Léto ve skle

Ovoce dozrává v sadu a v kuchyni si ho poté upravujete podle chuti. Dary přírody můžete zpracovávat od jara do podzimu. Udělejte si domácí džem nebo kompot. Jejich výroba je jednoduchá a stačí k ní velmi málo. Například ani tyto malé kuchyně nejsou překážkou pro velké vaření :-)

Domácí džem

Jak na domácí džem?

Než začnete, umyjte si pořádně ruce a veškeré pomůcky včetně nádobí. Nesmějte se! Ze sebemenší nečistoty může vzniknout plíseň, která zničí celé vaše úsilí. Sklenice na džem těsně před vařením vyvařte. Džem se má totiž nandávat do sklenic ještě horkých.

Víčka vyvařovat nemusíte. Stačí, když vezmete vatový tampón a potřete je alkoholem (vodkou, slivovicí apod.).

Tip: Až nalijete hotový džem do sklenic, trochu alkoholu můžete kápnout i na vrch džemu. Ještě víc ho tak ochráníte před možnou plísní.

Jdeme na to!

V hlavní roli ovoce

Ovoce NIKDY nepoužívejte nahnilé! Vykrojení zasaženého kousku nepomůže. Jakmile je nahnilý kousek, je i celé ovoce. Plíseň by pak chytil celý džem.

Cukr hraje vedlejší roli

Ovoce nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce, ideálně se silným dnem. Podlijte cca 2 dcl vody a pocukrujte. Na kilo ovoce stačí 250 gramů řepného cukru. Nechte max. 10 minut dusit pod pokličkou na mírném ohni. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a ochutnejte. Univerzální recept kolik čeho použít totiž neexistuje. Musíte ochutnávat. Když se vám chuť nebude zdát, přidávejte cukr a citronovou šťávu tak dlouho, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Pektin je „hustej”

Když už máte tu správnou chuť, přichází na řadu zahuštění. Používejte přírodní citrusový pektin, který neobsahuje přidané konzervanty.

Na 1 kg ovoce přijde 10 gramů pektinu - odpovídá to cca 1 vrchovaté čajové lžičce. Pektin v hrníčku rozmíchejte s trochou cukru a po menších dávkách postupně přimíchávejte tuto směs do džemu. Nechte cca 5 minut povařit.

Celá doba vaření by tak měla zabrat max. 15 minut.

Vážně je to „hustý”?

Proveďte želírovací zkoušku. Na talířek vylijte trochu džemu a nechte ho chvíli vychladnout. Poté prostředkem „loužičky” udělejte prstem nebo lžičkou čáru (prostě ji přejeďte). Pokud se džem začne slévat zpátky k sobě, není dostatečně hustý a je třeba přidat do něj pektin (opět rozmíchaný s cukrem). Pokud se rozdělená louže nezačne slévat, hustota je v pořádku a máte hotovo.

Jde se do finále

Hotový džem nalijte do sklenic. Pokud vám ukápne na okraj hrdla sklenice, otřete to čistou látkovou, nebo papírovou utěrkou. Kdybyste to neudělali, víčko dobře nepřilne, k džemu se dostane vzduch a plíseň je na světě.

Otočka

Po utažení víčka otočte sklenici dnem vzhůru a nechte vychladnout. Proč? Při chladnutí se vytvoří podtlak, díky kterému víčko pevně přilne ke sklenici a tím ji vzduchotěsně uzavře. Tohle je zásadní krok a nikdy ho nesmíte vynechat!

Zavařujete?!

Pokud jste použili poměr cukru 1:1 nebo 1:2, zavaření není nutné. Pokud ale sladíte méně, džem musíte zavařit určitě. Není v něm totiž dostatek cukru, který slouží jako konzervant, a tak by se zkazil. Stačí zavařit 20 minut na 85 stupňů Celsia.

Kompot přijde taky vhod

Chuť léta v zimě může připomenout i kompot.

Na 1 kg ovoce použijte 0,5 l vody a 0,5 kg cukru. Cukr povařte s vodou, dokud se zcela nerozpustí.Ovoce omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do vyvařených zavařovacích sklenic. Nenaplňujte je až po okraj! Zalijte převařenou vodou s rozpuštěným cukrem. Zašroubujte víčko a dejte zavařit na 20 minut při 85 stupních Celsia.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kuchařka pro dceru: Chybět by neměla nikomu, kdo je v kuchyni teprve v začátcích

Tato kuchařka se skvěle hodí pro každého, kdo by se chtěl naučit vařit, ale stále tak trochu tápe. Obsahuje totiž...
více…

Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii

Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Potraviny, které jsou nebezpečné, když se ohřívají v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je ve většině domácností samozřejmostí. Určitě je to vynikající společník, který nám...
více…

Koření dodává jídlu chuť, ale může i škodit!

Umět používat koření, to není vůbec jednoduchá věc. Správně odhadnout množství a chuť je pro konečný výsledek...
více…

Sladké brambory a jejich využití v kuchyni a přírodní medicíně

Tato plodina je známá i pod názvem slunečnice hlíznatá, sladký brambor či "židovský brambor", a přestože není na...
více…

Účinný trik na mytí nerezového nádobí

Připálené jídlo nemusí být vždy jen vina špatné kuchařky. Způsobit ho může také nekvalitní nádobí. Proto je...
více…