Čokoláda pomáhá hubnutí bez jo-jo efektu
Nemlsejte čokoládu, budete mít nadváhu! Ano, ale ve sloganu chybí, jakou čokoládu. Lidé, kteří chtějí dosáhnout štíhlé linie a budou rozumně konzumovat čokoládu s obsahem kakaa nad osmdesát procent, mohou po čokoládě dokonce zhubnout. A navíc, bez jo-jo efektu!
Vědecké studie již vícekrát upozornily na výhody čokolády s vysokým obsahem kakaa
Ale vliv hořké čokolády na hubnutí prozkoumán dosud nebyl. Vědci z Institutu diety a zdraví si tomto tématu posvítili na zoubek. Sledovali se účastníci ve věku 19-67 let, rozdělení byli do tří skupin. Vedle kontrolní skupiny se dvě krmily více týdnů nízkotučnou dietou. Jedna ze dvou, takzvaná čokoládová skupina - jedla denně i 40 gramů hořké čokolády s vysokým podílem kakaa vyšším než 81 procent. Zatímco nízkotučná skupina zpočátku na váze ztratila, v čokoládové skupině účastníci začali hubnout až po týdnu. Ale pak jejich váha začala klesat očividně rychleji, důležité hodnoty jako je například cholesterol, se zlepšily a účastníci se cítili mnohem lépe.
Čokoláda místo jojo efektu
Je to první studie tohoto druhu a vědce překvapilo, jak dobře účastníci čokoládové skupiny ve srovnání s účastníky běžné diety hubli. Zhubli víc, ale co je důležitější, hubli i nadále, zatímco účastníci v jiných skupinách začali znovu přibývat. Tým vědců předpokládá, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa působí při dietě jako akcelerátor a může vést ke snížení jo-jo efektu.