Střevní chřipka se šíří z člověka na člověka kontaktem nebo prostřednictvím infikované vody či jídla. Nejúčinnější způsob, jak zabránit rozvoji střevní chřipky, je mýt si často ruce, důkladně vařit jídlo a vyhýbat se lidem, kteří se zdají být nemocní.
Tato chřipka nemá nic s chřipkovým virem, který způsobuje klasickou chřipku. Je to infekce trávicího systému, který způsobuje zvracení, průjem, křeče i žaludeční nevolnost. Žaludeční a střevní chřipka se vyvíjí, když do trávicí systému vstoupí infekční organismus, jako jsou například rotaviry, způsobující zánět a otok v celém zažívacím traktu. Tento stav obvykle způsobuje silný průjem, což by mohlo vést k dehydrataci.
Nejvíce efektivní způsob, jak snížit vaše šance na nakažení se, je časté mytí rukou, aby se zabránilo infekci potravinami a nápoji, které se nezdají být vhodné na požití. Je nutné provést dezinfekci tvrdých povrchů, které se běžně dotýkáme, jako jsou kliky na dveřích a desky. Pokud máte žaludeční chřipku, vyhněte se veřejným místům a nechoďte mezi lidi.
Vitamin C je běžný vitaminový doplněk, který se používá pro své antioxidační vlastnosti. Antioxidanty pomáhají odstranit volné radikály z krevního řečiště. Volné radikály jsou deformované buňky, které mohou vést k rakovině, onemocnění srdce a artritidě. Vitamin C je tradiční prostředek k léčbě a prevenci nachlazení, ale vitamin C nesnižuje riziko vyvíjející se střevní chřipky. Pokud máte střevní chřipku a budete užívat velké dávky vitaminu C, můžete ještě prodloužit nebo zhoršit váš průjem. Vitamin C je rozpustný ve vodě, což znamená, že bez ohledu na spotřebu, nepotřebné množství bude z těla vyloučeno. Řídká stolice je častý nežádoucí účinek nadkonzumace vitaminu C.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu