Mrkev syrová, dušená nebo odšťavená?

I vás maminka v dětství nutila jíst mrkev, protože je velmi zdravá? Měla naprostou pravdu! Mrkev je právem nazývána královnou zeleniny. Ačkoliv se s ní pojí především péče o oči, dokáže toho mnohem víc. Některé výzkumy naznačují, že už jen jedna mrkev denně by mohla až o polovinu snížit riziko vzniku rakoviny plic.

mrkev, zelenina, rakovina, zdraví, oči, vitamin A

Mrkev

Mrkev má vysoký obsah karotenoidů, antioxidačních látek nacházejících se v rostlinách, které mají množství zdraví prospěšných účinků. Už jste zřejmě slyšeli o pozitivních účincích betakarotenu, je to však jen jeden z 500 členů skupiny karotenoidů. Kromě toho obsahuje i minerální látky jako draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Silné protirakovinné účinky

Některé výzkumy naznačují, že jiné karotenoidy by mohly být ještě důležitější. Jejich vysoký příjem souvisí s poklesem vzniku rakoviny močového měchýře, děložního čípku, prostaty, hrtanu, jícnu a tlustého střeva o 50 procent, tak s 20 procentním snížením menopauzální rakoviny prsu. Mrkev je také bohatá na alfakaroten. Výzkumy biochemiků potvrzují, že alfakaroten může být v boji proti nádorům účinnější než betakaroten. Desítky studií dokazují příznivý vztah mezi konzumací zeleniny a ovoce s vysokým obsahem obsahem karotenoidů a menším výskytem srdečně-cévních onemocnění, nemluvě o výskytu rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva, prsu, děložního čípku a slinivky.

Spojení mrkve a bystrého zraku není mýtus

Mrkev je pro oči skutečně dobrá. Je výborným zdrojem luteinu a zeaxatinu, dvou dalších karotenoidů, které pokud pracují společně, slibují obrovskou ochranu očí a pomoc při prevenci poškození makuly a vzniku šedého zákalu. Alfakaroten a betakaroten se mění v těle na vitamin A, který kromě toho, že je výborný antioxidant a posilovač imunity, zajišťuje tvorbu rodopsinu, světle červeného pigmentu v očích. Rodopsín je pro oči potřebný zejména v přítmí - zvyšuje totiž účinnost oblasti sítnice citlivé na světlo - a proto nedostatek vitaminu A může vést k šerosleposti.

Další účinky

Pomůže vám i po psychické stránce tím, že látky obsažené z ní uklidňují a zlepšují tak zvládání stresu. Upravuje rovnováhu kyselin a zásad v organismu a brání vzniku překyselení organismu. Díky obsahu pektinů působí proti skleróze, snižuje cholesterol a tuky v krvi. Dokonce někteří lidoví léčitelé tvrdí, že mrkvová šťáva může zvyšovat pohlavní pud.

Jak jíst mrkev?

V souboji mezi syrovou a vařenou mrkví zvítězila ta vařená. Vařením totiž nastávají mírné změny v nutričním obsahu za současného zvyšování využitelnosti některých živin. Stále platí, že obě verze mrkve jsou velmi zdravé. Abyste z karotenoidů v mrkvi vytěžili co nejvíce, konzumujte je s malým množstvím tuku. Karotenoidy a vitamín A jsou rozpustné v tucích a v takovém stavu se lépe vstřebávají. Proto možná ani netušíte, jak svému tělu děláte dobře, když si na oběd dáte slepičí polévku s vařenou mrkví.

Na závěr

Mrkev je výborná zelenina na odšťavňování, přičemž šťáva se často využívá při detoxikačních kúrách. Čerstvě vymačkaná šťáva upevňuje imunitní systém a dodávají velmi rychle novou energii. Na zpracování celého ovoce a zeleniny totiž naše tělo potřebuje čas a energii. Takto mu to mnohem usnadníme.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Smoothie, které je výbornou prevencí proti stresu a rakovině

Rakovina a vůbec civilizační choroby děsí i neotrlejší povahy a nahání je do rukou výživových specialistů,...
více…

Potraviny, které vám zajistí mládí nejen pro pleť, ale i tělesné funkce

Jíme proto, abychom měli energii, dostali do těla pro život důležité živiny, vitaminy a minerály, ale i proto, že...
více…

Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a...
více…

Červená řepa detoxikuje tělo a pomáhá léčit kouby

V době dovozu unikátních a super zdravých potravin zůstávají naše běžné, levné a dostupné plodiny jaksi stranou....
více…