Detoxikace jater pomocí bylinek, citronu nebo zelených potravin
Detoxikace jater by měla následovat po očistě tlustého střeva. Provádí se zcela přírodní a nenásilnou formou. Účelem této očisty je, aby játra dobře filtrovala krev, produkovala potřebnou žluč a zároveň ukládala do zásoby glykogen. Detoxikovat játra nám mohou pomoci bylinky, zdravá strava, citronová šťáva a velmi účinně také zelené potraviny.
Játra
Játra jsou největším vnitřním orgánům, který se nachází na pravé straně břicha. Játra jsou velmi silná žláza, která má schopnost se regenerovat, protože obvykle pracuje pouze na méně než jednu pětinu celkového výkonu. Přejídání, alkohol, chemikálie, léky, smažená jídla a maso může vést k přetížení jater. Přetížená játra nejsou schopna efektivně detoxikovat krev a toxiny v ní zůstávají. Mezi příznaky přetížené jater patří únava, slabost, zvýšená hladina cholesterolu, ale také emocionální projevy jako netrpělivost, frustrace, hněv, násilnost, náladovost či deprese.
Funkce jater
- detoxikace krve (filtr, přes který procházejí všechny nečistoty, které se dostaly do těla)
- regulace tuků v krvi
- syntéza bílkovin a jejich regulace v krvi
- produkce žluči
- syntéza a ukládání glykogenu (zásobní forma sacharidů v játrech)
Detoxikace jater stravou
První možností, jak můžete svou játra pročistit a výrazně zesílit je strava. Potraviny, které výrazně játra zatěžují byste měli v období pročištění omezit, případně zcela vyloučit. Patří mezi ně zejména maso a masné výrobky, nekvalitní tuky, mléčné výrobky, cukr a alkohol. Napoak do svého jídelníčku si zařaďte potraviny, které vaši játra budou vyživovat. Takovými potravinami jsou špalda, žito, zelená zelenina a kyselé zelí.
Ostropestřec mariánský
Mezi nejsilnější bylinky detoxikující játra patří rozhodně Ostropestřec mariánský. Ostropestřec pochází z Kanárských ostrovů, u nás se dá pěstovat jako okrasná rostlina. Dozrává koncem září, kdy se v plodu tvoří látka silymarin, díky které je tato bylinka velmi užitečná. Silymarin, který je ještě silnějším antioxidantem než vitaminy C a E, chrání jaterní buňky před jedovatými látkami vyvolávajícími zánět jater. Silymarin zvyšuje odolnost buněčné membrány proti pronikání virových toxinů a hepatotoxických látek, má regenerační účinky na jaterní buňky, což souvisí s jeho schopností podporovat proteinovou syntézu. Obsahuje i silybin, silydianín, silychristin, méně je taxifolinu, kvercetinu a kempferolu. Pokud se rozhodnete pro očistu jater pomocí této bylinky, zakoupit si můžete čaj, olej nebo tinkturu. Při všech třech možnostech je velmi důležité, aby kúra trvala minimálně 6 týdnů.
Citronová šťáva
Další možností, jak dopřát svým játrům blahobyt, je citronová šťáva. Jelikož však citron výrazně ochlazuje, nedoporučuje se lidem, kterým bývá zima. Pokud se pro ni i tak rozhodnete, preferujte období pozdního jara až léta. Citron podporuje játra a žlučník, obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a bioflavonoidů, které zpevňují tkáně a tedy uvolňují toxiny. Vodu s citrónem pijte vždy ráno a na lačno. Je to velmi jednoduchá a cenově přístupná forma podpory jater.
Zelené potraviny
Tato očista jater je velmi účinná, ale je i výraznější finančně náročná. Zelené potraviny zabraňují nutričním nedostatkům a urychlují detoxikační procesy v organismu. Pomáhají uvolňovat škodlivé látky a toxiny uložené v tkáních, orgánech a celém systému. Tyto procesy se dějí především detoxikací jater a vylučováním ledvinami. Pokud někdo se zelenými potravinami začíná, je třeba praktikovat měsíční očistu, kde platí pravidlo pomalu dál dojdeš. Proto je třeba dávkování postupně zvedat, v případě nepříjemných pocitů nebo silné detoxikaci, dávkování snižte.