Jak používat nastavitelný napařovač na zeleninu

Při přípravě v páře si zachová zelenina více živin než při vaření ve vodě, a navíc je to dobrá příprava zeleniny na zmrazování nebo sušení.

Zelenina si udrží svoji přírodní barvu a zůstane křehká. Příprava zeleniny v páře však bude trvat asi jednou až jeden a půl krát tak dlouho než kdybyste ji vařili ve vodě.

Co budete potřebovat:

  • hrnec nebo pánev s víkem
  • chňapku
  • talíře na servírování

Návod:

  1. Zvolte si hrnec nebo pánev s těsně přiléhající pokličkou. Pánev může mít 1 litr až 5 litrů.
  2. Na dno pánve dejte asi 3 cm vody z kohoutku. Zkontrolujte, jestli se voda nedotýká spodku napařovače.
  3. Postavte nastavitelný napařovač do hrnce a rozevřete jeho klapky tak, že zatáhnete za jednu z nich. Jsou propojené a rozevřou se jako květina.
  4. Do napařovače dejte zeleninu. Měla by být nakrájená na relativně stejné kousky. Napařovač nepřeplňujte, jedna až dvě vrstvy stačí, aby se zelenina rovnoměrně připravila.
  5. Dejte pánev na sporák nastavený na vysokou teplotu. Bedlivě ji sledujte a až uvidíte stoupat páru, voda začala vařit. Pánev pak přikryjte pokličkou, snižte teplotu na střední stupeň a nastavte časovač.
  6. Když čas vyprší, opatrně odstraňte pokličku, aby mohla pára vycházet mimo Váš obličej a nepopálila Vás. Pomalu vyjměte napařovač z pánve. Pomocí chňapky uchopte napařovač za držadlo uprostřed a vytáhněte ho z pánve. Opatrně pak přeneste zeleninu na servírovací talíře.

Tipy a upozornění:

  • Pokud připravujte v páře zeleninu, která se připravuje dlouho, např. brambory nebo dýni, zhruba v polovině vaření zkontrolujte množství zbylé vody. Opatrně přidejte další horkou vodu, nalévejte ji po straně pánve z odměrky. Nemějte strach z vyjmutí napařovače a zkontrolování množství vody, že byste tím příliš narušili dobu vaření. Pracujte rychle, a jakmile vrátíte pokličku, pánev se rychle znovu naplní párou. 
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
     
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…