Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho vyčistit. Do oleje odpadávají kousky jídla a způsobují, že olej páchne a chutná žlukle, protože tyto kousky se v něm rozkládají. Místo abyste kupovali nový olej, můžete ten starý vyčistit a ještě mnohokrát ho použít.
Co budete potřebovat:
nůž na máslo
ochranné rukavice
drátěné sítko
velkou nádobu
cedník
plátno
Návod:
Vypněte fritézu a nechejte olej vychladnout alespoň na 65 °C.
Nožem na máslo oškrabejte zbytky jídla a oleje ze stěn fritézy. Chraňte si před horkým olejem ruce ochrannými rukavicemi.
Na velkou nádobu položte drátěné sítko. To musí být větší než otvor nádoby a musí na ní dobře sedět, protože ho nebudete moct přidržovat, až do něj budete lít olej z fritézy. Také můžete použít cedník vyložený plátnem.
Nalévejte pomalu olej do sítka. Nechejte pevné částice, aby zůstaly v sítku.
Vyhoďte přefiltrované zbytky jídla. Nalijte olej zpátky do fritézy. Přilijte do něj čerstvý olej, abyste měli dostatečně vysokou hladinu oleje.
Tipy a upozornění:
Vyčistěte olej ve fritéze po každém druhém až třetím použití, abyste ho udrželi čistý.
Když fritézu nepoužíváte, nechejte ji přikrytou víkem, aby se k oleji nedostalo světlo a vzduch.
Zcela olej vylijte, pokud je tmavý a má žluklý zápach. Může být přitom hustý a vazký. Použitý olej nalévejte do velké nádoby, kterou vyhodíte do odpadků, až bude plná.
Olej můžete také vylít do kompostu nebo ho recyklovat tak, že ho odnesete do sběrny.
Když fritézu nepoužíváte, vždy ji odpojujte ze zásuvky.
Nevylévejte olej do odpadu.
Při práci s horkým olejem buďte opatrní. Chraňte si ruce ochrannými rukavicemi a zvažte také ochranné brýle, aby se Vám horký olej nedostal do očí. Pokud se přesto olejem popálíte, poraďte se s lékařem nebo s lékárníkem.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno. Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu