Jak připravit v páře květák a brokolici

Sezóna květáku a brokolice je v létě. Obojí patří k příbuzným zelí a má vysoký obsah vitamínu C.

Je potřeba je skladovat v plastových sáčcích v ledničce a spotřebovat do 4 dní. Když si vyberete čerstvý květák nebo brokolici, můžete je začít připravovat do páry. V páře se zelenina připraví tak, že je velmi měkká.

Co budete potřebovat:

  • nůž
  • škrabku na zeleninu
  • napařovací košík/pařák
  • hlubokou pánev

Návod:

  1. Ze stvolu brokolice a květáku odstraňte listy. Odkrojte tuhé konce stvolů.
  2. Nakrájejte brokolici a květák na růžičky. Odkrojte hlavičky a nechejte jen kousek stvolu. Hlavní velkou část stvolu (košťál) odložte bokem.
  3. Oloupejte stvol brokolice škrabkou na zeleninu. Nakrájejte ho příčně na tenké plátky.
  4. Opláchněte brokolici a květák pod studenou vodou. Do hluboké pánve dejte asi 3 cm vody a postavte do něj napařovací košík nebo pařák. Nedovolte, aby se voda dotýkala spodku pařáku. 
  5. Dejte do pařáku brokolici a květák a přikryjte pánev pokličkou. Při vysoké teplotě přiveďte vodu k varu, pak teplotu snižte a nechejte vodu jen mírně vařit, aby se zelenina mohla připravovat v páře. Nechejte připravovat 6-10 minut, dokud nebude měkká. V případě potřeby přidejte do pánve vodu, aby se zcela nevypařila.

Tipy a upozornění:

  • Při kupování brokolice si vyberte stvoly, ze kterých vyrůstají tmavě zelené růžičky. Listy květáku musí být zelené a hlava krémově bílá.
  • Nekupujte brokolici, která má žlutý, ovadlý nebo tvrdý stvol. Nekupujte květák, který má hnědé skvrny nebo uschlé listy.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články