
Hodně toho už bylo popsaného o grilech. Mnoha nadšencům grilování na čerstvém vzduchu to však rozhodování při výběru správného modelu grilovacího pomocníka vůbec neusnadnilo. Důvodem může být stále větší nabídka, odlišný způsob trávení volného času, rozmanitý design grilů, ale i rozdílné představy účastníků rodinných grilovačiek o přípravě jídla na zahradě.
Co druh paliva, to jiné grilovací a opékací výsledky
Stojí tedy za zamyšlení, zda si pořídit gril na dřevěné uhlí a brikety, případně zda domácnosti bude více vyhovovat gril s pohonem na elektřinu nebo plyn
Elektrické grily
Kontaktní grily, lávové grily a grily s elektrickou spirálou patří do skupiny grilů na elektřinu. Kupují si je zejména ti, kteří upřednostňují grilování nejen v pohodlí domácnosti, ale i na malých sídlištních balkónech. Jejich nevýhodou jsou náklady na provoz, a také to, že se nedají použít v exteriéru bez možnosti připojení na elektrickou síť. Na kontaktních grilech lze opékat pouze tenčí plátky jídla. Než se spotřebič zapne, třeba grilovací plochu potřít olejem. Kdo tak neučiní, o krátkou chvíli zjistí, že pokrm se na rozžhavenou plotnu přilepí a připeče se. V lávových elektrických grilech umístili výrobci pod plochou z lávového kamene elektrickou spirálu, která kámen rovnoměrně nahřívá. Kapající tuk z grilovaného jídla dopadá na kameny, takže se (sice decentněji, ale přece jen) kouří jako při klasickém grilování. Takový grilovací efekt také nemusí vyhovovat každému. Kouř však dodává pokrmu osobitou chuť. Vlivem stékajících tuků se lávové kameny postupně zmenšují, proto jsou třeba průběžně doplňovat. Na grilovaní větších kusů jídla poslouží gril s elektrickou spirálou a s uzavíratelným poklopem.
Vliv plynového grilu
K nejvyhledávanějšími typům grilů patří v současnosti plynové modely. Do této kategorie můžeme zařadit barbecue lávové kameny, grily s plynovými hořáky a největším hitem se staly grily s takzvaným flavorizerem. Provoz na plyn je levný a obsluha komfortní. Téměř všechny typy mají uzavíratelný poklop, a tak v nich lze grilovat i velké, celé kusy pokrmů, přičemž jídlo zůstane šťavnaté. Grily s lávovými kameny mají delší náběh jak elektrické.Lávové kameny se musí nejdříve rozpálit, po nahřátí grilu teplota nelze regulovat a také v tomto případě je třeba kameny doplňovat. Za nevýhodu považuji i pórovitost samotných lávových kamenů. Při dopadu tuků na pórovitou strukturu se kameny vznítí a vytvářejí karcinogenní látky, které se přenášejí na pokrm.
Grily s plynovými hořáky se dají rychle rozehřát, podle potřeby lze regulovat intenzitu plamene
Výhodou je tedy jednoduché ubírání a přidávání výkonu spotřebiče. Nevýhodou je skutečnost, že stékající tuky mohou při kontaktu s hořáky zapříčinit vznik nežádoucích karcinogenních látek. Stále vyhledávanějšími se stávají plynové grily, které obsahují flavorizer. Co je to flavorizer? Jednoduše řečeno, jsou to stříšky ve tvaru obráceného písmene V, které jsou v grilech uloženy přímo nad nerezovými hořáky. Při zahřátí se rovnoměrně rozpálí. Při stékání tuků a šťáv z grilovaného jídla flavorizer zajistí jejich odpaření zpět do jídla. Vytváří se tak podobné aroma a chuť grilovaného jídla, jaká by se dosáhla na briketovém grilu, ale nevznikají přitom karcinogenní látky. Při takovém typu spotřebiče lze také opékat i přímým i nepřímým způsobem, připravit cokoliv od steaků přes grilovanou zeleninu, ovoce, ryby, velké kusy masa, chléb, pizzu, bábovku až po chutnou polévku. Některé z těchto modelů mají záruku až 25 let a výrobce garantuje dodávku všech náhradních dílů po celou dobu životnosti grilu. Ať už se rozhodnete pro kterýkoli z grilů, nezapomínejte, že dnes už grilování není jen o přípravě jídla, ale stává se z něj i součást životního stylu.