Občas se může přihodit, že v obchodě nechtěně koupíte dětskou výživu, džus v tera paku či čokoládu, v nichž je tajně i plíseň. Jiná věc je, pokud chcete šetřit a přemýšlíte, zda ten chlebíček, jogurt nebo kompot se zelenou, šedou, černou, bílou či růžovou vatou na povrchu skutečně musíte vyhodit do koše celý.
Podhoubí plísně prorůstá dovnitř celé potraviny, netvoří se jen v povrchové vrstvě, ačkoli ho ještě pouhým okem nemusíte spatřit. Zkrátka, "trochu" plesnivá potravina neexistuje. Vědecké výzkumy potvrzují, že při dlouhodobé konzumaci plesnivých potravin, byť v malých dávkách, hrozí poškození vnitřních orgánů. Zvyšuje se riziko rakoviny jater, ledvin, jícnu, ale také snížené imunity, krvácení do trávicího traktu, dýchacích cest a podkožní krvácení. Zvláště nebezpečné jsou takové potraviny pro malé děti a plod v matčině těle. Samozřejmě, pokud se jednou za čas omylem zakousnete do plesnivého rajčete či hrušky, nic hrozného se nestane. Možná vám bude pouze překážet nepříjemná chuť či zatuchlé aroma a vyplivnete to. Nebo vám bude špatně od žaludku, v horším případě vás potrápí průjem. Citlivějií může reagovat dítě, které má křehčí organismus. Když máte rozum, dobrovolně zkaženou potravinu nesníte ani ji nenabídnete svému potomkovi.
Plísně jsou mikroskopické houby. Když mají vhodné podmínky, tedy vlhké, teplé a světlé prostředí, v potravinách mohou tvořit jedovaté látky mykotoxiny. Zplesnivět může téměř každá potravina, kterou špatně skladujete.
Kupujete zlevněné otlučené ovoce, spařenou zeleninu nebo výrobky těsně před koncem záruky? Je to vaše rozhodnutí a vaše riziko. Horší je, že toxiny mohou zaútočit například i na zrnkovou či instantní kávu, snídaňové cereálie, čaje, exotické sušené ovoce a arašídy, džusy či různé výrobky z práškového kravského či sójového mléka. Tedy na potraviny, o kterých vůbec netušíte, že by mohly být rájem pro plísně.
Plesnivá může být plodina, z níž kontaminovanou potravinu vyrobili, nebo do ní plíseň pronikne při přepravě či ve výrobě, nebo je na vině špatné skladování v obchodě a v domácnosti. V případě živočišných produktů je to trochu jinak. Nákaza přechází do těla zvířat přes plesnivé kukuřičné, sójové nebo arašídové směsi, kterými je chovatelé krmí.
Dejte si pozor nejen na viditelné, ale zejména na skryté plísně. Některé jako spotřebitelé nemáte šanci odhalit, najdou je jen potravinové kontroly.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu