Tvaroh pomáhá regenerovat svaly, kosti, ale pomáhá i při únavě a psychickém vyčerpání

Tvaroh patří pro svou stravitelnost, díky obsahu tolik potřebných bílkovin a malému obsah cukrů mezi potravinu, doporučovanou dětem, dospělým i starým lidem a také aktivním sportovcům. Jeho zvýšená konzumace se rovněž doporučuje lidem, kteří trpí permanentním stresem a zvýšenou psychickou zátěží. Připravit si ho můžete ve sladkých i slaných variacích, nebo se dá konzumovat zcela bez přísad. Chutná výtečně a nemusíte se bát ani o štíhlou linii.

mléčné výrobky, tvaroh, zdraví, bílkoviny, výživa sportovců
 

Další výhody konzumace tvarohu

  • obsahuje málo purinů, a proto je vhodný i pro lidi s vysokou koncentrací kyseliny močové v krvi a s dnou
  • přináší dlouhodobý pocit nasycení, protože obsahuje protein kasein, který se oproti jiným bílkovinám tráví výrazně déle
  • pomáhá při únavě a psychických problémech, neboť nedostatek mléčných bílkovin způsobuje snížení výkonnosti a dotkne se i paměti
  • podporuje svalovou a hormonální činnost těla
  • chrání zuby před zubním kazem

Co znamená voda v tvarohu?

Už se vám určitě stalo, že jste si otevřeli nový tvaroh a navrchu byla voda. Nešlo však pouze o vodu, ale o syrovátku, která se uvolňuje přirozeným procesem z tvarohu. Tato tekutina zůstává po odstranění kaseinu z mléka a jeho sražení. Obsahuje bílkoviny, vitaminy B1, B2, B6, B12, E a C. To znamená, že tuto vodu byste v žádném případě neměli vylévat, ale měli byste ji vmíchat zpět do tvarohu. Nepřijdete tak o výše zmíněné vitaminy, ale ani o fosfor, draslík, vápník, sodík a zinek.

Univerzálnost tvarohu

Velkou výhodou tvarohu je i to, že se dá připravit na velmi mnoho způsobů. Nikdy vás tedy neomrzí. Můžete si ho připravit na slaný způsob se zeleninou nebo na sladký s ovocem. Tato univerzálnost je velkou výhodou právě pro ty, kteří se zajímají o svůj jídelníček a snaží se stravovat zdravě.

Kdy je nejvhodnější konzumovat tvaroh?

Tvaroh patří k pomaleji stravitelným bílkovinám a může způsobit i zažívací problémy. Proto ho trenéři nedoporučují konzumovat před cvičením, ráno a ani po cvičení. V těchto časech je mnohem vhodnějším zdrojem bílkovin proteinový koktejl s rychle stravitelnými bílkovinami. Tvaroh lze doporučit konzumovat buď jako svačinu nebo 2-2,5 hodiny před spaním. Jelikož se kasein pomalu tráví, zajistí lepší regeneraci pro svaly po delší dobu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Lezení - úvazky neboli sedáky

Lezení je krásný sport, ale má také svá rizika, stejně jako všechny adrenalinové sporty. Ta lze přitom hodně...
více…

Skialpinistické a freeride batohy

Lyžování a snowboarding ve volném horském terénu, to jsou krásné, ale náročné sporty, které vyžadují také velmi...
více…

Trekingové hole – praktický pomocník nejen při túrách

Trekingové hole se stávají čím dál oblíbenější. Důvodem je zejména to, že je při chůzi může využívat...
více…

Cviky na posílení Achillovy šlachy a jako prevence úrazu

Achillova šlacha je velmi namáhaná část našeho těla. Spojuje lýtkové svaly s chodidlovým svalem a patní...
více…

Podzimní jídelní a nápojový lístek

Podzim, to není jen změna oblečení, ale i zásadní změna jídelníčku. S ubývající venkovní teplotou je třeba do...
více…

Bolest kolen způsobuje nevhodný sport, nadváha a špatná strava

Bolest kolen, to může být příznak kloubního onemocnění, ale také to, že se k nim chováme macešsky. A nemusí to...
více…

O čem a čím se baví dnešní děti?

Asi by nebylo těžké uhádnout nejoblíbenější hračku malých i velkých dětí. Ale o tom, že si děti hrají s mobily,...
více…

Nebezpečí z prošlých, dlouho skladovaných a špatně upravených potravin

Zdravá výživa bez zbytečných zdravotních komplikací, to především správná technika vaření a uchovávání...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…