Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a navíc tak veliký, že se s ním v pohodě zasytíte i na víc dní. A nahradit vám může i oblíbené chipsy k televizi.

Smažený květák není dietní

Květák je sám o sobě dietní potravinou. Zkoušeli jste jím už nahradit rýži? Z dětství možná znáte jen smažený květák s bramborami. Existuje přitom dlouhý seznam tipů na jeho zdravou, chutnou a nízkokalorickou přípravu.

Rýže vs. květák

Šálek vařené bílé rýže má kolem 250 kalorií, 53 gramů sacharidů, 4 g bílkovin a téměř žádnou vlákninu. Stejné množství květáku má 60 kalorií, 13 g sacharidů, 5 gramů proteinů a 6 gramů vlákniny. Je zdrojem vitaminu C, obsahuje také kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník a zinek. Přispívá tak k obranyschopnosti organismu, je prevencí proti lámání nehtů a také obávané rakovině tlustého střeva. Abychom v něm všechny důležité látky zachovaly, nejlépe je konzumovat ho syrový, nebo jen krátce povařený či orestovaný na trošce oleje.

Tipy na nákup, skladování a úpravu

  • Při jeho koupi dbejte na pěknou bílou barvu bez fleků.
  • Skladujte ho neumytý a nezakrytý v chladničce.
  • Před přípravou květák na půl hodinu namočte do studené osolené vody.
  • Ve vodě ho vařte nezakrytý, eliminujete pachy.
  • Nerozvařte ho! Ztratil by stopové prvky.

Květáková rýže

Umytý, usušený a na růžičky natrhaný květák si nasekejte v mixéru. Na olivovém či kokosovém oleji si opečte najemno nasekanou cibulku. Přidejte květák, osolte, jemně opepřete a vařte pět minut, dokud není měkký. Následně se fantazii a vašim chutí meze nekladou. Můžete ho podávat jako přílohu nebo přidat maso, houby, zeleninu a připravit si fantastické rizoto s přidáním bylinek.

Syté květákové kari

  • Potřebujeme: Květák, limetku, šalotku, 2 chilli papričky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari pasty, 200 g nakrájených rajčat, 200 ml kokosového mléka, 150 g hrášku, sůl, pepř.
  • Postup: Limetku nakrájejte na kousky, květák na malé růžičky, šalotku a papričky nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpalte olej, na kterém restujte šalotku než zesklovatí. Přidejte květák, limetku, kari pastu a restujte 6 minut. Přimíchejte nadrobno nakrájená rajčata, chilli a kokosové mléko. Vařte 5 minut a na závěr přimíchejte hrášek a dochuťte pepřem.

Pečený květák

Opět nízkokalorický a velmi rychlý recept. Stačí důkladně umýt, položit na plech pokrytý pečícím papírem, potřít celou hlávku, případně rozdělené růžičky rozpuštěným máslem, posypat bylinkami a dát péct dozlatova.

Namísto chipsů

Je také skvělou křupavou náhradou k domácímu kinu. Že vám syrový nechutná? Posypte ho nastrouhanou mozzarelou a dejte na pár vteřin do mikrovlnky.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články