Podzimní jídelní a nápojový lístek
Podzim, to není jen změna oblečení, ale i zásadní změna jídelníčku. S ubývající venkovní teplotou je třeba do jídelníčku více zařadit teplé a teplo produkující potraviny. A nejen to, zapomenout byste měli i na zbytečné mlsání!
Podzimní chutě
Studená rána, delší tmavé večery, sychravé dny nás obírají o energii. S nástupem podzimu se se změnou počasí mění i chutě. Aby vás nepřepadla únava, změna nálad či dokonce nemoc, změňte dosavadní stravovací návyky. Chladnější počasí si přirozeně žádá změnu jídelníčku. Potřebujete zahřát a studený salát či svěží meloun to prostě nedokážou. O příval energie se v těle postarají polévky, luštěniny a dušená zelenina.
Stop pamlskům
Cítíte to přirozeně i sami. Saláty, které jste celé léto milovali a množství šťavnatého ovoce, které vás zásobovalo vitaminy se změnou počasí tak nějak nefungují. Tělo si samo podvědomě říká, co potřebuje. Pokud byste zůstali u studeného jídla, hrozilo by vám několik problémů. Tělo by si chybějící teplo a energii vynahrazovalo zbytečným mlsáním. Nevhodnou stravou si dokonce můžete oslabit organismus, který by byl náchylnější na nachlazení. Pokud nevíte, kde začít, cesta vede přes polévky, vývary, ale i teplou zeleninu či koření.
Tekuté zlato
Polévky jsou skvělou volbou - zahřejí, zasytí, doplní chybějící tekutiny a zejména živiny. Vyzkoušejte sezónní zeleninu a s trochou fantazie vyčarujete chutné polévky pro celou rodinu. Pro toto roční období je vhodná například dýně. Tím, že existuje několik druhů dýní, můžete měnit chutě i barvy polévky. Nejoblíbenější je hokkaido, která má nejen krásnou sytou oranžovou barvu, ale především chuť a mnoho vitaminů. Dalšími oblíbenými polévkami, které jsou na podzim vhodné, jsou cuketová nebo špenátová polévka. A samozřejmě silné vývary, protože jsou výborným pomocníkem při posílení imunity! A jelikož v lesích právě rostou hřiby, byla by škoda toho nevyužít. Nebo si alespoň kupte hlívu ústřičnou, která má mnoho léčivých a povzbuzujících účinků pro organismus.
Luštěniny
Pokud jste na ně zanevřeli, protože z nich nafukuje, měli byste luštěniny omilostnit. Ve vašem menu by neměla chybět čočka - klasická a také jemnější červená. Polévky si obohaťe různými druhy fazolí, hrachu, cizrny nebo sóji. Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy, ale také nasycené mastné kyseliny. Zapomeňte na tradiční těžké luštěninové polévky s jíškou, uzeninou a moukou a zkuste to jinak. Jejich stravitelnost zvýšíte, pokud je dostatečně dopředu namočíte, vaříte s bobkovým listem nebo přidáte kurkumu. Luštěninu můžete rozmixovat na krémovou polévku nebo namísto smetany přidejte rajčatovou drť a bylinky, které polévku ochutí. Nebojte se měnit chutě, čočku, cizrnu, ale i fazole smíchejte s rýží, popřípadě s těstovinami. A pokud nejste fanouškem sóji, vyzkoušejte do zeleninových jídel přidat čisté nebo ochucené tofu.
Zelenina zahřeje
Nemusíte se vzdát zeleniny, která vám pomáhá udržet štíhlou linii. Změňte jen její způsob přípravy a upravte chutě. Studená jídla vás vlastně ani nelákají, proto orestujte čerstvou zeleninu na grilu nebo ji jemně osmažte na olivovém oleji. Takto připravená zelenina je nejen chutná, ale i lehce stravitelná. Můžete ji vmíchat do rýže či použít jako přílohu k masu. Chutná je také dušená, uklidní žaludek a zásobuje vás vitaminy. Vyzkoušejte také pečenou dýni, červenou řepu nebo grilovanou cuketu, cibuli, papriku či mrkev. Uvařte si zelí nebo brokolici a experimentujte. Vždyť z brokolice či květáku je dobrá nejen polévka, ale například i vegetariánské karbanátky pečené bez oleje na plechu.
Koření je to pravé
Během léta kořeněná jídla pravděpodobně velmi nehledáte. Intuitivně možná i proto, že koření zvyšuje pocení. S klesající venkovní teplotou se však potřebujete zahřát. Ostrá chuť zabraňuje množení bakterií, zahřeje organismus a léčí. Imunitu posílí například chilli papričky, které v sobě obsahují kapsaicin. Ten zlepšuje cirkulaci krve, snižuje cholesterol, podporuje trávení a činnost metabolismus. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které podporují imunitu a jsou prevencí rakoviny. Chilli papričky by neměly chybět v jídelníčku těch, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kil. Pokud nejste milovníkem chilli, zahřeje vás i skořice, kurkuma, či zázvor, který můžete nastrouhat i do polévky, ale i k masu.
Ovoce na dosah
Nezanevřete však ani na ovoce, ale vybírejte si. Na podzim se hodí domácí jablka, hrušky a švestky. Vhodné je také hrozny, kupte si datle, fíky, pomeranče, mango či avokádo. Odpusťte si ochlazující citrusy. Podle některých teorií by se neměla jíst jablka, protože ochlazují, ale jde o lokální a sezónní ovoce, takže si ho klidně dopřejte. Byla by škoda nevyužít tento skvělý zdroj vitamínů. A pokud máte chuť na něco sladkého, sáhněte raději po sušeném ovoci, kokosu, papáji či rozinkách.
Čaje proti virózám
Pití zázvorového čaje pomáhá k vypocení a zažene chlad. Zázvorový čaj připravujte se skořicí a hřebíčkem, které zahřejí. Po vypití doplňte tekutiny čistou vodou, protože zázvor odvodňuje. Naopak vyhýbat byste se měli mátovému čaje, protože ochlazuje. Skvělé jsou různé bylinkové čaje například šípkový, rakytníkový nebo čaj z aronie. Podporují imunitu a zabrání prochladnutí či virovému onemocnění.