Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny
Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem, dostává do popředí zájmu. Směle může konkurovat špenátu, řapíkatému celeru či zelí. V kuchyni se dá lehce zpracovat a výčet jeho pozitivních účinků na naše zdraví je opravdu obrovský.
Co je mangold
Mangold je listová zelenina a její příbuzným je právě špenát. Je více citlivý na chlad, proto není takový rozšířený. Mangold znali již staří Římané a jeho pěstování se rozšířilo ze severní Itálie na západ do Francie a Švýcarska.
Odrůdy mangoldu
- Celer mangold má světlé nebo tmavé zelené listy a až 5 centimetrů široké stonky s bílou nebo červenou barvou. Stonky i listy jsou mírně sladké a mají slabší příchuť řepy.
- Listový mangold má stonky poměrné úzké a široké listy, které se v kuchyni používají jako špenát. Nejvíce chutné jsou mladé listy do délky 20 centimetrů. Chuť mangoldu je jemná, mírně sladká a ořechová, nikdy není pálivá nebo ostrá.
Mangold má pozitivní vliv na střevní mikroflóru
Mangold obsahuje hodně vlákniny - váže vodu spolu s toxiny. Urychluje peristaltiku střev, a tím odstraňuje zácpu. Díky vysoké koncentraci vápníku, železa, hořčíku a vitamínu C je důležitou dietní rostlinou.
Složení mangoldu
Je bohatý na vitaminy B, A a C, ale i na prvky jako draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník či rutin a kvercetin. Kvercetin je přírodní antihistaminikum. Rutin a kvercetin spolu s vitaminem C mají protisklerotické a protizánětlivé účinky. Kyselina listová působí příznivě na regulaci červených a bílých krvinek. V listech jsou flavonoidy, ty mají významný účinek při zánětu žil. Obsahují vysoký podíl vlákniny a mají nízkou energetickou hodnotu.
Vliv mangoldu na zdraví
- Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentraci.
- Odstraňuje zažívací problémy a detoxikuje střeva.
- Snižuje hladinu tuku v krvi.
- Posiluje imunitu, srdce a svaly.
- Chrání sliznice celého organismu.
- Zpevňuje kosti a zuby.
- Stimuluje krvetvorbu a okysličuje buňky.