Jak v parním hrnci připravit zeleninu
Čerstvá zelenina připravovaná v páře je zdravou alternativou zeleniny zmražené nebo z konzervy. Nejen že si zachová svoji přirozenou barvu a tvar, ale také vitamíny a živiny.
Protože se při vysoké teplotě připraví rychle, vynikne její chuť a zůstane původní vzhled. Parní hrnce na sporák jsou ideální na přípravu zeleniny, která bude přílohou Vašeho hlavního jídla. Příprava zeleniny před vařením Vám zabere jen pár minut a samotná příprava v páře dalších pár minut.
Co budete potřebovat:
-
parní hrnec na zeleninu
-
čerstvou zeleninu
Návod:
-
Umyjte a očistěte zeleninu stejným způsobem, jako byste ji připravovali na vaření ve vodě. Nakrájejte ji na stejné kousky. Tím zajistíte, že se zelenina uvaří ve stejném čase rovnoměrně. Pokud chcete, můžete v páře připravovat celou zeleninu, ale počítejte s delší dobou přípravy.
-
Do spodní nádoby dejte asi 10 cm vody a přiveďte k varu. Postavte napařovací košík do nádoby. Voda se nesmí dotýkat dna košíku. Dejte do něj zeleninu a těsně přikryjte pokličkou. Snižte plamen, aby voda jen mírně vařila. Můžete si udělat i vlastní napařovací hrnec tak, že do vhodného hrnce nebo pánve s vařící vodou postavíte kovový cedník a těsně ho uzavřete vhodnou pokličkou.
-
Nechejte zeleninu se připravovat po doporučenou dobu. Doba přípravy je obvykle 5-35 minut podle druhu zeleniny. Vypněte parní hrnec a nechejte pár minut zchladnout, než z něj sundáte pokličku. Buďte přitom opatrní, protože unikající pára je velmi horká a snadno Vás může popálit.
Tipy a upozornění:
Autor: Martina Dvořáková