Je dokázáno, že středomořská strava působí kladně na četné aspekty našeho zdraví. Studie nedávno publikovaná na stránkách časopisu Neurology říká, že dělá dobře i mozkovým buňkám člověka. Když jíte alespoň pět druhů potravin zahrnutých do středomořské stravy, zpomaluje se atrofie mozku, která je typickým projevem procesu stárnutí. Studie, která se týkala výzkumu Alzheimerovy choroby a stárnutí mozku, pracovala s 674 osmdesátníky, kteří nevykazovali známky demence. Všichni účastníci studie vyplnili dotazník o svých stravovacích návycích. Pak byly vyšetřeni magnetickou rezonancí mozku, když jim zjišťovali celkový objem mozku, objem šedé a bílé hmoty, a podrobili se ještě dalším vyšetřením. Vědci objevili, že kdo se věrněji držel středomořské stravy, měl větší mozek. U osob, které se stravovali podle zásad středomořské kuchyně, byl celkový objem mozku o 13,11 mililitru větší, objem šedé hmoty mozkové byl o pět mililitrů větší a objem bílé hmoty mozkové byl větší o 6,41 mililitru.
a nízkým podílem ostatních druhů masa. Jídelníčky s malým množstvím masa (jiného než rybího) mají také pozitivní vliv na celkový objem mozku, zatímco jídelníčky bohaté na ryby jsou také spojovány s větší tloušťkou mozkové kůry. Autoři studie připomínají, že je zatím předčasné hovořit o jasných příčinných souvislostech, avšak pozitivní vliv středomořské diety na mozek je nepochybný. Vědci na základě této studie dospěli k závěru, že čím více se držíme středomořské stravy, tím méně se projevuje stárnutí mozku, jakoby se náš mozek omladil o pět let. Výsledky výzkumu napovídají, že je potenciálně možné předcházet přirozené atrofii mozku způsobené stárnutím jednoduše tak, že si zvolíme zdravou stravu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu