Zázvor jako adrenalinový sport, který léčí stres
Zázvor je jedno z nejuniverzálnějších koření, které pochází z daleké Indie. Celé jméno této léčivé rostliny zní zázvor lékařský (Zingiber officinale). Konzumují se odenky rostliny, která je vysoká v optimálních podmínkách kolem jednoho a půl metru. Připravit se z něj dá čaj, ale také se přidává do nejrůznějších jídel. I když stejně u zázvoru, jakou i u jiných léčivých druhů koření platí, že není vhodný úplně pro každého. Neměl by se podávat dětem minimálně do dvou let, pozor by si měli dát lidé užívají léky a je zde i riziko potravinové alergie.
Koření ale i čaj
Jako koření se používá na ochucení různých sladkých jídel, ale i do masitých či zeleninových pokrmů. Asi nejznámější je však zázvorový čaj, či limonáda. Zázvor má velmi výraznou, specifickou, jakoby štiplavou chuť. Ne každý si proto chuť zázvoru oblíbí. Způsobuje ji množství chemických látek, které zázvor obsahuje. Kořen zázvoru je běžně dostupný na pultech prodejen. Najdete ho i v mnoha potravinách, jako například slazené limonády obsahující výtažky ze zázvoru.
Zázvor jako lék
Zázvor se vyznačuje mnoha pozitivními účinky. Je vhodný k léčbě nachlazení, v boji proti chřipce, rakovině. Podporuje také trávení a některé zdroje jej zařazují i mezi přírodní afrodiziaka. Je vhodný také na posílení imunity, či léčbu revmatoidní artritidy. Zázvor obsahuje látky, které mají velmi silné imunostimulační účinky na jedné straně a protizánětlivé účinky na straně druhé. Právě proto je možné použít zázvor při množství diagnóz.
Otužování díky zázvoru
Podle lékaře je možné konzumaci zázvoru považovat za určitou formu otužování. Při otužování jde totiž o to, aby byl nervový systém člověka vystaven určitému stresu, který je v podstatě neškodný. Přes aktivaci dalších systémů je tak nervový systém připraven na situaci, kdy reálný stres pro organismus přijde. Podobný "neškodný" stres vyvolává v těle například i konzumace pálivé papriky. Pálení, které člověk při konzumaci pociťuje, je stres. Existuje také teorie, která říká, že závislost na pálivá jídla má stejné fyziologické účinky a prochází stejnými procesy jako adrenalinové sporty.
Zázvorový čaj
Příprava zázvorového čaje je jednoduchá. Potřebujete ne něj kousek odenku, přibližně ve velikosti 2 cm. Odenek je třeba nastrouhat, zalít vroucí vodou a nechat několik minut odstát. Po vyluhování můžete do čaje přidat lžičku medu nebo cukr. Dva - tři šálky za den, pokud je pijete pravidelně, mohou mít velmi pozitivní účinky. Sílu zázvorového čaje využívají mnozí lidé i v boji proti migréně. Pomáhá především na začátku záchvatu. Zázvor obsahuje totiž látky zabraňující vzniku chemikálií, které v mozku způsobují roztažení cév a vyvolávají migrénový záchvat. Zázvorový čaj určitě nepomůže každému, kdo má migrénu. Je vhodný pro lidi, kteří trpí migrénou pouze občas. Díky jeho účinkem, tak nemusejí zbytečně užívat léky. Pokud upřednostňujete čaje v nálevových sáčcích, zázvorový čaj můžete koupit v lékárnách, bio-prodenách, ale i v běžných obchodech s potravinami.
Zázvorová limonáda
Její příprava není náročná ani na čas ani na suroviny, stejně jako příprava zázvorového čaje. Přibližně dvoucentimetrový kousek odenku je třeba oloupat a nastrouhat do konvice. Nastrouhaný zázvor zalijte malým množstvím vroucí vody a nechte ho vyluhovat. Pak ho přeceďte, přidejte cukr nebo med - podle chuti a nechte vychladnout. Vylouhovaný zázvor stačí zalít studenou vodou nebo minerálkou, přidat můžete i plátek citronu, pomeranče či limetky.