Různé druhy filtrů na vodu
Voda je jedním z nejrozšířenějších prvků na Zemi, a přestože je čistá voda nutností pro život, je také něčím, co lidé v civilizovaném světě považují za samozřejmost.
Mnoho lidí nedůvěřuje kvalitě vody z veřejných zdrojů, protože může obsahovat přidané chemické látky, např. chlor, zatímco jiným voda z kohoutku prostě nechutná. Pro tyto lidi je na trhu řada vodních filtrů.
Uhlí
Uhlové filtry jsou nenákladné, jednoduché a oblíbené. Uhlový filtr můžete připojit k vodovodnímu kohoutku, dát do filtrovacího džbánu nebo instalovat do hlavní jednotky, kde bude filtrovat vodu pro celý dům. Uhlové filtry používají aktivní uhlík, který se často vyrábí ze spálených kokosových skořápek, přičemž absorbují nečistoty z vody, která jimi prochází.
Keramika
Keramické filtry využívají jako filtrační médium fosilní horninu diatomit (DE). Výhodou keramických filtrů je jejich schopnost odfiltrovat bakterie až o rozměrech 22 mikronů. Jejich nevýhodou je, že průtok filtrované vody je poměrně pomalý.
Reverzní osmóza
Filtry využívají reverzní osmózy (RO) byly původně navrženy, aby vytvářely z mořské vody pitnou vodu pro potřeby ponorek. Tento princip dobře funguje. Původní voda se při něm protlačuje jemnou membránou, čímž vzniká velmi čistá voda. Bohužel však kromě znečištění odstraňují tyto filtry z vody také prospěšné minerály, takže vznikne destilovaná voda bez chuti.
Infračervené filtry
K nejnovějším příspěvkům na trhu, které odráží technologický pokrok ve filtraci vody, patří infračervené filtrační systémy. Tyto filtry využívají energii infračerveného světla, kterým vodu změkčují a dávají jí záporný elektrický náboj. Zastánci této metody tvrdí, že tak tělo pitnou vodu lépe vstřebá.
Upozornění
Velké reklamní kampaně propagující chuť a zdravotní prospěšnost balené vody vytvořily obrovský trh po celém světě. Spotřebitel však těžko zjistí, jestli zakoupená voda je přefiltrovaná, z přírodního pramene nebo pouze z kohoutku. Testy prokázaly malý rozdíl v chuti a prospěšnosti mezi balenou vodou a vodou z kohoutku, přesto může značková voda v láhvi stát až 200 000x tolik co voda z kohoutku.