Med z pampelišek a další vynikají recepty z této léčivé bylinky
Pampeliška, nebo-li smetánka lékařská zdobí jarní louky mezi prvními. Ale kromě krásy je tato rostlinka i velmi léčivá. Věděli to již naši předkové a využívali ji k léčení různých neduhů. Sbírá se kořen, žlutý květ, ale i listy.
Svěží jarní listy sbíráme hned na jaře až do dubna,
sušíme je ve stínu. Květy sbíráme v dubnu až květnu.
Využití: Listy obsahují hodně provitaminu A a vitamíny C a B2. Obecně se pampeliška používá při onemocněních jater, žlučníku, žaludečních a trávicích potížích, protože stimuluje látkovou výměnu a také při střevním kataru. Listy pampelišky jsou vhodné i při cukrovce.
Nálev: Z jarních lístků ve formě záparu nebo odvaru si můžeme udělat pročišťující ledvinovou kúru, vhodnou při kamenech a zánětech ledvin a měchýře.
Salát: Při avitaminóze C, proti jarní únavě jako posilující a zpevňující prostředek, můžeme z čerstvých lístků udělat osvěžující salát. Listy se zalijí vlažnou vodou a nechají se vyluhovat 30 minut, aby se odstranila hořkost a potom z nich připravíme salát. Takto upravené, je můžeme zamíchat i do různých jarních zeleninových salátů.
Recepty z pampelišky - pampeliškový med
Vhodný je na srdečně-cévní problémy či problémy s dýcháním, celkově posiluje organismus a zlepšuje trávení.
Potřebujeme: 300 g čerstvě nasbíraných květů, 1 litru vody, 1 kg cukru
Jak na to: Pampeliškové květy pořádně opláchneme, zalijeme vodou a přidáme cukr. Za občasného míchání přivedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Odstavíme a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přecezenou tekutinu ještě vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Ještě teplý med nalijeme do připravených skleněných sklenic a dobře uzavřeme.
Víno z pampeliškového kořene
Je vhodné zejména při problémech s trávením, zejména se žaludkem a slinivkou, ale i při žlučníkových a střevních kolikách. V každém případě je dobré používat ho s mírou, těsně před jídlem po 50 až 100 ml. Při záchvatech je vhodné rozdělit menší dávky na vícekrát denně.
Potřebujeme: Kořen z pampelišky, nejlépe čerstvý, ale může být i sušený (tehdy ho použijeme více), 1litr bílého vína.
Jak na to: 6 - 8 kusů (podle velikosti) dobře umytého a najemno nastrouhaného kořene pampelišky zalijeme vínem a necháme 14 dní macerovat. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné místo.
Pampeliškový likér
Využití je jako u předchozího receptu, navíc pomáhá při snižování nadváhy. Tehdy užíváme zejména likérovou skleničku před jídlem v poledne a večer.
Potřebujeme: Čerstvý kořen pampelišky, nebo dva (podle velikosti), 1 litr nejlépe žitné pálenky nebo jiného kvalitního alkoholu.
Jak na to: Kořen nasekáme nadrobno (ale když nám projde hrdlem láhve, můžeme ho použít i v celku), dáme do láhve a zalijeme lihovinou. Necháme 14 dní louhovat a každý den pořádně protřepeme. Potom přecedíme a přefiltrujeme. Celý kořen však můžeme pro efekt nechat v láhvi s pálenkou.
Pampeliškové listy do salátu i na čaj
Listy smetánky lékařské obsahují hodně provitaminu A a vitamíny C a B2. Obecně se pampeliška používá při onemocněních jater, žlučníku, žaludečních a trávicích potížích, protože stimuluje látkovou výměnu a také při střevním kataru. Listy pampelišky jsou vhodné i při cukrovce. Při avitaminóze C, proti jarní únavě jako posilující a zpevňující prostředek můžeme z čerstvých lístků udělat osvěžující salát.
Jak na to: Čerstvě nasbírané lístky (nejlépe světlezelené) pořádně omyjeme vodou, pak zalijeme vlažnou vodou a necháme vyluhovat 30 minut, aby se odstranila hořkost a potom z nich připravíme salát. Takto upravené je můžeme zamíchat i do různých jarních zeleninových salátů.
Na čaj: Z jarních lístků ve formě záparu si můžeme udělat pročišťující ledvinovou kúru, vhodnou při kamenech a zánětech ledvin a měchýře. Hrst listů zalijeme litrem vroucí vody a necháme stát asi 1 hodinu. Scezené pijeme průběžně během dne po doušcích.
Dětem na dobré trávení
V tomto čase můžeme využít kvetoucí květy pampelišky na přípravu více domácích receptů, podporujících zdraví. Jedním z nich je i dětský likér na podporu chuti k jídlu a dobré trávení. Dětem velmi chutná. Dáváme jim denně jeden likérovou skleničku.
Potřebujeme: 15 g čerstvých (můžeme použít i sušené) pampeliškových květů. Trochu meduňky lékařské, 10-15 zrnek badyánu, 10 g kmínu, po kávové lžičce zázvoru, kardamonu a koriandru, 100 ml medu a 1l jablečné šťávy.
Jak na to: Koření a bylinky posekáme a umeleme na mlýnku nebo v hmoždíři. Pak je nasypeme do jablečné šťávy, osladíme medem a provaříme. Necháme vychladnout.Ještě jednou přivedeme do varu, přecedíme nebo přefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných lahví. Vzduchotěsně uzavřeme a uložíme do chladu.
Vinný nápoj z květů
Celkově posilující nápoj, prospívá starším oslabeným lidem a lidem se srdečně-cévními problémy.
Potřebujeme: Čerstvě natrhané pampeliškové květy, litr nejlépe přírodního vína.
Jak na to: Pampelišky pořádně opláchneme a naplníme jimi celou láhev či sklenici (nejlépe větší zavařeninovou). Květy zalijeme vínem tak, aby byly zcela ponořeny. Pak jemně uzavřeme a necháme na slunci stát asi dva týdny. Scedíme, scezené přelijeme do čisté láhve a uložíme na chladné místo. Pijeme po doušcích v případě potřeby.