Jak připravit v páře květák a brokolici
Sezóna květáku a brokolice je v létě. Obojí patří k příbuzným zelí a má vysoký obsah vitamínu C.
Je potřeba je skladovat v plastových sáčcích v ledničce a spotřebovat do 4 dní. Když si vyberete čerstvý květák nebo brokolici, můžete je začít připravovat do páry. V páře se zelenina připraví tak, že je velmi měkká.
Co budete potřebovat:
-
nůž
-
škrabku na zeleninu
-
napařovací košík/pařák
-
hlubokou pánev
Návod:
-
Ze stvolu brokolice a květáku odstraňte listy. Odkrojte tuhé konce stvolů.
-
Nakrájejte brokolici a květák na růžičky. Odkrojte hlavičky a nechejte jen kousek stvolu. Hlavní velkou část stvolu (košťál) odložte bokem.
-
Oloupejte stvol brokolice škrabkou na zeleninu. Nakrájejte ho příčně na tenké plátky.
-
Opláchněte brokolici a květák pod studenou vodou. Do hluboké pánve dejte asi 3 cm vody a postavte do něj napařovací košík nebo pařák. Nedovolte, aby se voda dotýkala spodku pařáku.
-
Dejte do pařáku brokolici a květák a přikryjte pánev pokličkou. Při vysoké teplotě přiveďte vodu k varu, pak teplotu snižte a nechejte vodu jen mírně vařit, aby se zelenina mohla připravovat v páře. Nechejte připravovat 6-10 minut, dokud nebude měkká. V případě potřeby přidejte do pánve vodu, aby se zcela nevypařila.
Tipy a upozornění:
-
Při kupování brokolice si vyberte stvoly, ze kterých vyrůstají tmavě zelené růžičky. Listy květáku musí být zelené a hlava krémově bílá.
-
Nekupujte brokolici, která má žlutý, ovadlý nebo tvrdý stvol. Nekupujte květák, který má hnědé skvrny nebo uschlé listy.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
Autor: Martina Dvořáková