Jak v parním hrnci připravit zeleninu

Čerstvá zelenina připravovaná v páře je zdravou alternativou zeleniny zmražené nebo z konzervy. Nejen že si zachová svoji přirozenou barvu a tvar, ale také vitamíny a živiny.

Protože se při vysoké teplotě připraví rychle, vynikne její chuť a zůstane původní vzhled. Parní hrnce na sporák jsou ideální na přípravu zeleniny, která bude přílohou Vašeho hlavního jídla. Příprava zeleniny před vařením Vám zabere jen pár minut a samotná příprava v páře dalších pár minut.

Co budete potřebovat:

  • parní hrnec na zeleninu
  • čerstvou zeleninu

Návod:

  1. Umyjte a očistěte zeleninu stejným způsobem, jako byste ji připravovali na vaření ve vodě. Nakrájejte ji na stejné kousky. Tím zajistíte, že se zelenina uvaří ve stejném čase rovnoměrně. Pokud chcete, můžete v páře připravovat celou zeleninu, ale počítejte s delší dobou přípravy.
  2. Do spodní nádoby dejte asi 10 cm vody a přiveďte k varu. Postavte napařovací košík do nádoby. Voda se nesmí dotýkat dna košíku. Dejte do něj zeleninu a těsně přikryjte pokličkou. Snižte plamen, aby voda jen mírně vařila. Můžete si udělat i vlastní napařovací hrnec tak, že do vhodného hrnce nebo pánve s vařící vodou postavíte kovový cedník a těsně ho uzavřete vhodnou pokličkou.
  3. Nechejte zeleninu se připravovat po doporučenou dobu. Doba přípravy je obvykle 5-35 minut podle druhu zeleniny. Vypněte parní hrnec a nechejte pár minut zchladnout, než z něj sundáte pokličku. Buďte přitom opatrní, protože unikající pára je velmi horká a snadno Vás může popálit.

Tipy a upozornění:

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články