Jablka snižují cholesterol, vysoký tlak, ale i bolest hlavy a nadváhu
Jablka, to je naše lokální a stále dostupné ovoce. Sklízí se zralá a při správném skladování vydrží celou zimu. Obsahují důležitý vitamin C, antoxidanty a pro zdravý trávicí systém cennou vlákninu. Jedná se jedno z nejzdravější druhů ovoce, přesto spousta lidí dává přednost exotickým plodům, které našemu zažívání vůbec nesvědčí. Věděli jste, že “obyčejné” jablko dokáže ztišit i bolest hlavy? A to není zdaleka z jeho předností vše.
Jabko
Každý šťavnatý kousek jablka zásobuje tělo energií, spolehlivě uhasí žízeň díky obsahu ovocných kyselin a dobře zasytí. Velmi mnoho výživných látek se nachází již ve slupce, proto by se při konzumaci jablko nemělo loupat.
Jaké látky obsahuje jablko?
- vodu (až 84%)
- vlákninu, díky které má blahodárný účinek na náš metabolismus
- hodně pektinu, který na sebe váže škodliviny z těla a odvádějí je ven
- nenasycené tuky
- vitamín C minerály:
- minerály - draslík, vápník, hořčík
- řadu antioxidantů, které snižují riziko onemocnění rakovinou
- vysoký obsah fruktózy
V lidovém léčitelství se jablko využívá jako skvělý univerzální lék
- bolesti hlavy, závratě, poruchy trávení, chudokrevnost: na to vše zabírá syrové, vařené nebo pečené jablko
- chřipka, nachlazení: přejde rychleji, pokud denně sníte několik syrových jablek, osvědčilo se i pití jablečného džusu
- horečka: teplotu sráží opět nastrouhané jablko a jeho šťáva
- kašel: odvar z jabloňových květů zklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle
- zácpa: kyselá jablka podporují činnost střev
- průjem: jíst nastrouhaná jablka
- nadváha, obezita: pití jablečného octa spaluje tuky, potlačuje pocit hladu (jablečný ocet je možné zakoupit si hotový v obchodě)
- popáleniny, omrzliny, nehojící se rány, jizvy: přikládejte si čerstvou kašičku z nastrouhaných jablek
Léčivé účinky jablek projevující po pravidelné konzumaci
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu
- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
- stabilizují hladinu cukru v krvi
- podporují trávení
- blokují tvorbu žlučníkových a ledvinových kamenů
- povzbudivě působí na nervovou soustavu
- chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
- díky vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti
- působí močopudně a brzdí tvorbu kyseliny močové
- čistí střeva a zamezují množení škodlivých mikroorganismů v nich
- posilují dásně
Jedno jablko denně
má regenerační a detoxikační účinky na náš organismus, působí jako "domácí lékař". Zkusme ho tedy zařadit do našeho jídelníčku každý den a pozitivní účinky se určitě brzy dostaví.
Kosmetika z jablek
Náš tip: Vyzkoušejte zkrášlující pleťovou masku z jablka a medu. Jablko nadrobno nastrouhejte, přidejte lžičku medu a natřete na obličej. Díky vitaminům a minerálům se vaše pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablečná šťáva zhydratuje a zregeneruje i pokožku prsou a šíje. Zkuste ale raději na malém kousku pleti, zda vaše pleť není na kyselinu jablečnou alergická!