Pleťová voda z bezu léčí spáleniny od slunce, ale také čistí pleť

Víte proč měly dámy v devatenáctém století tak krásnou pleť? Používaly na její čištění, výživu a uklidnění bezovou vodu. A použití květů z bezu si najde uplatnění i dnes, v době moderních kosmetických přípravků. Výroba není nijak složitá a rozkvetlé keře najdete i v naší přírodě. Jen vybírejte ty, které nejsou bezprostředně u prašných cest.

Dokonalá pleť 19. století

Bez byl používán již ve viktoriánské době, kdy byla dokonalá pleť bez skvrn a drobných zánětů nutností vizáže a nebyly přípustné žádné korekce ani make-upy pro dámy z vyšší společnosti. Je známý svými protizánětlivými a zjemňujícími účinky, proto se používala jednoduchá bezová voda jako pleťová voda a tonikum ráno i večer. Ke svěží pleti bez zarudnutí vám postačí skleněná láhev tohoto zázraku a vatové tampony. Je to nenáročné řešení s překvapivými účinky!

Spálili jste se? Zachraňte to bezem!

Podcenili jste sluneční záření nebo jste byli líní použít opalovací krém i na běžné procházce? Oranžové a červené odstíny nikdy nebyly v módě i přesto, že se vám může zdát sexy jejich kontrast s bílým outfitem. Není to tak! Kdy jste naposledy viděli spálenou modelku v plavkách? Pokuste se to zachránit a vraťte se ke kakaovým bronzovým odstínům. Zklidněte pokožku pomocí aplikace bezové vody, která je pro tento účel výborná.

Prevence

Nezapomeňte ani na prevenci po každém opalování. Bez stáhne jakékoliv červené tóny, skvrny na pleti a také vystouplé pihy.

Proti vráskám i oteklým víčkům

Bezinky se používaly v magii jako ochrana gruntu. Dnes bychom je spíše mohli použít jako ochranu proti prokletí prvních vrásek. Květy bezu používali už generace před námi v domácích krémech, které si můžete i dnes sami vyrobit či jednoduše přimíchat do vašeho oblíbeného krému. Ideální je také v očních krémech a gelech, kde působí proti otokům a unaveným očím, což je po dlouhých letních nocích při vstávání ráno jako spasení.

Jednoduchý recept na bezovou vodu

Příprava je jednoduchá, otrhejte listy z bezových květů a zalijte horkou vodou. V uzavřené nádobě (ideálně skleněné láhvi s korkovým uzávěrem) nechte odstát ne méně než dva týdny. Na začátku bude mít voda nádhernou barvu muškátových vín, avšak nepříliš vábivou vůni. Odvar potřebuje právě dva týdny v lednici, aby rozvinul své léčivé účinky a sladkou vůni.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články