Květák je sám o sobě dietní potravinou. Zkoušeli jste jím už nahradit rýži? Z dětství možná znáte jen smažený květák s bramborami. Existuje přitom dlouhý seznam tipů na jeho zdravou, chutnou a nízkokalorickou přípravu.
Šálek vařené bílé rýže má kolem 250 kalorií, 53 gramů sacharidů, 4 g bílkovin a téměř žádnou vlákninu. Stejné množství květáku má 60 kalorií, 13 g sacharidů, 5 gramů proteinů a 6 gramů vlákniny. Je zdrojem vitaminu C, obsahuje také kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník a zinek. Přispívá tak k obranyschopnosti organismu, je prevencí proti lámání nehtů a také obávané rakovině tlustého střeva. Abychom v něm všechny důležité látky zachovaly, nejlépe je konzumovat ho syrový, nebo jen krátce povařený či orestovaný na trošce oleje.
Umytý, usušený a na růžičky natrhaný květák si nasekejte v mixéru. Na olivovém či kokosovém oleji si opečte najemno nasekanou cibulku. Přidejte květák, osolte, jemně opepřete a vařte pět minut, dokud není měkký. Následně se fantazii a vašim chutí meze nekladou. Můžete ho podávat jako přílohu nebo přidat maso, houby, zeleninu a připravit si fantastické rizoto s přidáním bylinek.
Opět nízkokalorický a velmi rychlý recept. Stačí důkladně umýt, položit na plech pokrytý pečícím papírem, potřít celou hlávku, případně rozdělené růžičky rozpuštěným máslem, posypat bylinkami a dát péct dozlatova.
Je také skvělou křupavou náhradou k domácímu kinu. Že vám syrový nechutná? Posypte ho nastrouhanou mozzarelou a dejte na pár vteřin do mikrovlnky.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu