Zmrzlina láká, ale nekupujte ji všude!

Léto je čas, kdy si bez ohledu na věk rádi dopřejeme osvěžující zmrzlinu. Ale jakou? Dáváte přednost točené, kopečkové nebo máte raději nanuky? Bez ohledu na tvar by měly být všechny zmrzliny zcela zdravotně nezávadné. A to vyžaduje úzkostlivou hygienu a správné skladování ze stran výrobců a prodejců. Nenechte se napálit, poradíme vám, jak si dobře vybrat.

zmrzlina, zdraví, hygiena

Nástrahy zmrzlinového pokušení

Při výrobě točených, případně kopečkových zmrzlin hodně záleží na poctivosti prodejce a na jeho zázemí. Točená zmrzlina v přívěsu tedy může lákat, ale vzhledem k riziku rozmnožení kvasinek si studenou pochoutku kupujte raději jen u prověřených zmrzlinářů a v provozech s dobrou hygienickou úrovní, jinak riskujete minimálně střevní problémy. U balených zmrzlin existuje zase riziko špatného skladování. Rozmražená a pak znovu zmrzlá zmrzlina nebo nanuk se snadno poznají. Jednak nemají původní tvar, jednak se změní jejich konzistence a chuť kazí drobné krystalky ledu. Takovou zmrzlinu můžete u prodejce reklamovat.

Čerstvé suroviny nebo prášek?

Spotřebitelé si někdy myslí, že točená zmrzlina je domácí, vyrobená z lokálních surovin, ovoce a čerstvého mléka. Točené zmrzliny se však většinou míchají z prášku, protože technologie jejich výdeje použití některých surovin vylučuje. Použití čerstvých surovin je možné u zmrzlin balených nebo kopečkových, které se vyrábějí přímo v cukrárnách.

Proč točená chutná lépe?

S oblibou si kupujeme balenou zmrzlinu, ale točená má svůj půvab a krásně se rozplývá na jazyku. Je to proto, že se točená zmrzlina dávkuje do kornoutů při ideální teplotě pro konzumaci, což je kolem -5 ° C, kdy je směs plastická, příjemná a nejlépe se rozvine její chuť. Pokud si chcete stejně pochutnat i na balené zmrzlině, která je obvykle zchlazená na -18 ° C, nebuďte nedočkaví a nechte ji chvíli "povolit", pak si i na balené zmrzlině opravdu pochutnáte.

Které nám nejvíce chutnají?

Pokud jde o příchutě zmrzlin, nejsme žádnými velkými experimentátory. Nejvíce nám chutnají klasické příchutě jako vanilková, čokoládová, oříšková a jahodová, bodují také maliny a nejnověji i borůvky.

Balenou zkontrolujte

U těch, které mají průhledné víčko, zkontrolujte, zda neuvidíte námrazu. Pokud ano, je pravděpodobné, že podobně narušené budou všechny zmrzliny v boxu. Také si přečtěte složení. Pokud je z mléčných složek zastoupena jen syrovátka, zmrzlina není kvalitní. Sledujte také poměr objemu a hmotnosti výrobku. Pokud je rozdíl velký, zmrzlina je velmi našlehaná a platíte za vzduch.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hubnutí a udržování váhy pomáhá svědomitý výběr potravin

Pokud se snažíte zhubnout, to co budete jíst, musíte dobře „zvážit“. Jednou z podstatných věcí je glykemický...
více…

Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…

Polenta - kukuřičná kaše, která je vhodná nejen pro lidi s bezlepkovou dietou

Polenta - česky a výstižně kukuřičná kaše. Velké oblibě se těšila hlavně v Itálii a na Balkáně. Dříve byla...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

Nadýmání nemusí způsobovat jen potraviny, může ho způsobit i stres

Nadýmání je velice nepříjemný pocit, který ovšem lze ovlivnit. Chce to upravit nejen skladbu potravin, ale také...
více…

Potraviny, které vám pomohou zdolat únavu

Proti únavě lze bojovat několika způsoby. Tyto způsoby záleží i na tom, kdy a proč jsme unavení. Někdy stačí...
více…

Čím nahradit pšeničnou mouku, když chceme žít zdravěji?

Často v poslední době slýcháme, jak je pšeničná mouka nezdravá. Ona by nebyla tak nezdravá, kdyby jsme ji...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak ušetřit na jídle a zároveň jíst zdravě?

Výdaje rodin na bydlení i běžné věci denní spotřeby se neustále zvyšují. Proto nejedna domácnost se snaží...
více…

Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy

Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši...
více…