Účinkují jako lehké antacidum. Bezprostředně neutralizují kyseliny a odlehčují trávicímu systému. Jeden banán po bujném hodování může zabránit potížím v ústní dutině a krku a pomůže vám předejít nebo alespoň zmírnit pyrózu, tedy pálení žáhy. Tedy samozřejmě pouze v případech, kdy na vině není onemocnění trávicího traktu!
Pokud máte často zažívací potíže, nedoporučuje se jíst koření a jisté druhy ovoce. Banánů se však nemusíte obávat. Zralé jsou měkké a mají jemnou, nedráždivou texturu. Klidně si z nich připravte kaši, která ochrání sliznici žaludku a střev a působí proti nadbytečným kyselinám.
Obsahují vlákninu, která podporuje pravidelný pohyb střev a aktivuje metabolismus.
Zlepšují psychiku, působí proti depresi a starají se o klidnější spánek. Obsahují totiž malé množství tryptofanu, látky, která produkuje serotonin, tedy hormon štěstí, dále melatonin a vitamin B. Minerály hořčík a draslík vám uklidní nervy a zmírní podráždění a nervozitu.
Japonští vědci zjistili, že zralé ovoce aktivuje jisté signální látky našeho imunitního systému, přesněji neutrofily a makrofágy. Ty vznikají zejména v bílých krvinkách a odpovídají za tvorbu faktorů, způsobujících nekrózu nádorů. Na potlačení rakovinného bujení jsou potřeba skutečně banány s hnědými skvrnami. Čím tmavší je jejich slupka, tím vyšší je zásaditost, potřebná pro aktivování bílých krvinek.
Potraviny bohaté na draslík, tedy i zralé banány, snižují krevní tlak. Pokud patříte k hypertonikům, měli byste si je dopřát. Přestaňte však solit! A samozřejmě zodpovědně užívejte léky na snížení krevního tlaku.
Kalium ve flekatý banánech zmírní křeče během měsíčního krvácení. Zralé plody jsou navíc bohaté na vitamin B6, který zmírňuje nadýmání a hromadění vody v těle.
Železo je součástí červených krvinek, které odpovídají za transport potravy a kyslíku v organismu. Banány s hnědými tečkami jsou bohaté na železo, a proto byste je měli konzumovat při anémii, tedy chudokrevnosti.
Pro sportovce jsou banány top ovocem. Obsahují sacharidy, potřebné pro rychlý přísun energie. Vytrvalostní složku podpoří i minerály a vitamíny. Kalium chrání před svalovými křečemi a hořčík podporuje mozkové funkce, zlepšuje koncentraci a usnadňuje učení.
Pozor, diabetici by zralé banány neměli konzumovat často, protože obsahují hodně cukrů!
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu