Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků
Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a navíc tak veliký, že se s ním v pohodě zasytíte i na víc dní. A nahradit vám může i oblíbené chipsy k televizi.
Smažený květák není dietní
Květák je sám o sobě dietní potravinou. Zkoušeli jste jím už nahradit rýži? Z dětství možná znáte jen smažený květák s bramborami. Existuje přitom dlouhý seznam tipů na jeho zdravou, chutnou a nízkokalorickou přípravu.
Rýže vs. květák
Šálek vařené bílé rýže má kolem 250 kalorií, 53 gramů sacharidů, 4 g bílkovin a téměř žádnou vlákninu. Stejné množství květáku má 60 kalorií, 13 g sacharidů, 5 gramů proteinů a 6 gramů vlákniny. Je zdrojem vitaminu C, obsahuje také kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník a zinek. Přispívá tak k obranyschopnosti organismu, je prevencí proti lámání nehtů a také obávané rakovině tlustého střeva. Abychom v něm všechny důležité látky zachovaly, nejlépe je konzumovat ho syrový, nebo jen krátce povařený či orestovaný na trošce oleje.
Tipy na nákup, skladování a úpravu
- Při jeho koupi dbejte na pěknou bílou barvu bez fleků.
- Skladujte ho neumytý a nezakrytý v chladničce.
- Před přípravou květák na půl hodinu namočte do studené osolené vody.
- Ve vodě ho vařte nezakrytý, eliminujete pachy.
- Nerozvařte ho! Ztratil by stopové prvky.
Květáková rýže
Umytý, usušený a na růžičky natrhaný květák si nasekejte v mixéru. Na olivovém či kokosovém oleji si opečte najemno nasekanou cibulku. Přidejte květák, osolte, jemně opepřete a vařte pět minut, dokud není měkký. Následně se fantazii a vašim chutí meze nekladou. Můžete ho podávat jako přílohu nebo přidat maso, houby, zeleninu a připravit si fantastické rizoto s přidáním bylinek.
Syté květákové kari
- Potřebujeme: Květák, limetku, šalotku, 2 chilli papričky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari pasty, 200 g nakrájených rajčat, 200 ml kokosového mléka, 150 g hrášku, sůl, pepř.
- Postup: Limetku nakrájejte na kousky, květák na malé růžičky, šalotku a papričky nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpalte olej, na kterém restujte šalotku než zesklovatí. Přidejte květák, limetku, kari pastu a restujte 6 minut. Přimíchejte nadrobno nakrájená rajčata, chilli a kokosové mléko. Vařte 5 minut a na závěr přimíchejte hrášek a dochuťte pepřem.
Pečený květák
Opět nízkokalorický a velmi rychlý recept. Stačí důkladně umýt, položit na plech pokrytý pečícím papírem, potřít celou hlávku, případně rozdělené růžičky rozpuštěným máslem, posypat bylinkami a dát péct dozlatova.
Namísto chipsů
Je také skvělou křupavou náhradou k domácímu kinu. Že vám syrový nechutná? Posypte ho nastrouhanou mozzarelou a dejte na pár vteřin do mikrovlnky.