Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po vícepatrové, od kombinace hrnců na rýži a napařovačů až po tradiční asijské proutěné napařovače.

Ty můžete používat na obvyklém plynovém nebo elektrickém sporáku. Při učení se práci s parním hrncem a experimentování s ním zjistíte, že jeho zdravotní výhody převyšují a ruší jeho nevýhody.

Pro: udržení živin.

Parní hrnce využívají k přípravě jídla malé množství vody. To umožňuje, aby si jídlo v nich připravené udrželo více vitamínů a jiných živin. Živiny zůstanou v potravinách, místo aby unikly do vody v hrnci nebo aby byly zničeny při smažení či grilování.

Proti: delší čas přípravy rýže.

Příprava rýže v parním hrnci trvá déle ve srovnání s konvenčními metodami, jako je vaření ve vodě. Například přestože si hnědá rýže při vaření v parním hrnci udrží obsah vitamínu B1, uvaří se za hodinu i více. Tuto nevýhodu při přípravě rýže (ať už hnědé nebo bílé) řeší mnozí asijští kuchaři kombinací hrnce na rýži a napařovače podobným způsobem, jako my často využíváme tradiční metody spolu s novými.  Pokud máte elektrický parní hrnec s nastavitelným časovačem, můžete do něj dát rýži předtím, než půjdete do práce, nastavit ho podle návodu, a pak se vrátit domů a najít hrnec plný dokonale uvařené rýže.

Pro: zelenina si udrží přirozenou chuť a barvu.

Zelenina připravovaná v páře si udrží více své přírodní chuti a barvy.  Přípravou v páře dosáhnete neautentičtější možné chuti zeleniny ze všech způsobů přípravy. Když si zvyknete oceňovat čistou přirozenou chuť této zeleniny, budete jí dávat přednost. Nalezená záliba v čisté chuti Vás dokonce může motivovat omezit používání a příjem soli, tuků a dalších přidaných látek.

Proti: nemůžete v nich používat některé druhy masa a zeleniny.

Jedinou nevýhodou vaření v páře je, že takto nemůžete připravovat hovězí, vepřové nebo jehněčí, zatímco drůbež nebo ryby můžete. Je to způsobeno tím, že horko v parním hrnci nestačí na to, aby důkladně tato masa připravilo. Podle dostupných informací v něm však můžete připravovat vepřové maso, králíka a vejce (bez skořápky). Porézní zelenina, jako jsou houby, lilek nebo dýně způsobují také problémy, protože je snadno můžete převařit, a protože obsahují spoustu vody, snadno skončí rozmáčené.

Pro: víceposchoďové vaření v jednom hrnci.

Existuje mnoho modelů parních hrnců na přípravu celého jídla. Mají jedno až tři poschodí varných nádob, které se skládají na sebe, takže do jedné nádoby můžete dát drůbež nebo rybu, do druhé brokolici, a do třetí těstoviny. Pak už jen stačí nádoby poskládat a správně nastavit čas tak, aby se nepřevařily ani nezůstaly nedovařené. Tato výhoda efektivnosti snižuje potřebu energie a zkracuje dobu čištění a umývání nádobí po jídle. 

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak připravit v páře zeleninu pro dětskou stravu

Příprava zeleniny na dětskou stravu v páře je nejlepším způsobem přípravy zeleniny, co se týče uchování...
více…

Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…