Sladké brambory a jejich využití v kuchyni a přírodní medicíně
Tato plodina je známá i pod názvem slunečnice hlíznatá, sladký brambor či "židovský brambor", a přestože není na českém trhu tak úplně běžná, její účinky stojí za to. Například pomáhá při onemocnění žaludku, upravuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak.
Charakteristika a základní informace
Topinambur pochází z Mexika a je to víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, která dorůstá do výšky 1,5 až 3 metry. Oproti klasickým slunečnicím má menší květy, kterých na jedné rostlině může být až 20. Hlízy topinambur se sázejí na podzim nebo na jaře stejně jako brambory a se sběrem jsou na tom podobně. Jsou různobarevné, mohou být bílé, žluté nebo i červené (ty bývají větší). Ve Francii z topinambur ve velkém vyrábějí líh. Němci je používají v kosmetice a přidávají i do pečiva. V Rusku se zabývají i zdravotním a energetickým využitím této plodiny.
Účinné látky
Kromě množství stopových prvků (draslíku, vápníku, křemíku, fosforu, železa a zinku), obsahuje i inulin, který se v organismu rychle přeměňuje na jednoduchý cukr - fruktózu. Hlízy obsahují i vitaminy C a B, betakaroten, biotin, pektinovou vlákninu a aminokyseliny.
Zdravotní účinky
- pomáhají při trávení
- pomáhají při slabém nebo nemocném žaludku
- upravují cukr v krvi, cholesterol, krevní tlak
- chrání játra a ledviny
- zlepšují imunitu
- zbavují organismus toxinů
- regenerují pleť
- zpevňují kosti
- působí antistresově
- zlepšují koncentraci a výkon
Topinambury v kuchyni
Hlízy topinambur se používají v kuchyni, například jako náhrada brambor. Vhodné jsou pro diabetiky a sportovce, protože obsahují jen minimum škrobu, který je nahrazen inulinem. Inulin je velmi zdravou složkou potravy, protože snižuje glykemický index potravin. Tělo s přísunem inulinu je vitálnější, má lepší imunitu a dokáže lépe využít živiny, čímž se zlepšuje celkový výkon. Šťáva z topinambur příznivě působí na slabý a zkažený žaludek. Ovšem pozor, při nadměrné konzumaci může způsobit srdeční problémy! Doporučená denní dávka jsou tři středně velké hlízy. Hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je však jemnější, sladší a se zajímavou ořechovou příchutí. Sýrové hlízy se mohou přidávat nastrouhané do salátů (nejlépe v kombinaci s ovocem) do polévek a také se z nich dělají placky či pomazánky. Rovněž jsou dobré pečené nebo dušené.