Jak používat nastavitelný napařovač na zeleninu
Při přípravě v páře si zachová zelenina více živin než při vaření ve vodě, a navíc je to dobrá příprava zeleniny na zmrazování nebo sušení.
Zelenina si udrží svoji přírodní barvu a zůstane křehká. Příprava zeleniny v páře však bude trvat asi jednou až jeden a půl krát tak dlouho než kdybyste ji vařili ve vodě.
Co budete potřebovat:
- hrnec nebo pánev s víkem
- chňapku
- talíře na servírování
Návod:
- Zvolte si hrnec nebo pánev s těsně přiléhající pokličkou. Pánev může mít 1 litr až 5 litrů.
- Na dno pánve dejte asi 3 cm vody z kohoutku. Zkontrolujte, jestli se voda nedotýká spodku napařovače.
- Postavte nastavitelný napařovač do hrnce a rozevřete jeho klapky tak, že zatáhnete za jednu z nich. Jsou propojené a rozevřou se jako květina.
- Do napařovače dejte zeleninu. Měla by být nakrájená na relativně stejné kousky. Napařovač nepřeplňujte, jedna až dvě vrstvy stačí, aby se zelenina rovnoměrně připravila.
- Dejte pánev na sporák nastavený na vysokou teplotu. Bedlivě ji sledujte a až uvidíte stoupat páru, voda začala vařit. Pánev pak přikryjte pokličkou, snižte teplotu na střední stupeň a nastavte časovač.
- Když čas vyprší, opatrně odstraňte pokličku, aby mohla pára vycházet mimo Váš obličej a nepopálila Vás. Pomalu vyjměte napařovač z pánve. Pomocí chňapky uchopte napařovač za držadlo uprostřed a vytáhněte ho z pánve. Opatrně pak přeneste zeleninu na servírovací talíře.
Tipy a upozornění:
- Pokud připravujte v páře zeleninu, která se připravuje dlouho, např. brambory nebo dýni, zhruba v polovině vaření zkontrolujte množství zbylé vody. Opatrně přidejte další horkou vodu, nalévejte ji po straně pánve z odměrky. Nemějte strach z vyjmutí napařovače a zkontrolování množství vody, že byste tím příliš narušili dobu vaření. Pracujte rychle, a jakmile vrátíte pokličku, pánev se rychle znovu naplní párou.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec