Jak připravit v páře květák a brokolici

Sezóna květáku a brokolice je v létě. Obojí patří k příbuzným zelí a má vysoký obsah vitamínu C.

Jak připravit v páře květák a brokolici

Je potřeba je skladovat v plastových sáčcích v ledničce a spotřebovat do 4 dní. Když si vyberete čerstvý květák nebo brokolici, můžete je začít připravovat do páry. V páře se zelenina připraví tak, že je velmi měkká.

Co budete potřebovat:

  • nůž
  • škrabku na zeleninu
  • napařovací košík/pařák
  • hlubokou pánev

Návod:

  1. Ze stvolu brokolice a květáku odstraňte listy. Odkrojte tuhé konce stvolů.
  2. Nakrájejte brokolici a květák na růžičky. Odkrojte hlavičky a nechejte jen kousek stvolu. Hlavní velkou část stvolu (košťál) odložte bokem.
  3. Oloupejte stvol brokolice škrabkou na zeleninu. Nakrájejte ho příčně na tenké plátky.
  4. Opláchněte brokolici a květák pod studenou vodou. Do hluboké pánve dejte asi 3 cm vody a postavte do něj napařovací košík nebo pařák. Nedovolte, aby se voda dotýkala spodku pařáku. 
  5. Dejte do pařáku brokolici a květák a přikryjte pánev pokličkou. Při vysoké teplotě přiveďte vodu k varu, pak teplotu snižte a nechejte vodu jen mírně vařit, aby se zelenina mohla připravovat v páře. Nechejte připravovat 6-10 minut, dokud nebude měkká. V případě potřeby přidejte do pánve vodu, aby se zcela nevypařila.

Tipy a upozornění:

  • Při kupování brokolice si vyberte stvoly, ze kterých vyrůstají tmavě zelené růžičky. Listy květáku musí být zelené a hlava krémově bílá.
  • Nekupujte brokolici, která má žlutý, ovadlý nebo tvrdý stvol. Nekupujte květák, který má hnědé skvrny nebo uschlé listy.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…