Jak připravit v páře zeleninu pro dětskou stravu

Příprava zeleniny na dětskou stravu v páře je nejlepším způsobem přípravy zeleniny, co se týče uchování vitamínů a živin, které se jindy často při vaření ztratí.

Jak připravit v páře zeleninu pro dětskou stravu

Zvlášť pokud je organická, je to dobrý způsob, jak zajistit, aby Vaše batole netrávilo zbytečné konzervační látky, které se často nacházejí v balené stravě pro kojence.

Co budete potřebovat:

  • zeleninu
  • hrnec s pokličkou
  • napařovací košík/pařák
  • vidličku
  • kuchyňský robot

Návod:

  1. Zeleninu důkladně umyjte a nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm nebo menší.
  2. Nakrájenou zeleninu vložte do napařovacího košíku a naplňte hrnec odpovídající velikosti dostatečným množstvím vody, aby se téměř dotýkala dna košíku.
  3. Postavte hrnec na sporák a nastavte ho na střední teplotu. Přikryjte ho pokličkou, která těsně pasuje.
  4. Nechejte zeleninu se 5 minut připravovat v páře a pak ji zkontrolujte tak, že do ní píchnete vidličkou.
  5. Pokud lze snadno propíchnout, vyjměte kousek z napařovacího košíku a vidličkou rozmačkejte, abyste zjistili, jestli z ní jde snadno udělat kaši bez hrudek. Pokud nejde, připravujte ji v páře dalších 5 minut a pak znovu stejným způsobem vyzkoušejte.
  6. Když bude zelenina hotová, vyjměte napařovací košík a nechejte důkladně okapat. Pak zeleninu namixujte v kuchyňském robotu (pro menší batolata), anebo ji lehce rozmačkejte vidličkou (pro starší batolata).

Tipy a upozornění:

  • Některé druhy zeleniny se v páře připravují déle než jiné, takže ji vždy připravujte o něco déle, aby byla dostatečně měkká a kojenec si s ní poradil.
  • Pokud je zelenina vláknitá, např. chřest nebo brokolice, namixujte ji v kuchyňském robotu, aby v ní nezůstaly žádné hrudky, které by mohly představovat nebezpečí udušení.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…