Jíme plísně a často o tom ani nevíme!

Konzumujete často plísně? Hloupá otázka, že? Ale když plísně na potravině nevidíte, neznamená to, že tam nejsou. Skryté jsou nejnebezpečnější a můžete si je donést už z obchodu. Plísně mohou obsahovat téměř všechny potraviny, dokonce i ty, ve kterých byste je určitě nečekali.

Nákup plísně bez úmyslu a s úmyslem

Občas se může přihodit, že v obchodě nechtěně koupíte dětskou výživu, džus v tera paku či čokoládu, v nichž je tajně i plíseň. Jiná věc je, pokud chcete šetřit a přemýšlíte, zda ten chlebíček, jogurt nebo kompot se zelenou, šedou, černou, bílou či růžovou vatou na povrchu skutečně musíte vyhodit do koše celý.

Odstranit jen poškozenou část nestačí

Podhoubí plísně prorůstá dovnitř celé potraviny, netvoří se jen v povrchové vrstvě, ačkoli ho ještě pouhým okem nemusíte spatřit. Zkrátka, "trochu" plesnivá potravina neexistuje. Vědecké výzkumy potvrzují, že při dlouhodobé konzumaci plesnivých potravin, byť v malých dávkách, hrozí poškození vnitřních orgánů. Zvyšuje se riziko rakoviny jater, ledvin, jícnu, ale také snížené imunity, krvácení do trávicího traktu, dýchacích cest a podkožní krvácení. Zvláště nebezpečné jsou takové potraviny pro malé děti a plod v matčině těle. Samozřejmě, pokud se jednou za čas omylem zakousnete do plesnivého rajčete či hrušky, nic hrozného se nestane. Možná vám bude pouze překážet nepříjemná chuť či zatuchlé aroma a vyplivnete to. Nebo vám bude špatně od žaludku, v horším případě vás potrápí průjem. Citlivějií může reagovat dítě, které má křehčí organismus. Když máte rozum, dobrovolně zkaženou potravinu nesníte ani ji nenabídnete svému potomkovi.

Nebezpečné toxiny

Plísně jsou mikroskopické houby. Když mají vhodné podmínky, tedy vlhké, teplé a světlé prostředí, v potravinách mohou tvořit jedovaté látky mykotoxiny. Zplesnivět může téměř každá potravina, kterou špatně skladujete.

O těchto ani netušíte

Kupujete zlevněné otlučené ovoce, spařenou zeleninu nebo výrobky těsně před koncem záruky? Je to vaše rozhodnutí a vaše riziko. Horší je, že toxiny mohou zaútočit například i na zrnkovou či instantní kávu, snídaňové cereálie, čaje, exotické sušené ovoce a arašídy, džusy či různé výrobky z práškového kravského či sójového mléka. Tedy na potraviny, o kterých vůbec netušíte, že by mohly být rájem pro plísně.

Kde se stala chyba?

Plesnivá může být plodina, z níž kontaminovanou potravinu vyrobili, nebo do ní plíseň pronikne při přepravě či ve výrobě, nebo je na vině špatné skladování v obchodě a v domácnosti. V případě živočišných produktů je to trochu jinak. Nákaza přechází do těla zvířat přes plesnivé kukuřičné, sójové nebo arašídové směsi, kterými je chovatelé krmí.

Nebezpečné folie

Dejte si pozor nejen na viditelné, ale zejména na skryté plísně. Některé jako spotřebitelé nemáte šanci odhalit, najdou je jen potravinové kontroly.

  • Čerstvé a sušené ovoce, zejména tropické, čerstvá zelenina, zelenina ve fóliích a v plastových sáčcích, zejména saláty a předeprané salátové směsi;
  • džemy, kompoty, dětské výživy, sterilovaná zelenina, kečupy;
  • obiloviny a výrobky z nich, tedy mouky, hotový chléb, zejména tmavý, celozrnný, nakrájený a balený, pečivo, snídaňové cereálie, ovesné a jiné vločky;
  • kukuřice a výrobky z ní, například kukuřičná mouka, kukuřičné vločky;
  • sója a produkty z ní, například sójová mouka, sušené sojové mléko, tofu i "maso";
  • ořechy, arašídy, káva, čaje;
  • jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky, sýry, sušené kravské mléko a výrobky z něj, například instantní omáčky, pudinky a kávoviny;
  • čerstvé i sušené houby;
  • zvířecí vnitřnosti a produkty z nich, například paštiky, ale i maso, klobásy, šunka;
  • pivo, červené víno, mošty, jablečné a hruškové džusy a šťávy v krabicích.

Zůstaly vám potraviny?

  • Tvrdé sýry, špatně vyuzená klobása i šunka, nesprávné vysušené prosciutto.
  • Čerstvá i sterilovaná červená řepa. Křen v nálevu z obchodu, který obsahuje různá zahušťovadla. Ale pokud si čerstvý nastrouháte doma, ten ne. Jde totiž o zeleninu s přirozeným antimikrobiálním účinkem.
  • Bílý chléb, vánočka, housky ,pokud jste je drželi ještě teplé v igelitovém obalu a zapařily se.
  • Bílý povlak na čokoládových cukrovinkách nemusí signalizovat plíseň, jde o vysrážený tuk.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články