Jak v parním hrnci připravit zeleninu

Čerstvá zelenina připravovaná v páře je zdravou alternativou zeleniny zmražené nebo z konzervy. Nejen že si zachová svoji přirozenou barvu a tvar, ale také vitamíny a živiny.

Jak v parním hrnci připravit zeleninu

Protože se při vysoké teplotě připraví rychle, vynikne její chuť a zůstane původní vzhled. Parní hrnce na sporák jsou ideální na přípravu zeleniny, která bude přílohou Vašeho hlavního jídla. Příprava zeleniny před vařením Vám zabere jen pár minut a samotná příprava v páře dalších pár minut.

Co budete potřebovat:

  • parní hrnec na zeleninu
  • čerstvou zeleninu

Návod:

  1. Umyjte a očistěte zeleninu stejným způsobem, jako byste ji připravovali na vaření ve vodě. Nakrájejte ji na stejné kousky. Tím zajistíte, že se zelenina uvaří ve stejném čase rovnoměrně. Pokud chcete, můžete v páře připravovat celou zeleninu, ale počítejte s delší dobou přípravy.
  2. Do spodní nádoby dejte asi 10 cm vody a přiveďte k varu. Postavte napařovací košík do nádoby. Voda se nesmí dotýkat dna košíku. Dejte do něj zeleninu a těsně přikryjte pokličkou. Snižte plamen, aby voda jen mírně vařila. Můžete si udělat i vlastní napařovací hrnec tak, že do vhodného hrnce nebo pánve s vařící vodou postavíte kovový cedník a těsně ho uzavřete vhodnou pokličkou.
  3. Nechejte zeleninu se připravovat po doporučenou dobu. Doba přípravy je obvykle 5-35 minut podle druhu zeleniny. Vypněte parní hrnec a nechejte pár minut zchladnout, než z něj sundáte pokličku. Buďte přitom opatrní, protože unikající pára je velmi horká a snadno Vás může popálit.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…