Klady a zápory parních hrnců
Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po vícepatrové, od kombinace hrnců na rýži a napařovačů až po tradiční asijské proutěné napařovače.
Ty můžete používat na obvyklém plynovém nebo elektrickém sporáku. Při učení se práci s parním hrncem a experimentování s ním zjistíte, že jeho zdravotní výhody převyšují a ruší jeho nevýhody.
Pro: udržení živin.
Parní hrnce využívají k přípravě jídla malé množství vody. To umožňuje, aby si jídlo v nich připravené udrželo více vitamínů a jiných živin. Živiny zůstanou v potravinách, místo aby unikly do vody v hrnci nebo aby byly zničeny při smažení či grilování.
Proti: delší čas přípravy rýže.
Příprava rýže v parním hrnci trvá déle ve srovnání s konvenčními metodami, jako je vaření ve vodě. Například přestože si hnědá rýže při vaření v parním hrnci udrží obsah vitamínu B1, uvaří se za hodinu i více. Tuto nevýhodu při přípravě rýže (ať už hnědé nebo bílé) řeší mnozí asijští kuchaři kombinací hrnce na rýži a napařovače podobným způsobem, jako my často využíváme tradiční metody spolu s novými. Pokud máte elektrický parní hrnec s nastavitelným časovačem, můžete do něj dát rýži předtím, než půjdete do práce, nastavit ho podle návodu, a pak se vrátit domů a najít hrnec plný dokonale uvařené rýže.
Pro: zelenina si udrží přirozenou chuť a barvu.
Zelenina připravovaná v páře si udrží více své přírodní chuti a barvy. Přípravou v páře dosáhnete neautentičtější možné chuti zeleniny ze všech způsobů přípravy. Když si zvyknete oceňovat čistou přirozenou chuť této zeleniny, budete jí dávat přednost. Nalezená záliba v čisté chuti Vás dokonce může motivovat omezit používání a příjem soli, tuků a dalších přidaných látek.
Proti: nemůžete v nich používat některé druhy masa a zeleniny.
Jedinou nevýhodou vaření v páře je, že takto nemůžete připravovat hovězí, vepřové nebo jehněčí, zatímco drůbež nebo ryby můžete. Je to způsobeno tím, že horko v parním hrnci nestačí na to, aby důkladně tato masa připravilo. Podle dostupných informací v něm však můžete připravovat vepřové maso, králíka a vejce (bez skořápky). Porézní zelenina, jako jsou houby, lilek nebo dýně způsobují také problémy, protože je snadno můžete převařit, a protože obsahují spoustu vody, snadno skončí rozmáčené.
Pro: víceposchoďové vaření v jednom hrnci.
Existuje mnoho modelů parních hrnců na přípravu celého jídla. Mají jedno až tři poschodí varných nádob, které se skládají na sebe, takže do jedné nádoby můžete dát drůbež nebo rybu, do druhé brokolici, a do třetí těstoviny. Pak už jen stačí nádoby poskládat a správně nastavit čas tak, aby se nepřevařily ani nezůstaly nedovařené. Tato výhoda efektivnosti snižuje potřebu energie a zkracuje dobu čištění a umývání nádobí po jídle.
Náš tip:
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec