Zmrzlina láká, ale nekupujte ji všude!
Léto je čas, kdy si bez ohledu na věk rádi dopřejeme osvěžující zmrzlinu. Ale jakou? Dáváte přednost točené, kopečkové nebo máte raději nanuky? Bez ohledu na tvar by měly být všechny zmrzliny zcela zdravotně nezávadné. A to vyžaduje úzkostlivou hygienu a správné skladování ze stran výrobců a prodejců. Nenechte se napálit, poradíme vám, jak si dobře vybrat.
Nástrahy zmrzlinového pokušení
Při výrobě točených, případně kopečkových zmrzlin hodně záleží na poctivosti prodejce a na jeho zázemí. Točená zmrzlina v přívěsu tedy může lákat, ale vzhledem k riziku rozmnožení kvasinek si studenou pochoutku kupujte raději jen u prověřených zmrzlinářů a v provozech s dobrou hygienickou úrovní, jinak riskujete minimálně střevní problémy. U balených zmrzlin existuje zase riziko špatného skladování. Rozmražená a pak znovu zmrzlá zmrzlina nebo nanuk se snadno poznají. Jednak nemají původní tvar, jednak se změní jejich konzistence a chuť kazí drobné krystalky ledu. Takovou zmrzlinu můžete u prodejce reklamovat.
Čerstvé suroviny nebo prášek?
Spotřebitelé si někdy myslí, že točená zmrzlina je domácí, vyrobená z lokálních surovin, ovoce a čerstvého mléka. Točené zmrzliny se však většinou míchají z prášku, protože technologie jejich výdeje použití některých surovin vylučuje. Použití čerstvých surovin je možné u zmrzlin balených nebo kopečkových, které se vyrábějí přímo v cukrárnách.
Proč točená chutná lépe?
S oblibou si kupujeme balenou zmrzlinu, ale točená má svůj půvab a krásně se rozplývá na jazyku. Je to proto, že se točená zmrzlina dávkuje do kornoutů při ideální teplotě pro konzumaci, což je kolem -5 ° C, kdy je směs plastická, příjemná a nejlépe se rozvine její chuť. Pokud si chcete stejně pochutnat i na balené zmrzlině, která je obvykle zchlazená na -18 ° C, nebuďte nedočkaví a nechte ji chvíli "povolit", pak si i na balené zmrzlině opravdu pochutnáte.
Které nám nejvíce chutnají?
Pokud jde o příchutě zmrzlin, nejsme žádnými velkými experimentátory. Nejvíce nám chutnají klasické příchutě jako vanilková, čokoládová, oříšková a jahodová, bodují také maliny a nejnověji i borůvky.
Balenou zkontrolujte
U těch, které mají průhledné víčko, zkontrolujte, zda neuvidíte námrazu. Pokud ano, je pravděpodobné, že podobně narušené budou všechny zmrzliny v boxu. Také si přečtěte složení. Pokud je z mléčných složek zastoupena jen syrovátka, zmrzlina není kvalitní. Sledujte také poměr objemu a hmotnosti výrobku. Pokud je rozdíl velký, zmrzlina je velmi našlehaná a platíte za vzduch.