Tofu pečuje o naše zdraví, pleť i vlasy
Tofu vyrobené ze sójového tvarohu je přirozeně bezlepkové a nízkokalorické, přičemž neobsahuje žádný cholesterol a je výborným zdrojem bílkovin i železa. Jaké benefity přináší pro naše zdraví?
Bílkoviny
Mnoho lidí si myslí, že jen libové maso dokáže lidskému tělu dodat dostatek bílkovin. Pravda je však taková, že tofu je jedním z nejvíce výživných potravin, které obsahuje velké množství proteinů a minimum tuků na rozdíl od masa. Tato plodina je také výborným zdrojem železa, které pomáhá při tvorbě hemoglobinu.
Prevence onemocnění srdce a rakoviny
Tofu je známé tím, že účinně snižuje riziko srdečních onemocnění. Dokáže redukovat hladinu lipoproteinů s velmi nízkou hustotou - přenášejícího lipidy z jater a hladinu špatného cholesterolu, čímž se obecně zlepšuje kardiovaskulární zdraví. Tofu je také dobrým zdrojem selenu - minerálu, který je nezbytný pro řádné fungování antioxidačního systému a chrání náš systém před rakovinou tlustého střeva. Zvýšenou konzumací tofu se u mužů může snížit riziko prostaty a u žen riziko narušení prsní tkáně.
Pomáhá při menopauze
Tofu má vysoký obsah vápníku, jehož příjem je důležitý zejména pro ženy procházející menopauzou. Pomáhá snižovat návaly horka a zabraňuje riziku redukcí kostí. Konzumace tofu se také doporučuje i pro lidi, u kterých je zvýšené riziko výskytu revmatoidní artritidy.
Udrží vás dlouho mladým
Další výhodou konzumace tofu je i zpomalování procesu stárnutí. Pomáhá zachovat pružnost pokožky a tvarových svalů. Vytvoření masky z tofu je také účinný způsob jak vyživovat svou pleť a dodat jí hebkost
Zabraňuje vypadávání vlasů
Lidský vlas je primárně vytvořen z proteinu zvaného keratin. Konzumací tofu se zajišťuje dostatečný příjem bílkovin, které pomáhají s produkcí nových vlasů a udržují ty stávající na vaší hlavě. Místo toho, abyste utráceli spoustu peněz na různé drahé kosmetické přípravky, můžete jen změnit složení své stravy pomoci tak svým vlasům.
Mýtus o tofu: není vhodný pro ženy
Ještě donedávna se sója nedoporučovala pro ženy s rakovinou prsu nebo obecně pro ty lidi, u kterých je zvýšené riziko jakýchkoliv onemocnění. Jedna americká studie však zjistila, že konzumace sójových potravin snižuje riziko smrti i opětovného výskytu rakoviny prsu.